Експерти: Няма нито една преведена рубла за газ

"Газпром" търсят пазарен дял
25 май 2022 12:21, Росен Стойчев
73
Експерти: Няма нито една преведена рубла за газ
Снимка: НОВА

„Към днешна дата няма нито една преведена рубла за получаване на природен газ. Вече това кой е открил тези сметки и кой ги управлява са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Русия иска да разедини максимално много Европа”. Това  заяви енергийният експерт Васко Начев пред Нова тв.

„Става дума за това, че търгуват фирми. Важно е кога се смята плащането за извършено. Рублата не е конвертируема. Когато искате да се плаща така, както е определила курса Руската централна банка, всъщност искате българската, италианската компания или който и да е, да прави онова, което иска Путин”, обясни икономистът Красен Станчев.

И двамата са на мнение, че от тук нататък „Газпром” ще се бори за потребители.  

„Най-хубавото нещо, което се случи е, че „Газпром” е на опашката спрямо другите да се борят за пазарен дял. Поведението им ще бъде различно от тук нататък. Потреблението на природен газ и нефт е изключително спаднало”, допълни Начев.

„„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни”, поясни Станчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Красен Станчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
13
 
! Отговори
Всички разбрахме преди 1 година
За какво точно става дума, само "експертите" ни убеждават в противното.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тоя кво е друсал??? Един простичък въпрос - на чие име са сметките в газпром банк? На името на купувача! И тази в евро/долар и тази в рубли! Газпром каква валута получава? Рубли от сметката на името на купувача! Това както и да го гледам си е плащане в рубли, а който твърди нещо различно е пълен ..... !
31
1
 
17
 
! Отговори
пх преди 1 година
Пишман "експертите" не отчитат множество фактори - Европа почти запълни газохранилищата си в рамките на едномесечния месец преходен период, който им отпусна Путин, Реверсна газ, Летния сезон и държави като Бг без промишленост и без централно газово отопление, които не се нуждаят толкова силно ог газ. Виж, Нефта е друго нещо, танкерите превозващи нефт не са чак толкова много... Тъй, че Есента ще е Доста Напрегната, а Зимата направо тежка, но "експертите" мълчат, за да не всяват паника... -)))
30
1
 
25
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
Е от такива специалисти,сме на тоя хал!
29
1
 
18
 
! Отговори
Експ преди 1 година
Нали експерти и политици ни убеждават, че не е ок че другите държави си купуват евтин газ а ние трябва д аси купуваме скъп газ за да сме солидарни .. с и те не знаят какво. Обясняват ни как бялото е черно. От цялата работа трябва да се чувстваме ок че купуваме възможно най скъп газ и то през посредник. Явно наистина смятам за нас като общество че няма сила която да ни накара да се замислим че ни прекарват и крадат брутално. Не ги е страх от народа чиито слуга би трябвало д а бъдат.
28
1
 
20
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Мен ми прилича да са двама дърдорковци, ама щом мисирките от ДнесБг държите да им казвате експерти, ваша воля!
27
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога някакви лъжци, ще се изказват? Вовата е ***, иска разплащане в рубли, но се съгласил и в евро?!?!?! Този както е почнал, след малко ще каже, че лично Вовата ще ни носи газ в кофи. Всички от Продължаваме Падението, са толкова нагли?
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз вярвам на западни експерти наще са Taшak работа сумати западни издания писаха че русия отчита рекордни приходи има прогнози за
25
14
 
5
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 1 година
И пак: Нито един клиент от "вражеска държава" не се е съгласил да плаща в рубли по договори в евро или долари. Това което е направено е откриване на сметки в банката на газпром (т.е. газпром) за да се правят трансфери в договорената валута и цена образувана по договорените правила. След това газпром превръща валутата в рубли по какъвто курс е заповядан. Но това не променя нещата. Щото конвертируема рубла няма. Проблемът е че все още има валутен поток към агресора. Но и това ще мине
24
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджиите са в потрес, няма газ - няма рубли!
23
5
 
14
 
! Отговори
перко преди 1 година
Тъпо племе сме! Путин я рави тази трасформация на валутата врубли за да може държавата а разпога с нея, а не фирмите!Всичко друго е вятър и мъгла! На теория има сакции от страна на ЕС, но на практика не. Отново се използва руски газ и държавите нанасят само щети на икономиките си. Няма как да е реши по този начин хода на войната.
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен И при рязко спаднало потребление на нефт и природен газ, какво става с икономиката на България? -------- това за рязкото спадане в някой cъветски вестник ли го прочете?
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А Масово се опитват да произвеждат родни заместители на западните стоки. ------ аха, затова москвичите и ладите ще са без никаква електроника, а бойците им крадат перални, тоалетни чинии и дрехи от Украйна.
20
4
 
13
 
! Отговори
dsss преди 1 година
На коя опашка е "Газпром" да ва у ескперите..Ще кажете че има тръби от Европа, Турция, Гърция, Румъния и Русия.. че да е на опашката.. като си на опашката и си сам = на първи
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Всъщност, газта която купуваме е платена с рубли, просто не от нас а от посредници. ....... ти съвсем изплиска легена бе другарю :) В САЩ не ползват рубли дори за тоалетна хартия!
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви експерти са тези? Те са явно "образовани", но по всичко изглежда, че не са просветени! Това четенето с разбиране въобще не им се оттдава. Кой ги е обучавал тези нещастници, и за манипулатори не стават. Ако са учили в българско училище, даскалите да повръщат парите за "образоването" им, ако са си плащали - да ходят да си искат парите, похарчени за нищо! Срамно е вече и обидно такова говорене.
17
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин просто прави това което и САЩ правят с $. Но Путин има и тръби а САЩ нямат.
16
3
 
15
 
! Отговори
А преди 1 година
Путин заяви, че започва да разширява връзките си с Азия. Явно много сериозно обмислят да изоставят европейските си партньори като приоритет, както и търговията с Европа. Масово се опитват да произвеждат родни заместители на западните стоки.Колко са успешни, времето ще покаже. Но май са с убедили, че няма смисъл да се мъчат повече с ЕС. Така, че ще се сбъдне желанието на някои да стоим "по-далеч" от Русия. Не разчитайте толкова, че Газпром ще се върне.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
$ също е искуствен курс на американците защото само те печатат.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен И като как тогава рублата не била конвертируема като хората си ги купуват на борсата а после плащат с тях на газпром ? ............. купуват ги от руската борса, на която Путин казва какъв да е курса. Руски тарикатлъци за нискоинтелигентници.