Експерти: Няма нито една преведена рубла за газ

"Газпром" търсят пазарен дял
25 май 2022 12:21, Росен Стойчев
73
Експерти: Няма нито една преведена рубла за газ
Снимка: НОВА

„Към днешна дата няма нито една преведена рубла за получаване на природен газ. Вече това кой е открил тези сметки и кой ги управлява са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Русия иска да разедини максимално много Европа”. Това  заяви енергийният експерт Васко Начев пред Нова тв.

„Става дума за това, че търгуват фирми. Важно е кога се смята плащането за извършено. Рублата не е конвертируема. Когато искате да се плаща така, както е определила курса Руската централна банка, всъщност искате българската, италианската компания или който и да е, да прави онова, което иска Путин”, обясни икономистът Красен Станчев.

И двамата са на мнение, че от тук нататък „Газпром” ще се бори за потребители.  

„Най-хубавото нещо, което се случи е, че „Газпром” е на опашката спрямо другите да се борят за пазарен дял. Поведението им ще бъде различно от тук нататък. Потреблението на природен газ и нефт е изключително спаднало”, допълни Начев.

„„Газпром” сега ще моли да има договор не само с България, а и с всички останали страни”, поясни Станчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: Красен Станчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
11
 
! Отговори
Любезния лос преди 1 година
До 14: а самун хляб от 700 грама по два и петдесет добре ли е?
12
3
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗАЩО НА ОБРАЗОВАНИТЕ И ЗНАЕЩИ БЪЛГАРИ ИМ Е ТРУДНО ДОРИ ДА ПРОЧЕТАТ ДО КРАЯ ГЛУПОНТИИТЕ НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА ??? КАК ДА Е ПЛАТЕНА И РУБЛА КАТО ПУТИН НЕ Е ИСКАЛ ЧУВАЛИ С РУБЛИ ЗА ГАЗ ??? ЦЕНЗУРИРАНИТЕ РУСКИ МЕДИИ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРАВИЛНО ИЗРАЗЕНА ПОЗИЦИЯ !!!
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това добре ли е ?
10
2
 
12
 
! Отговори
Чудо! преди 1 година
До България: А за какви да ни мислят, като си избрахме фигуранти и мошеници да ни управляват?
9
1
 
9
 
! Отговори
7 преди 1 година
Зима иде.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност, газта която купуваме е платена с рубли, просто не от нас а от посредници. Ние просто плащаме по-висока цена, понеже Кирчо и Кокорчо се правят на ощипани госпожици.
7
0
 
3
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 1 година
До Алекс: то и без хляб и зрелища може, ама като няма к'во да пра'ят и ще се избият.
6
4
 
15
 
! Отговори
Поправка преди 1 година
В момента е под 56 р за долар. До края на следващата седмица ще стигне границата от 50. И никой да не се самозалъгва, че рублата е неконвертируема. Всеки ден на Московската борса се обменят стотици милиони долари и евро. Приказките за 300 р на черно са за политически наивници.
5
2
 
18
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 1 година
Докато тия мисионери се изявяват по телевизора да заглавичкват раята България си купува с 30% надценка същия този руски газ от Гърция. На кого трябва да му счупим глав... играчката?
4
17
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Видя се,че може и без руска газ.Предстои "Газпром" да се моли да им купуваме газа.Рашките не могат да предложат друго на пазара.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само лъжи . Първо сметките в газпромбанк са две . С евровата сметка всеки си купува рубли от московската борса . Цените на рублите са пазарни а не фиксирани от газпромбанк .И като как тогава рублата не била конвертируема като хората си ги купуват на борсата а после плащат с тях на газпром ?Потреблението на газ спадна по време на коронакризата сега си е добре .Потреблението на петрол расте в Азия а в Европа е възможно да пада заради дълговете .Русия и без войната трябва да си пренасочи доставките
2
4
 
15
 
! Отговори
Интелектуалец преди 1 година
Никой не превежда в рубли. Газта се плаща в Евро/долар в сметка на газпромбанк и там автоматично валутата се конвертира в рубли. Ако се плати в други сметки на Газпром в чужди банки Русия получава една студена вода за газта защото тези сметки са запорирани и все едно Русия предоставя газ безплатно защото няма достъп до тези сметки. Защо ги конвертират в рубли? Ами много просто. Преди два месеца долаът беше 180 рубли сега е 60 рубли.
1
0
 
9
 
! Отговори
Ех, Красене преди 1 година
А Ленинград те закърми с любовта към Русия. Какви ги плещиш сега?! Или ИПИ е на американска хранилка...