Мартин Владимиров: България може и без руски петрол

Експертът настоява, че има алтернативи
Обновена: 9 май 2022 10:52 | 9 май 2022 10:43, Росен Стойчев
73
Мартин Владимиров: България може и без руски петрол
Снимка: БГНЕС

"Цените ще се повишат в целия ЕС независимо дали България се включи в ембаргото или наложи вето на това решение. Дали разликата ще е 5% или 10% по-висока, не бива да се отказваме.

Още по темата
Нека не забравяме защо се налага това ембарго. Спирането на вноса на руски петрол би задушило голяма част от приходите на руската икономика." Това обяви пред БНТ енергийният експерт Мартин Владимиров.

Мартин Владимиров обяви, че ЕС ще насърчи и използването на механизми за компенсация на поскъпването на горивата. Според него, предвид собствеността на рафинерията в Бургас, може да се очаква саботаж в случай на ембарго на вноса на руски петрол. Според нео обаче България може да се снабдява с горива и от алтернативни източници.

"Алтернатива на руския петрол за България съществува и страната ни може да задоволи потребностите си и в ситуация на ембарго срещу Русия. България може спокойно да задоволи търсенето на горива без да използва рафинерията. И в момента около 40% от доставките на горива идват от други страни. Може с баржи по Дунава да се доставя или от рафинериите в съседни държави. Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа", допълни Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Още един новоизлюпен дрънкалник се появява на хоризонта. И веднага залязва...
56
1
 
4
 
! Отговори
Дедовия преди 2 години
Ало, Мартинчо!! Западняка комар го ухапал!! Ама за фукара- българина има значение!! Схващаш ли бе тикво куха??
55
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Умно момче и е прав.
54
1
 
9
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Тя България може и без електричество, но няма да е никак приятно и приемливо.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този господин откъде изпълзя Леле българи спасявайте се поединично настана време разделно
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Имаме алтернатива. Да - тя може да се окаже временно по-скъпа", допълни Владимиров." М да ,ще е по-скъпа и няма да е временно .
51
4
 
10
 
! Отговори
aa преди 2 години
*** земи се обръсни малко че приличаш на депресиран на апчета бе алоууу
50
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз Убавец никога не е работил за България.Точно обратно.Той работи срещу България.Комшийте имат една много точна думичка за такива като тоя-мекерета.
49
3
 
18
 
! Отговори
demolitor преди 2 години
Този е експерт само по усвояване на грандове.В последните месеци се напълни с такива експерти и за това цените на енергиините носители хвръкнаха до небето
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може, може, но спешно да се внесат магарета с каруци.
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Може. Когато изчезнем като държава, народ и нация ще можем без руски петрол.
46
1
 
6
 
! Отговори
ARPA 54 преди 2 години
Как се спира интернет простете?
45
3
 
15
 
! Отговори
хм преди 2 години
От както се помня има санкции срещу Иран и Венецуела-случайно да са свалили режимите в тези страни?Санкции биха били резултатни за общества като западните, които са свикнали да живеят нашироко.Спри му интернета за 20 мин и ще се побърка. Какво да говорим да му спреш айфоните и купона.Ама да чакаш някой 20 години да фалира чрез санкции, които ще ти съсипят собствената икономика си е толкова жалко и малоумно. Санкционираме Русия,а приходите й се увеличат от по-високите цени, които пак ние плащаме
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България може и без сегашното НС, правителство и "експерти"
43
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алтернативи има, ама на какви цени бе, цъкльо?
42
3
 
13
 
! Отговори
Баш експерт преди 2 години
"Джон Хопкинс" Вашингтон ,"Аделфи" Ню Йорк,"Харвард","Шел".....Дали този експерт е безпристрастен?
41
1
 
12
 
! Отговори
хм преди 2 години
Компенсация е възможна само, ако ЕС има залежи на петрол и от свръх печалбите от високите цени, компенсират потребителите на петрол. Нещо, което се случава с ел.енергията в България. Ама като нямаме петрол и печалбите от високите цени изтичат към Русия и Аранските страни, какво ще компенсираш? Единствено можеш да печаташ пари без покритие и да ги раздаваш и да обвиняваш после някой друг за високота инфлация. Най-достойното ще е, поне открито да заявят на хората, че инфлацията е цената на войната
40
1
 
16
 
! Отговори
хм преди 2 години
ЕС щял да компенсира поскъпването. Как ще го компенсира бе? Като напечата още няколко стотици милиарди евра и ги раздаде на бизнеса и хората ли?Ами нали с тези пари без покритие веднага би се увеличила още повече инфлацията и ефекта ще е само няколко месеца,а след това ще дойде шока и ужаса от още по-високите цени на абсолютно всичко.Компенсации има само за такива продажници като тоя - прибират си сребърниците и облъчват раята да си трае, защото било за добра кауза.Ама стиска здраво сребърниците
39
2
 
13
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Всички българи почнахме да си пазарувам кой от Гърция, кой от Сърбия, кой от Румъния... освен от чужбина да си донесем и петрола, а? Няма лошо. Нека бъдем независими от руския газ, но не за сметка на обикновените хора!!!!
38
2
 
22
 
! Отговори
Woo преди 2 години
В Конго и без водопровод могат