Над 66% от българите не са участвали в гражданска активност

Проучване сочи липса на доверие в институциите и ниска гражданска активност
25 май 2022 14:46, Анисия Иванова
42

Ниското доверие към институциите, силната родова принадлежност и ниската гражданска активност ни вкарват в един порочен кръг на бездействие. Това са едни от резултатите от проучването "Индекс за гражданско здраве", направено от фондация "Софийска платформа".

Политологът Христо Панчугов е част от екипа, който е провел това изследване. В студиото на "България сутрин" той посочи, че индексът е опит да се съберат на едно място данни за много сфери, които изграждат демократичната култура на едно общество.

Още по темата

Да измери правната рамка, в която функционира гражданското участие. Индексът гледа всички процеси, които подпомагат или възпрепятстват гражданското участие. Самото изследване на нагласите е отнело няколко месеца, но работата по методологията е отнела над една година. Идеята е да се провокира интерес към процесите в основите на българското общество.

"Добрите новини са свързани с възможността и оценката, която гражданските организации дават на правната рамка. Има създадена институционална основа гражданите да бъдат включвани в процеса на вземане на решения. Лошата новина е, че самите институции нямат капацитет да включват гражданските организации. Липсва и капацитет на самите граждански организации. Има много силно клъстериране на граждански организации в София за сметка на страната", обясни Панчугов.

Проучването показва, че хората нямат доверие на политиците. Според Панчугов липсва усещане, че интересите ни могат да бъдат споделени извън близкия семеен кръг. Към всички други се подхожда с недоверие.

"Над 66% от гражданите заявяват, че не са участвали в какъвто и да е процес, свързан с гражданска активност. Като общество сме абсолютно неспособни да виждаме съюзници в другите около нас. Около 40% от тези, които казват, че биха направили нещо, всъщност биха отишли да гласуват. Други опити за натиск върху политическата система са почти непознати на гражданите", посочи политологът пред Bulgaria ON AIR.

Замеряме се с решения и обикновено се стига до замръзване на политическите позиции, без възможност за диалог и промяна, смята той.

По думите на Панчугов предложението на премиера Кирил Петков за свикване на КСНС по темата "Северна Македония" е безумно. По-разумно е да води разговори с политическите формации извън публичното пространство и да се търси компромис, отбеляза политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Засади дърво. Грижи се за него. Почисти около блока или в квартала си. Учи децата на добро. Давай пример. Боядисай пейка. Боядисай катерушка. Озелени нещо наоколо, защото е сиво и грозно. Разчертай паркоместа. Направи спортно събитие в квартала. Стани основател на НПО, занимаващо се със защита на природата, със спорти събития, с извънземни- с каквото искаш. Направи бирфест пред блока. Направи фейсбук група на карето блокове. Толкова неща има, но трябва човек да иска да е полезен.
10
3
 
2
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 1 година
Панчугов не е прав: има гражданска пасивност, а тя също е форма на гражданско самосъзнание, т. е., може да се активира при определени условия. Друго щеше да е, ако въобще липсваше ,,гражданска" -- тогава щеше да си е просто комунизъм ( фашизъм, националсоциализъм, маоизъм)
9
5
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 1 година
Видях, че нещо лаеш по коментар 3, който написах. Никакво ИТ не съм. Занимавам се с дизайн и дигитален маркетинг. Имам и няколко бизнеса, но нито един не е свързан с ИТ. Лай си, затова ще си беден цял живот. Трябва и да се хапе.
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми прави впечатление безразличието на хората. Купих си вила до големия град. Интернет- 4g. С няколко разговора с един от операторите- хоп 4.5g за 2 месеца. Слабо налягане на водата. За няколко месеца- ето ти водопровод чисто нов. Трифазен ток, ама на едната фаза пада напрежението сериозно при товар. И това оправих. А всички съседи се примирили. Това не можело, онова- не можело. Може, стига да имаш желание и да вдъхваш респект у събеседника си. За целта трябва интелект.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Достатъчно е да се види колко %-та от имащите право на глас гласуват по време на избори за да се разбере колко вярват на политиците.
6
3
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 1 година
Евала! Точно това и аз обяснявам на номер 1. Човек може да е дори малко полезен- ако щеш засади 1 храст, 1 плевел махни, ама не- всеки подминава.
5
4
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Започвайки с това да си направиш приветливо около жилището, например. Защо знам, че е мизерия ли? Защото пред 95% от блоковете и къщите е така. Защото 95% от хората не ги вълнува нищо, освен софрата.
4
5
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
Например, загубеняко, пред западащата ти панелка да събереш 10 подписа и от Зелени системи да ви отпуснат бюджет да заприлича на нещо коптора, в който живееш. Ама нямате акъл бедняците.
3
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В какво искаш да участва един бачкатор в склада, бе?! Той само да лае из интернет може, но ако е за някаква обществена дейност, забрави! Обикновено активните хора сме най-високоплатените, заможните. Примери- много. Около блока ми в София- чисто нова зеленина, която аз закупих за публични пространства. Около вилата- чисто нова улица, която се случи, благодарение на мои разговори с общината. Активен съм по всякакви теми. А масово хората не ги интересува нищо. Затова са и бедни. Толкоз.
2
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква гражданска дейност бе комшо, тва да не е социализма? Капитализъм бачо - вади кеша или души леса.
1
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква гражданска активност ще ми препоръчате? Нещо като да изтипосам сттуя наречена викащата украинска майка? Ами, ще се въздържа.