Петър Стоянов: Помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си

Най-умилителни са даренията от по 20 лева, заяви президентът
14 юли 2022 18:00, Нели Христова
172
Петър Стоянов: Помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си
Снимка: БГНЕС

"Изключително важно е да се върнем към нашите възрожденски корени на народ, който е добродетелен, проявява човеколюбие и солидарност към другия". Това заяви пред БГНЕС Петър Стоянов, президент на Република България (1997-2002 г.).

Стоянов коментира случващото се в Украйна, съдбата на бежанците и солидарността на българите.

"Тази брутална агресия, колоните бежанци – предимно жени и деца, които не знаят дали ще се върнат в жилищата си повечето, от които са разрушени, това наистина засегна дълбоко българския народ. Трябва да кажа, че колкото е важна помощта на нашите доброволци, на нашите съграждани за украинците, толкова е важно да се осъзнае, че помагайки на украинците, ние всъщност помагаме на себе си", каза той.

Стоянов добави, че по този начин ние даваме най-добрия пример на нашите деца и на нашето общество. Човешката солидарност е тъканта на всяко едно общество. Когато тази солидарност надхвърли националните граници, когато помогнеш на човек в беда просто така, защото е човек и защото е в беда, това вече приобщава нас българите към най-сериозната, най-осветената европейска хуманистична традиция. Затова е много важно примерите на солидарност на хората да бъдат съобщавани, да бъдат известявани на българското общество. Имаме нужда от добри новини, имаме нужда от добри примери".

На въпрос дали трябва да насърчаваме хората, които искат да помагат, Стоянов заяви: "Убеден съм, че доброто трябва да бъде насърчавано и трябва да излиза на преден план. Ние се уморихме от тежки, негативни, бих казал даже от кошмарни новини. Имаме нужда от такива добри примери".

Бившият президент заяви, че за него най-умилителни са тези дарения по 20 лв., хора които са купили по два шампоана и два сапуна. Малко нещо, с което искат да помогнат на един украински бежанец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 45 - отвори тълковния речник и си прочети значението на думички като чест и достойнство. Може пък да си отговориш защо се бият украинците.
57
17
 
2
 
! Отговори
Заради преди 1 година
Русия страда цяла Европа - там на власт са фашистките кръвожадни жужаци.
56
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тия стари мутри, и те не стават като новите. Тоя първо за Македония го бяха пуснали, сега за украинците да ни навива ... На мен проблем ми е инфлацията!
55
2
 
25
 
! Отговори
Стоян Петров-мулето преди 1 година
Аз пък гарантирам, че ако СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА отидат в Киев държавните лидери на всички европейски държави + САЩ и Канада и дадат ултиматум на Зеленски да сключи какъвто и да е мир до края на Юли 2022, то през Септември обстановката в Европа ще бъде коренно подобрена.
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ,60:Не лъжи.Зелето забрани опозицията си.
53
16
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Ей - ей, аман от "различната гледна точка на Кремъл". Има факти и мнения. Факт е, че Украйна има многопартийна система, управлява се от Президент а не от Фюрер. Дотук с фактите. Твоето е "различната гледна точка" на Кремълската пропаганда - която нарича произволно украинците нацисти - за да вмени някому вината за собствената си арогантност и престъпност.
52
2
 
17
 
! Отговори
Пешо Коня преди 1 година
требе и той да заработи... Отдавна е в нефталиан...
51
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кончооооо, кой те изтърва от коневръза?
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да помогнахме си , та нема повече на къде !
49
10
 
4
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До vlady 40 Ааа, не така. Рекорда за най слаб президент принадлежи на Радев. Не му отнемай първото място.Петър Стоянов не е съсипал държавата.
48
3
 
18
 
! Отговори
Справедлив преди 1 година
Тоя с конската глава е най тъпия мъж в Пловдив
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна си е Украйна. Проблем е, ясно. Но се надига друг проблем - оставаме без горива....
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е Кон!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия забрани бг заводите за оръжие, а Турция помага на Украйна но и смуче руски газ.
44
1
 
18
 
! Отговори
Шри Ланка Зове преди 1 година
Подкрепяйки Украйна ,подкрепяме войната да продължи и агонията на Европа да се задълбочи до предела си. Как такива като този бездарен бивш президент ще ми разсказва вицове за това как да си зарежеме икономиката и да влизаме във война с ядрена сила като Русия.Всички такив са меко казано психопати . Някой да скача на Сащ ,а ? Същото е с Русия !!! Който наливат долари за всичко това ,падат рано или късно ...Борис Джонсън е пример за Газполитик.Идиощината е пълна ,шри Ланка по-късно и в Европа.Уау
43
1
 
16
 
! Отговори
Котка преди 1 година
Айдеее, и конят изцвили по въпроса.
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, лицето на снимката е национален предател, който искаше да премахне кирилицата. След като го изметохме от поста, натрупа бая милиони чрез узаконена корупция в САЩ - "четене на лекции" за невероятни хонорари от фондации. Аз лично искам да видя поне едно видео на негова "лекция" в университет на САЩ - колко студента са присъствали и как е протекла тази "лекция".
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хм, не знам, но според мен ако Украйна се беше предала в самото начало щеше да си помогне повече. Нямаше да загинат толкова хора и нямаше да им унищожат градовете. Те всъщност не разбирам защо се бият в момента. Вярват явно, че ще победят. Ами супер наивно е това и само се приближават към тотален колапс и разруха с още повече жертви. Държавите от ЕС, които "помагат" реално допринасят за продължаването на войната и умирането на повече хора.
40
8
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Демон-разкрация - това днес от пищката на Медведев го изсмука, а? Щото нямаш мозък за повече. Но...да ти кажа льолио - българина е прагматичен. И затова ще си остане в ЕС, защото подсъзнателно усеща накъде дърпате вие дъртите ко/муняги. Така че, заминавай!
39
8
 
1
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Ей 14 И като Украйна е забранила българския език в училищата , трябва ли да ги избия руснаците ! И в Северна Македония отношението към българите е такова. Да вземем да ги избием ,а ? Какво ще кажеш ?Ами по време на възродителния процес Турция не ни нападна.Айде бегай.Няма никакво оправдание за война.