Петков към Ковачевски: Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред

Не се обвързваме с никакви сроков, посочи премиерът
23 май 2022 20:30, Красимир Ангелов
119
Петков към Ковачевски: Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред
Снимка: БГНЕС

Не трябва да допускаме провокации да задават дневния ред на отношенията между България и Република Северна Македония, заяви премиерът Кирил Петков след срещата си с македонския премиер Димитър Ковачевски.

"Най-важното за двете правителства е да продължи конструктивният диалог, да не се поддаваме на провокации от някои групи, които се опитват да нагнетят напрежение", посочи Петков.

Още по темата
Той отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

"Потвърдихме, че посоката за добросъседство е важна и обща",  посочи Петков.

"Не сме се обвързвали с никакви срокове. Единственото нещо е да продължава добрия тон, обещахме си конструктивният тон да бъде запазен. Очакваме следващите седмици и месеци различни групи, които не искат добросъседство между България и РСМ да се опитват да правят провокации", каза още Кирил Петков.

Премиерът отново подчерта необходимостта от свикване на Консултативен съвет за националната сигурност при президента, за да бъде обсъдено всичко, направено дотук от двете правителства.

"Това е форматът, когато ни трябва национално съгласие. Коалиционен съвет е много важен формат и аз ще го свикам, за да говорим с коалиционните партньори, но на нас ни трябва по-широк консенсус. За това трябва и опозицията да бъде информирана. Този въпрос е много важен, за да бъде ограничен само до една група партии“" коментира Петков.

Предполагам, че президентът иска да направим разговор заедно, когато се върна. Последният мандат за каквото и да е решение е в парламента, каза още премиерът, чиято визита в Рим приключва тази вечер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
0
 
! Отговори
Боко Мандела - Банкя преди 1 година
Ей как ми извъртя думите! Евала! Сефте срещам интелигентен гербав ***. Браво!
70
1
 
2
 
! Отговори
До Браво Киренце! преди 1 година
Иронията ти е тънка, но много добре се получи, Браво! Пиша, понеже ще получиш много минуси, а ти просто се шегуваш, защото няма как човек да подмине 1 "Ще се съберем и ще излъчим А отбора на България"-явно Нинова е най-добрия икономист, Наско най-културния и т.н. 2 "Газът ще поевтинее"-той скача 3 "Правим диверсификация"-купуваме газ от Газпром през други държави и фирми. 4 "Няма да вдигаме ветото за начало на преговори, ще ги ПРЕМЕСТИМ...след началото" 5 Осветли секретна операция и още...
69
6
 
2
 
! Отговори
Браво Киренце! преди 1 година
Аз вярвам САМО на този човек!
68
1
 
7
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Истината е: планът за вдигане на ветото тече и Петков НЯМА намерение ДА СЕ ОТКАЖЕ, напротив-търси начин да го прокара и да "разпредели отговорността" на повече хора. Хора, гответе се за гнусен театър и ПРОТЕСТИ! Ако партиите извън ПП, ДПС и ДБ наистина не са в кюпа, знам, че не е актуализиран бюджета, а надробиха голяма каша с милярди, НО ако не отидем на избори СЕГА, вече знаейки позициите на всички, да си изберем наново, значи за ИСТОРИЧЕСКОТО ПРЕДАТЕЛСТВО и те СА В КЮПА и само говорят!
67
1
 
5
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Сега като се замисли човек на база на всичко през последната половин година-всичко явно е било добре планирано. Опитаха да натикат Радев и служебните правителства с идеята, че няма как да се скрият зад Парламент (като сега). Обаче те удържаха. От тогава се работи. Радев си го каза, че Е ДОВОЛЕН от Петков КАТО МИНИСТЪР, но не стои зад партията му. Отвсякъде заваляха внушения (още продължават), че е, та да го отнесе Радев за вдигане на ветото. Всичко е подготвено отдавна! И МНОГО са в кюпа!
66
3
 
4
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Всеки си има мнение дали Петков е бил добър служебен министър или не, но фактите са: 1 Петков може би разбира от бизнес, но от друго-не, или поне не от дипломация, сигурност и отбрана. 2 Съветници по отбрана и външна политика-Тагарев и Чернева. Потърсете кои са и изгледайте техни интервюта. Сами ще си направите мнооого изводи (вкл. защо Янев беше махнат). 3 Министър Събев дава доста идеи и Петков изпълнява, а той беше голям спонсор на ПП. 4 Радев се запъна и започнаха атаки от ВСИЧКИ страни
65
0
 
5
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Още преди месеци предвидливо промениха правилника на НС и вече решения се взимат с гласовете на повече от половината ПРИСЪСТВАЩИ (т.е. по-малко от 121). ОФИЦИАЛНО ДПС са за вдигане на ветото (евродокладчикът е "българин" от ДПС и "докладва", че РСМ са изпълнили ВСИЧКИ критерии, забравяйки КОПЕНХАГЕНСКИТЕ и НАШИТЕ ИСКАНИЯ). ПП и ДБ увъртат, но са "за" вдигане на ветото. Дори без театър от ГЕРБ, ИТН, БСП и Възраждане, сумата от депутатите на ПП(67)+ДПС(34)+ДБ(16)=117. 4 човека да отсъстват и ПАДА!
64
0
 
4
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Капан 3 е най-забавен. Не ви ли прави впечатление, че Петков още януари се засили да "реши въпроса до 6 месеца" (цитат). Президентът го парира с КСНС. Борисов сега уж държи за ветото, но помним как плачеше след КСНС, че Радев вързал ръцете на Петков (ако не помните, потърсете видеото), както и миналата година призивите му за вдигане. ИТН и БСП обясняват, че са твърдо против ветото, но БСП бяха против и за оръжието на Украйна и намериха "приемливо решение" с разтегливо понятие. Същото ще е тук!
63
1
 
12
 
! Отговори
НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ. преди 1 година
ПРАТЕН Е ДА УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ, КАТО ЕДИННА ДЪРЖАВА...... НА ОФШОРНИТЕ ОЛИГАРСИ ОТ РУСИЯ, САЩ, КИТАЙ, ИЗРАЕЛ ИМ ТРЯБВА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ....
62
1
 
6
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
АКО Президентът се съгласи на КАПАНА за КСНС, където вече "официално има различия и вярваме, че има напредък на РСМ", след това следва малко пропаганда "колко голям напредък и много ползотворни разговори е имало и заслужават да ПРЕМЕСТИМ ветото за СЛЕД НАЧАЛОТО на преговорите" (ако следите интервютата на Петков-казва си го 1:1). Иска да се срещне лично с Радев, за да го лъже и него, че има ГЕНИАЛНА идея как да стане, ама се налага да "ги качиме на релсите за ЕС" (точен цитат). Това е КАПАН 2
61
0
 
5
 
! Отговори
ВИЖДАМЕ преди 1 година
Г-н Петков, сам казахте днес "За да се вдигне ветото, първо трябва да има доклад от външния министър" и след това добавихте "За това искам да се направи доклад от външно министерство и да се представи на КСНС..." Идеята е на КСНС ПП, ДПС и ДБ да НЕ се подпишат на обща декларация за препотвърждаване на позицията и така официално да се каже "Ами има различни мнения" (не случайно днес каза "да сме всички в една лодка") и че "не искал само той да носи отговорността". От там си го каза - парламент.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чухте ли го кирето: " Всички кът са убединим, само така можем да вървим...."
59
1
 
5
 
! Отговори
profetey преди 1 година
Един въпрос от любопиство - този министър-председател има ли повече време в България отколкото в чужбина откакто пое поста. Обикаля целия свят и се занимава сякаш само с външната политика, а вътрешната е цъфнала и вързала.
58
0
 
13
 
! Отговори
-_- преди 1 година
Най-важно е дамлъкнеш и да не говориш глупости. Има взето решение, когато изпълнят всички условия от договора 2017г ,както и приетото решение на НС, тогава ще получат зелена светлина.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчо Кеша, какво стана с двата танкера? Китайците се отказали от двата танкера на половината път до Китай и вместо да ги връщат до САЩ са те пързулнали на ските да ги вземе България. Да, ама няма къде да ги разговарят като пристигнат и ще трябва да разтоварят в Турция, а България да ги купи отново от там..Знаеш ли, Кириле, все хубави прякори имаш, но много ще ти гила КИРО ТАНКЕРА.КИРО. ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН! ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ, АМА ПРЕСТАНИ ДА КЪЖЕШ!
56
1
 
6
 
! Отговори
-_- преди 1 година
държавата към спиралата на хиперинфлация
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще иска да се съберат много хора за да ги запознае с нищото, което се е случило за 6 месеца !!!Натискат го, а очевидно е достатъчно глупав да обещава.Реално съседите ни освен да се жалват навън от нас нищо не са направили, НИЩО. Пишещата машина на която е написан езика им още е здрава, къде са тръгнали при папата...
54
2
 
8
 
! Отговори
американски служител преди 1 година
американски служители ca
53
1
 
10
 
! Отговори
не с българския наро преди 1 година
в един отбор с макето,а не с българския народ!
52
1
 
12
 
! Отговори
поведението му е защ преди 1 година
поведението му е защита не на нашите интереси, а на американските и македонските.