Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките

Природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие
Обновена: 27 апр 2022 09:27 | 27 апр 2022 09:04, Камелия Цветанова
224
Ограничителен режим на газ няма да има дори и при спиране на доставките
Снимка: БГНЕС

Ограничителен режим за консумацията на природен газ няма да има дори и „Газпром“ да спре доставките, увери министърът на енергетиката Александър Николов.

Консумацията ще намалее, защото излизаме от отоплителния сезон, обясни той.

Министърът обясни, че газовия ден започва в 9 ч., така че  засега не може да каже категорично дали доставите от „Газпром“ са намалени или спрени, както съобщи руската страна снощи.

Той добави, че по-късно днес след редовното заседание а МС ще има повече информация, която ще съобщи пред медиите.

Относно спирането на газа Николов посочи: „Това следва да се потвърди физически по трасето, ако е факт и след заседанието на МС, ако са спрени доставките, ще ви информираме“.

Според него изводите от цялата ситуация са няколко.

„България е дългогодишен лоялен и коректен партньор по договора с „Газпром“, а плащанията по него са регламентирани в долари. „Булгаргаз“ разполага и сега с пълен пакет банкови реквизити, доказващи плащане през април по авансова фактура за настоящия месец. Спирането на доставките е нарушение на договора“, посочи министърът.

„България спазва общата позиция на ЕС по отношение на едностранно наложените изисквания от Русия, които са в противовес  с договора. БЕХ са подсигурили непрекъсваемост на алтернативните доставки на природен газ и не следва да очакваме ограничителен режим. БЕХ ще продължи да работи в тази посока“, каза Николов.

По думите му България не е единствената държава, която поддържа тази позиция, а  в същата ситуация  са Полша и Литва от вчера.

„Всички търговско - правни отношения са спазени и е ясно, че природният газ се използва като икономическо и политическо оръжие във формата на водената война, а не правно-търговски отношения, по тях България няма никакви нарушения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск и с наведена глава. България не се продава и не се поддава на каквато и да е цена и на който и да е търговски контрагент на третата страна“, отсече той.  

„Към момента е видно, че широко прокламираните в миналото проекти не могат да гарантират доставките на природен газ, но това не означава, че няма да се справим“, настоя Николов. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още по темата: НиколовгазГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
6
 
! Отговори
сина преди 2 години
война е, няма договори, ние снабдяваме украйна с оръжие, вие искате русия газ да ни дава - война е и ние сме на губещата страна отново !
105
1
 
2
 
! Отговори
Toi преди 2 години
До MorskiМоля да ми снимаш същото от реална книга а не copy /paste някъде си от нета... Чел съм доста от нещата на Захари Стоянов и подобни пасажи не съм срщал, което не значи че не са истински. Но дори и истински аз пак твърдя че хората са били ЗА БЪЛГАРИЯ. Незнам защо никой не схваща че ние Българския интерес трябва да гоним а не чуждия
104
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За газа разбрахме. Кажете кога ще спрат неочаквано петрола?
103
4
 
2
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Още просвещение към заблудени те и надявам се не още загубени БГ робофили:"РАКОВСКИ: ЗНАЙТЕ ЛИ ВИЕ РУСИЯ КАКВА Е? ЗНАЙТЕ ЛИ КАКВО РОБСТВО И КАКВИ ВЕЧНИ МЪКИ ВИ ЧАКАТ?", Хр. Ботйов : "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." Стефан Стамболов -" Стамболов: Россия иска да унищожи Царството ни, да грабне земята ни, да погуби народността ни и да се намести в къщата ни"! Левски -" "Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви - бил отговорът му. - Тогава аз ще да отида в Русия
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още като Байдън, изманика от изборите в Саш посочи името Кирил Петков, не Ви ли загря че тези ни точат сатъра, Явно масовката не си знае историята, Запада ни бомбандира, Русия влезе тук 44-та за да ни защити, и пак нищо, то тука народа късопаметен затова сме падали под робство колко пъти, няма родова памет
101
0
 
1
 
! Отговори
До 124 преди 2 години
Уместен въпрос. Но да си чул някой по тв-то да го задава? А някой да отговаря на него?
100
4
 
2
 
! Отговори
яз па се радвам преди 2 години
Костя Копейкин заедно с Болен Сидеров нема ли да дигнат бунт пред народното сабрание ? :))) Чекам русуфилчетата да ореват "българския свят", че видиш ли без Раша сме за никъде :))) Щото сам многу умен с вишу убразувание:)))
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо на другите държави газът не е спрян?
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Софиянците - най-големите мишки ,така не направиха нещо да стреснат предателите, баси сгнта
97
1
 
7
 
! Отговори
МОЛЯ? преди 2 години
Значи - не плащаме сравнително евтиния газ в рубли, за да плащаме в пъти по-скъпо за същото, защото така ни командват от ЕС и САЩ? Абе вие за какви ни взехте??? ОСТАВКА на правителството ВЕДНАГА. Вкарахте ни в хиперинфлация!
96
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега вече сме в позиция да заплашваме Русия и да поставяме условия. Подкрепяни от Запада дайте да се репчим мощно и после да оревем целия свят като пратят към Варна и Бъргас крилати ракети. Сигурен съм, че Байдън ще изрази морална подкрепа.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къпете се, че скоро спира и топлата вода пичове, нещете русия - ето резултата
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия каквото кажат трябва да го разбирате на обратно, толкоз заеми вече изтеглиха, че и да намерят газ няма да има с кво да го платим, щото по закон нови не им се полагат
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАТИКАНА ПЛАЩА С РУБЛИ,ПРОСТОТО ДРУСАНО НЕНОРМАЛНО КИРЕ НЕ МОЖЕ. ПЛАЩАЙ И ЛЪЖИ КАТО ПАПАТА,ЧЕ НЕ ПЛАЩАШ. ТАКЪВ ТАПИР КАТО КИРЧО НЕ СМЕ ВИЖДАЛИ ПО БГ ЗЕМИ. МЕЙД ИН КАНАДА И НЯКАКВИ СУБСТАНЦИИ СА МУ ИЗПЕКЛИ МОЗЪКА.
92
0
 
11
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
защо на Германия и Австрия примерно не са спрени доставките. Явно си плащат в рубли. Само ние ли се самоубиваме лижейки американски дупета.
91
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
РУСКОТО ВЛИЯНИЕ В ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ СВЕДЕНО ДО САНИТАРЕН МИНИМУМ! Това беше пределно ясно!
90
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да ни управляват хора ,които си превеждат мисълта от английски на български
89
0
 
5
 
! Отговори
аа преди 2 години
засега такова, засега онакова, ама тази ама онази. Не бе хората спряха газа , няма откъде да дойде НЯМА.Но чакам десните умни и красиви като почнат да плащат по 10 лева хляба да им видя физиономиите
88
1
 
1
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До 100 Toi - Едно голямо ТЦ! "Като народ ние можем да се гордеем, че всичкитв ни народни деятели и патриоти:Г. Раковски, Л. Каравелов , В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знявли, че неиний камшик повече боли от турския. "-ЗАХАРИ СТОЯНОВ
87
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера приказваха, че НЕ СЕ очаква да има скок в цената на газта.... Писах, значи ще е неочаквано! Е, не считах, че толко бързо, де....... Ай дерзайте сега да удържате цената на горивата и да се удържате на позиции във ВЛАСТТА! Колко време ще издържите? Седмица? Две?