Заков: Политиците да проявят зрялост, идват шокови 6-9 месеца, после избори

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност
143
Заков: Политиците да проявят зрялост, идват шокови 6-9 месеца, после избори
Снимка: БГНЕС

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков пред bTV в отговор на въпрос за рисковете пред правителството във връзка с войната в Украйна.
Министър Заков каза, че шоковете за страната са много – повишаващите се цени на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена криза, вероятна стагфлация – изключително неприятен период от икономическия цикъл. Война в Украйна се води на 400 км от България, посочи министър Заков. По думите му един от сценариите на развитие на тази война може да засегне много сериозно националната сигурност на България, като например разширяване на войната южно от Одеса, включително в Приднестровието.

Още по темата

Министърът е на мнение, че правителството трябва да се обедини около конкретни ценности, за да може България да бъде преведена през предстоящите шокове през следващите до 6-9 месеца, а след това да се мисли за избори. Цялата политическа класа трябва да прояви зрялост и държавнически подход. Това е необходимо на българския народ и на българската държава. В противен случай, ще изпаднем в една много тежка ситуация. Имам 20 години опит в дипломацията – няма консенсус, който е невъзможен, коментира министърът на отбраната.

На въпрос дали е разбрал защо "Има такъв народ" е напуснала управляващата коалиция, министърът каза, че това си е тяхно решение. Не съм поканен дори от ИТН да бъда част от правителството, бях поканен от премиера лично. Не мога да твърдя какви са били техните мотиви, каза Заков.

Той подчерта, че ако няма работещ парламент, спира модернизацията на българската армия. Подготвят се проекти за модернизация, вече има решения на Министерския съвет, които трябва да се придвижат към парламента. Ако това не се случи, модернизацията на армията спира в изключително критичен момент, посочи министърът.

Попитан дали съжалява, че е напуснал като посланик и е станал министър в правителство, което може да издържи няколко месеца, министър Заков каза, че калкулирал, че това винаги може да се случи и не съжалява. Военният министър каза също, че не е разочарован от актуализацията на бюджета в частта за неговото министерство. Трябва да бъдем реалисти. В момента е важно да направим бюджет, който да отговори на шоковете, които предстоят, посочи министър Заков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
3
 
! Отговори
dano преди 1 година
До Кени Мъртън. Пише, че е антирашка. Дано да разбута русофилите и болшевиките по държавните структури и особено по тия, които уж са НАТОвски, а те червени, даже червясали. Лустрация до десето коляно. Комунягата не пуска властта, трябва битка
93
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА ИМА ПРОКОПСИЯ ВЪРЖИ СОЦИАЛИСТ ЗА ШИЯ
92
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Когато Господ създавал България дал всичко добро, красива природа, добър климат, плодородна земя, абе земя за живеене... но после когато Господ събрал народите за да им даде акъл, българите били кой на кръчма, кой на дискотека, кой на партийно събрание, кой в мазето при компотите, кой отишъл да краде от комшията и не се събрали да получат акъл.
91
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уж 6-9 месеца, 100 дни, 800 дни итн итн, а вече се натркаляха 33 години.
90
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
БЪЛГАРИЯ - прекрасна страна и отвратителна държава.
89
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ СОЦИАЛИЗМА ТРЯБВА ДА УМРЕ!
88
0
 
3
 
! Отговори
Боко Перукагел преди 1 година
Киро Канадеца излезе по-голям тарикат от всички - хем жена и деца, хем любовница, милиони легални левове на влог, мега успешен бизнес, лидер на партията с най-голямо обществено доверие. Ние от ГЕРБ можем само да му завиждаме и злобно да стискаме палци да се провали, както и да го бутнем, когато се спъне и загуби равновесие.
87
0
 
1
 
! Отговори
замисленА преди 1 година
Може ли да прескочим шоковите 6-9 месеца и направо избори/но да НЕ избираме Баце отнво за нНачалник/?!
86
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
България ще се оправи когато и последното социалистическо поколение измре или излезе от активния живот.
85
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АБОРИГЕНИТЕ ОТ БСП В РЕЗЕРВАТИ!
84
0
 
4
 
! Отговори
Еми да преди 1 година
Кирчо и Ленче от снощи в Солун проявяват зрялост и правят кекс, всичко по план
83
0
 
3
 
! Отговори
ПЪЛЕН БГ ДИИОТ преди 1 година
ОБИЧАМ ДА МЕ ЛЪЖАТ И ДА СИ ХВЪРЛЯМ ПАРИТЕ ПРЕЗ БАЛКОНА! ОБИЧАМ ЧАЛГАТА, ПЛАЖА РОСЕНЕЦ, ХАРВАРДЦИ И КЮЧЕК НА БУЗЛУДЖА!
82
0
 
8
 
! Отговори
питам преди 1 година
Какви 6, 9 месеца. Остават ви 6,9 дена крадливи некадърници.
81
3
 
2
 
! Отговори
немедленно преди 1 година
Враждебният акт на ИТН не остана без последствия. САЩ сменят посланника си в България в рамките на часове след атаката по демокрацията.
80
1
 
2
 
! Отговори
зАз преди 1 година
Аборигените от Резервата изпълняват каквото им каже Шерифа!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ц! Първо избори, а после по-малко тегави 6-9 месеца )))
78
0
 
1
 
! Отговори
Заков преди 1 година
Истинското ми име е Зекария, щото нема такава българска фамилия Заков, но има побългарената Зекария, Закария. Всъщност аз съм си евреин, който ви говори как българската държава отива на кино, ако не ни оставите да ви управляваме;))) Всъщност, дали имате държава? Защото аз, като евреин, знам, че отдавна нямате, щом аз съм ви министър;)))
77
2
 
3
 
! Отговори
активно миропреатия преди 1 година
Яко мероприятие тече. Даже и *** са пуснали. Не се трае
76
1
 
2
 
! Отговори
Кени Мъртън преди 1 година
България приветства кандидатурата на г-н Кенет Мъртън за посланник на САЩ в България
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛУСТРАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЗАБРАНА НА БСП! ЗАБРАНА НА РУСКИТЕ ПОТОЦИ!