Кючуков: 100 дни няма победител, има жертви и омраза

За Любомир Кючуков така звучи прогнозата и за следващите 100 дни
Обновена: 4 юни 2022 01:16 | 4 юни 2022 00:15, Йоана Цонева
48

100 дни изминаха от началото на войната в Украйна. Преговорите са в задънена улица, а конфликтът се решава на бойното поле.

"100 дни няма победител, няма победен, има разрушения, жертви и омраза. Така звучи прогнозата и за следващите 100 дни. Това, което изглежда достатъчно предвидимо е, че влизаме в продължителна война - война на изтощение. Което предполага затъване. Това се формулира като цел - един втори Афганистан за Русия, той се намира в Европа и се нарича Украйна", коментира бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че преговорите са останали на заден план. В началото към тях се е подхождало резервирано от страна на Русия и Украйна. В момента лисвал и международен натиск за решаване на конфликта на масата на преговорите.

"Европа има два ясно различими подхода по отношение на войната - САЩ, Великобритания, Полша, Прибалтийските страни възприеха лозунга "Война до победа". Вторият залага на политическото решения. При първия Украйна се снабдява с оръжие за победа, при втория - за да се избегне загубата", заяви Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че в момента първият подход преобладава.

"Това означава повече от същото, което в момента виждаме. След като отпадна вероятността за капитулация на Украйна, едва ли може да се очаква обратното - военна загуба за Русия. От тази гледна точка е трудно да се повярва, че някоя от двете страни ще постигне военна победа - на военното поле да се завоюват повече възможности, територии, които да се закрепят с политическо решение. Правилният подход е обратният", убеден е бившият зам.-външен министър.

Според него в момента тече ескалация на напрежението. А войната ще приключи по един от три варианта.

"Първият вариант е с военна победа, което изглежда невъзможно. Военната мощ на Русия е достатъчна, за да не смятаме, че ще капитулира. Другият вариант е проговори, третият - продължаване на войната, замразяване на конфликта с потенциал периодично да се подновява. Вървим по този път. Случва се тотална разруха в Украйна. Русия ще пострада немалко, както и Европа", заяви Кючуков.

Той не е голям оптимист и за ефекта от санкциите срещу Русия, особено по отношение на петролното ембарго.

"Санкциите наказват виновния, но не решават конфликта. Създават сериозни проблеми, но войната не спира. С намаляване на предлагането на нефт и газ, се увеличават цените. С по-малко предлагане Русия печели от увеличаване на цените. Санкциите са политически инструмент. Те очевидно ще продължат да се разширяват и да стават все по-тежки, до тях ще се стига по все по-труден начин", коментира събеседникът в студиото.

Кючуков не вижда друга алтернатива на край на конфликта извън политическото решение.

"Как би изглеждал следващият ден - светът ще бъде един конфронтиран, милитаризиран свят, който ще се нуждае от много време, за да се отърси от тази война", завърши Кючуков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
4
 
! Отговори
ВОЙСКИТЕ НА ООН... преди 1 година
..ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В УКРАЙНА ---ЗА ДА СЕ ИЗНЕСЕ ЖИТОТО ЗА ГЛАДУВАЩИТЕ СТРАНИ...НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ПУТИН---ЖИТОТО НА УКРАЙНА , ЗА НЕГО Е ОРЪЖИЕ!
38
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
началник на ариергарда беше известният по-късно като ръководител на руските войски в Приднестровието ген.лейтенант Лебед. ----///---- Лебед е ранен в Афганистан и след лечението си повече не е участвал във война, изключая гражданските конфликти, които руснята организира, за да скара републиките и после да има повод да ги разтървава. Лебед беше един арогантен ть пак, сега го превъзнасят само защо е отдавна умрел. Командващият в Афганистан се казваше Громов, той театрално напусна с последния танк.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилният подход е обратният", убеден е бившият зам.-външен министър. ----////----- Съвети в чужда война не давай, особено с тоя категоричен тон, особено с това турско кме.
36
4
 
4
 
! Отговори
Ами,да.... преди 1 година
РУСИЯ И В АФГАНИСТАН ГО ИЗВАДИ ГОООЕМ....ха,ха,
35
5
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
НЕ Е НУЖНА КАПИТУЛАЦИЯ--КАТО ПОЧНАТ ДА ИДВАТ КОВЧЕЗИТИ С ВОЙНИЦИТЕ НА ПУТИН---РУСИЯ САМА ЩЕ РАЗБЕРЕ НАКЪДЕ Я ВОДИДЖУДЖИ.....
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 - Да не ти идва до главата бандити да ти влезнат в дома. Ще преговаряш не, ами ще правиш неща за които не си подозирал, че ги можеш. Не случайно се използват психолози за разговор с такива и неутрализирането им. В краен случай - куршумът решава проблема. А Зельо си играе игра с Русия и се надява на цел свят да го спасява. Не е сигурно, че ще се получи. Не е филм това да е подсигурен от всякъде. Хора гинат и територии губи.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25 Чети повече преди да говориш. Руските войски организирано се изтелиха за разлика от окупационната американска армия, която остави тежко въоръжение и оборудване на стойност около 3 млрд.$, като началник на ариергарда беше известният по-късно като ръководител на руските войски в Приднестровието ген.лейтенант Лебед. Той не можа да се разбере с тези от Генерални щаб на РА и с правителството на Русия и загина при катастрофа на самолета, с който пътуваше.
32
5
 
12
 
! Отговори
Да преговарят за мир преди 1 година
Украинската армия е в отстъпление, нищо не е спечелила. Ако сега Украйна преговаря за мир, ще загуби само Донбас и Луганск. Ако преговаря след месец-два, ще загуби и Харков, а след още месец - два може да загуби и Одеса. Но на Зеленски му дърпат конците от САЩ а САЩ искат те воюват до последният украинец.
31
5
 
12
 
! Отговори
Клоунът Зеленски преди 1 година
Шоуто на Зеленски вече започва да губи почитатели. В ЕС вече започват да се питат: "Все пак докога трябва да се помага на Украйна, след като няма изгледи тя да спечели тази война".
30
5
 
7
 
! Отговори
Кога ще свърши преди 1 година
Простата сметка показва, че при тези жертви (100 убити и 500 ранени на ден, по думите на самият Зеленски) до една година от украинската армия няма да е останало нищо. Така че е ясно и кога ще дойде краят на войната.
29
10
 
6
 
! Отговори
25 преди 1 година
Има и други варианти - Афганистан 2. Руските войници измират и никой не се оттегля. Няма кой :)
28
1
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
Има и печалба хахаха
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е тази хипноза,че украинския бил различен от руския не мога да разбера.Все едно някой наш ром като почне да говори на български с онова "х" да кажа,че това не е български.Ако руснаците отидат на един курс по говор при нашите роми ще се получи украински точно...
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 30:Те самите украинци вътре се самоизяждат...не им е нужен Путин да го прави.2015-та умориха от глад и стреляха бесарабските българи,а сега отказват да дадат хуманитарна помощ на тези,които не произнасят съскащото "х".Рускоговорящи рускини искат храна,а някакъв им отговаря пак на руски,че са маймуни,защото говорят руски.Закъсали са го и ги съжалявам.
25
4
 
7
 
! Отговори
Поздравме: преди 1 година
КЮЧУКОВ ВСЧКИ РУСОФИЛИ И КОМУНИСТИ С ПЕСЕНТА " ЕХ ЯБЛАЧКО" И "БАЙРАКТАР" ЗА100-те Дни от войната!
24
6
 
8
 
! Отговори
Wanderer001 преди 1 година
До Анонимен:/// В случая, лъжецът си ти. Толкова ли е важно за вас една държава (Украйна) да бъде заличена и погълната и един народ (украинският) да бъде асимилиран, претопен, разселен, заличен и каквото още се сетите в този смисъл? Защото точно това е декларираната цел на кремълската хунта! Те не признават правото на съществуване на Украйна и украинците, като народ! Заявиха го ясно и открито!
23
6
 
8
 
! Отговори
Wanderer001 преди 1 година
Г-н Кючюков се опитва да постави на една плоскост на морала и справедливостта както жертвата, така и агресора. Заекът е виновен, тъй като орелът харесва заешко! Господин Кючюков се опитва да размие събитията в някакво неопределено сиво, едва ли не безличен приятелски спор. Не! Имаме жертва и хищник, който е направил смъртоносна захапка. Срещу Украйна се води война за унищожение на държавата и асимилация на народа, на украинците! Защо се прави господинът, че не разбира целите на Путин?
22
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин пита преди 1 година
Днес, докога ще натрапвате ченгета като Кючуков?
21
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия така я излъга Зеленски да изтегли от Киев войските и после тръбеше как победила.Излъга ги уж заради преговорите и после направи постановки в Буча.Втори път РФ едва ли ще се вържат на лъжи.Ако се изтеглят украинските военни пак ще изколят рускоговорящите,за дя може ако има референдум да не гласуват.Вие знаете ли,че в Лвов не дават хуманитарни помощи на рускоговорящите и ги наричат мaймуни?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При всяка една война има преговори.Да сравнявате войната с нахлуване в дом ,да я приравнявате до обикновена кражба е повърхностно и елементарно мислене.