Шефът на газовата асоциация: България не е готова за такъв ход!

Според Павлов Полша може да си позволи спиране на руския газ
27 апр 2022 09:58, Петя Славова
109


От днес "Газпром" обяви, че спира доставките на природен газ за България. От Министерството на енергетиката заявиха, че засега не се налагат ограничителни мерки за консумация в страната. Часове по-рано Русия спря газа и на Полша.
 
"Ние не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

Той подчерта плюсът в ситуацията - в края на отоплителния сезон сме.

Още по темата

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството носи отговорност в създалата се ситуация. А решението е взето под натиск.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
Кирчо казва"Гот преди 2 години
сме за такъв ход",специалистът по въпроса Павлов доказва с данни че не сме.Кирчото пак плямпоти "алангро"глупости,не "куролиращи" със ситуацията,която е в сложна ситуация.Абе откъде го извадиха този жалък некадърник?Селски тарикат,шмекер, който за съжаление не е смешен,а е трагичен за народа с действията си.Мизерен с обясненията и постановките си,все други му виновни,а Гугълката,която маже след неговите изцепки,вместо да му изпише веждите,му избожда наглите лъжливи очички. Да се махат
83
0
 
5
 
! Отговори
По-сериозният пробле преди 2 години
м започва да прилича, че Кирил Петков играе за България ролята на Зеленски за Украйна. Абсолютно опасна и вредна и смъртоносна, икономически и военно, и има единственно за цел да противопостави малките срещу Русия и след като Русия хвърли каквото може по тях, малко късно, започва подкрепата и много не ми се иска да се окажем в подобна ситуация - жертвата, с която всички са съпричастни, но тя умира в ръцете на хищника... всички (НАТО) ще зяпат и не става по-розово, напротив, по-черно ще става.
82
0
 
7
 
! Отговори
158 преди 2 години
Киро каза, че сме готови.. Сега да не уволни шефа на газовата асоциация, че му противоречи?
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правителството било подписало накакъв меморандум с някаква фирма Гемкорп.Според меморандума, Гемкорп щяла да се занимава с модулни ядрени реактори, внос на втечнен газ и още 11 неща свързани с нашата енергетика.Без преди това да се е занимавала с нито едно от тях.Освен това договорките меморандума са секретни , бивши американски генерали в гемкорп
80
1
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Шефа на газовата - не сме подготвени. Киро простото - България е подготвена . Ха разберете се кой лъже,че на маймуни направихте българския народ.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тик так само гледай цените в следващите дни и от 1 май увеличение на тока тик так
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият хляб го правим с електричество или газ и така стигаме до магазина, където пък е свързан с транспорт, а имаме поскъпване на горивата, заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на България сутрин по Bulgaria on Air.По думите му 80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, от Испан
77
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е вземете се разберете бре. Кирчо каза, че сме готови, аз с Харвард не споря.
76
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Австрия и Германия не плащат в рубли. Какви са тия мръсни опорки, пак сте гледали руска телевизия и са ви напълнили главите с лъжи. Австрийския канцлер си излезе с изявление, че плащат в евро както е по договора, германците също. Путин що не спре газа на Германия, а се заяжда с нас?
75
10
 
1
 
! Отговори
EMIGRANT преди 2 години
За този дето плюе по Борисов!?Нима не разбираш,че русия не може да върти никакъв кран,че ние сме тези дето ще им завъртим кранът!!Добре,нямало да ни дават газ,тогава ние няма да го транспортираме и при това законно,щото те на своя глава преформатират вече подписан договор!Но много кофти ситуация за Раша и филите,щото сме в НАТО и не могат да пратят въздушно преносима дивизия да си вардят газопроводът в България,щото първо не е техен и второ е на БГ и НАТО!!Ние ще се еб,аваме с тях,а не те с нас!
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българия не готова ама киро с гемкор е готов да внася американска газ . Кой стои зад тази фирма дето я набутаха в плана за възтановяване има ли комисионни , има ли журналисти да разберат , тази актьорска игра на киро е много плоска
73
1
 
2
 
! Отговори
До Империя на злото преди 2 години
По -вярно е, че такива като теб не ни трябват, защото са достатъчно неумни, за да направят пустиня от България!
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам американски газ, до края на година селскистопанските продукти ще полетят към небесата.
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 59Погледни, че Западна Европа си гледа бизнес интереса и въпреки гръмките фрази продължава да плаща, превръщайки еврото в рубли чрез Газпромбанк. Лозунгите са лесни, реалната политика и икономика са нещо по-сложно. Иначе си оставаме на гол тумбак чифте пищови.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65Но Германия продължава да плаща, конвертирайки еврата в рубли.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 74А не виждате ли, че Европа си трае и плаща?
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е ключът кам бараката или към батака: "Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор"
67
15
 
8
 
! Отговори
Империя на злото преди 2 години
Не ни трябва нищо руско. Да, малко ще страдаме, но колкото по-далече от тези гаддове, толкова по-добре.
66
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да го спират и да спрат рублите към българските путинисти.Ако това е цената България да се откачи от руското влияние то трябва да сме доволни че го спират.
65
1
 
11
 
! Отговори
Владо преди 2 години
Нали Боци, каза, че като имаме Руски поток сме 100% енергийно независими. Що лъжеш?!Нали сме държали крана и няма страшно. Лъжец.