Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие
Обновена: 27 апр 2022 09:27 | 27 апр 2022 09:04, Камелия Цветанова
224
Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките
Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: НиколовгазГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе то и и доставките нямаше да спрат, Русия нямало да посмее, шяла да фалира, мощният Запад щял да я принуди ... Дрън-дрън... Нещата се случват точно, както нямаше да се случат. Честито. Сега искайте газ от Зеленски.
85
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 2 години
я кат по *** ке ви кажем кат си поливам градината от вадата и кат идем да сопрем водата от уврато у градината продължава да си тече още 10 мин
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми като сте решили да сте най-големите бабаите на ЕС и да плащате по старата схема, сега са ви леко шляпнали по бузката, тя дори Ватикана разбра как става плащането, ние НЕ, щот сме много умни! ми така е като министър-председателя ти се казва простоКиро
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БАНкоИма живи натовци,защото вечра шефа на ООН ходи на крака при Путин,за да моли ООН да напарвило коридор в Азовстал,уж ,за да измъкнели цивилните. Т.е. да измъкнат натовци.
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кукуригото Киро в този труден за БГ момент защо отива в Киев?! Сигурно ще друснат нещо съсъ зеления психар,и ще си направят клипче.
81
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Посочете некой да си дава от заплатата русофилчета, дайте пример, опорките са ви смешни :)) Единствено знам, че по заможните българи приютяват украински семейства на своя отговорност, държавата нищо не прави за тех :))
80
0
 
4
 
! Отговори
БАНко преди 2 години
МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ , ЧЕ В ПОДЗЕМИЯТА НА АЗОВСТАЛ НЯМА ОСТАНАЛИ ЖИВИ АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛИ , СЛЕД ОТКЛОНЯВАНЕ НА ГАЗА ЗА БЪЛГАРИЯ КЪМ МАРОУПОЛ !!!
79
0
 
10
 
! Отговори
Big L преди 2 години
има в България нормални ,съвестни хора, обаче ако кажат нещо истинно, кртично и ги заклеймяват като крайни, масовката е с толкова промит мозък,че не може повече, да те изн.асилват и да започне да ти харесва, ей това е западната проганда, то и прното им е такова, психопати станаха всички, сега ще берем тепърва плодовете, но това без анархия няма да се размине , тези крадци в скъпите коли няма да могат спрат бедните и опасните.
78
0
 
19
 
! Отговори
хаха преди 2 години
Споко, сега като почнем всички масово да даряваме огромните си заплати за оръжия и ще видят те лошите руснаци! Ще направим и един готин гей парад в София под украинското знаме да им покажен на руснаците, че сме силни евроатлантици и ще видят те тогава.
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От всички 16 статии на първа страница, само 3 не са за газа!-----------А трябваше да са всичките 16. Нека всички видят що е то бизнес с руснаци и да се замислят следващият път дали си струва :)
76
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изборите са неизбежни важното е да спрем да избираме поредния месия спуснат ни от американското посолство. За такъв се гласи Стефан Янев. Май все повече съм за Възраждане колкото и да не ми се иска.
75
0
 
8
 
! Отговори
Българан преди 2 години
Интересите и настроенията, ценностите на редовия българин се замитат дежурно. А да видим адекватните ни политици каква цена на газа ще договорят и ще стига ли количествено.
74
0
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
Не си прав! Българските политици са тихи тук, а в Брюксел се борят с Полша за по - по - най антируски! Радев се наложи над Естония и Литва за домакинството на срещата на Триморието. Тогава Байдън лично благодари на К. Петков и Радев!
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90Ти акъл в тиквата имаш ли? Репчи се сам на Русия,нали соро с ти плаща кинти от нпо-то. БГ народ няма да мръзне, да стои на жега,да не се къпе,и да гладува заради скока на цените на всичко,който се очаква. БГ ще пламне от бунтове,ще настане хаос.
72
0
 
8
 
! Отговори
Време преди 2 години
е за оставки!!!
71
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костя Копейкин заедно с Болен Сидеров нема ли да вдигнат бунт пред народното събрание ? :))) Чекам русофилчетата да ореват "българския свят", че видиш ли без Раша сме за никъде :)))
70
6
 
4
 
! Отговори
Morski преди 2 години
РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ, ВОЛОВ, АНТИМ I, СТАМБОЛОВ, БЕНКОВСКИ, З. СТОЯНОВ, А. КЪНЧЕВ, КАРАВЕЛОВ.... ВСИЧКИ СВИДЕТЕЛИ И УЧАСТНИЦИ ВЪВ ВЪЗРАЖДАНЕТО И АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ ДО ЕДИН СА БИЛИ ПРОТИВ РУСИЯ, ЗАЩОТО СА ВИДЕЛИ И ЗНАЕЛИ КАКВО СА! РОБОФИЛО-ПРЕДАТЕЛСТВОТО В БЪЛГАРИЯ ВОДИ НАЧАЛОТО ОТ БКП, ПРЕДИ ТОВА Е ИМАЛО РУСОФИЛИ, НО НЕ И БЪЛГАРСКИ ПРЕДАТЕЛИ-ПРИМЕРИ В ПСВ!
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ли? Та той извърши престъпление (доказано) както назначи чужденец за служебен министър! От него ли очаквате да ви оправи? Или от оня който построи на сърбите , турците и руснаците безполезен за нас газопровод. На ви сега колко струваме, но през България ще минава руската газ за Сърбия!
68
1
 
7
 
! Отговори
Toi преди 2 години
Добре, аз лично никъде не чух и никъде не прочетох, в българските медии, каква е причината за спиране на газта. В руските пише някаква но е редно да чуем и нашата истина. Така че господин министъра да не се офлянква а да излезне като мъж и да каже не да гледа като бит.. пред сладкарница
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време да имаме твърд тон към Русия не да ни манипулират ще спират газа няма да спират стига с тия плоски руски схеми няма да ни изнудват щом искат да го спират ние си спазваме договара плащаме във валута така е записано като не им изнася да спират тая газ и довиждане