България има нов независим преносен оператор на природен газ

Днес ICGB получи сертификат от КЕВР
15 юли 2022 13:53, Йоана Цонева
56
България има нов независим преносен оператор на природен газ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ай Си Джи Би" АД (ICGB) получи сертификат за независим преносен оператор на природен газ в България от Комисията по енергийно и водно регулиране. Председателят на КЕВР Станислав Тодоров и шефът на Националния енергиен регулатор Гърция - Атанасиос Дагумас, връчиха сертификата на изпълнителните директори на ICGB - Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Председателят на КЕВР коментира, че проектът може да осигури всички необходими количества газ за България, а тези газови връзки могат да доставят газ до Сърбия и Румъния, както и до Молдова и Украйна. Тази врата отваря пазара за газ в България за целия свят.

"Всяка една компания може да резервира капацитет и да доставя газ в България. Най-болният въпрос е дали ще има достатъзно газ - да, газ ще има, защото никога повече няма да зависим от един доставчик и една тръба",  допълни още Тодоров.

Още по темата
Теодора Георгиева коментира, че газопроводът ще бъде директна връзка на южния коридор, това ще даде на страната ни сигурни доставки на природен газ, а това ще доведе до конкуретни цени, по-достъпни за домакинствата.

Тя увери още, че се правят всички възможни усилия газът да тръгне по-рано от отоплителния сезон.

Капацитетът на интерконектора е 3 млрд. куб. м - количеството може да отговори почти изцяло на нуждите на страната и може да бъде увеличено още (5 милиарда куб. м) при изграждане на компресорна станция.

"Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество, а компресорната станция би трябвало да стане готова до 2024 г." - допълни още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
АЗЕРСКИЯ ГАЗ ОПРЕДЕЛЯ 1/9 ОТ ЦЕНАТА , ЗАТОВА АМЕРИКАНСКИЯ ВТЕЧНЕН ПОВИШИ ЦЕНАТА ЗА ЮЛИ С 32 % !!!
28
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия е 25% от световните русурси на газ и най големия експортьор на газ в света..Направете си и 100 независими оператора, сложете им и едно американско знаменце, но пак ще е руска газ!
27
2
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ЗА АВГУСТ 40 % НАГОРЕ !!!
26
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно! Сега остава и газ да се намери. Дочувам че на една от луните на Юпитер имало достатъчно и я давали по-евтино от Газпром.
25
4
 
17
 
! Отговори
Боб преди 1 година
И като я купим от Пашата, той си взима 30% печалба, далавера е за него, който не санкционира Русия!
24
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами става следното:-във една държава има например 100 магазина и всеки ти предлага дреха ама турска. Та и газта много оператори ама предлагат руска газ. Ние няма да я купим от руснака ама ще я купим от Пашата.
23
4
 
18
 
! Отговори
Боб преди 1 година
От Април месец българското правителствоте може да каже на народа от къде купуваме газ три месеца? И калко струва? *** камо като хварлят едни деми диверсификация, независимш оператори, демократична газ..цената бре?
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Азерски колкото Кувейтски.При азерите половината и повече оператори са руснаци. Всеки има акций във газовите компания. А ако по някакъв начин стопират някои сделки?
21
6
 
27
 
! Отговори
Боб преди 1 година
*** хубаво то нови оператори, то нови маршрути, а газта от къде???? Да не би същата руска, но с посредници и печелят от завишените цени?
20
4
 
9
 
! Отговори
Кутев преди 1 година
Е това беше, хибриди мои юначни. Всяко нещо свършва. Но не се отчайвайте! От Ръководството сме поръчали ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ! Скоро ще ги пуснем по хипермаркетите и нека всички, всички да се наредиме на опашка! На дълга опашка, като едно време, да си припомним носталгично добрите времена и да се зареди е с ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ! Ще си вземем много, много ДРЪВЦА ЗА ГРИЗАНЕ, защото ще ни трябват ВСИЧКИТЕ!
19
8
 
15
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Кой и дали е умрял, не знам, ама що ще правим зимъска? Ще си припомним баснята за Щуреца и мравката май! Умните и красивите едвали са я чували, но другите я знаем мноооого добре.Ай със здраве
18
6
 
16
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Ама пак не стана ясна от къде ще дойде този газ? Хубаво азирски газ УЖ на 1/3 цена и 1/3 от нуждите. А другите 2/3 газ от къде? И на каква ЦЕНА!
17
8
 
26
 
! Отговори
чичо Кърле преди 1 година
"Всяка една компания може да резервира и доставя"- ама откъде?- сигурно газ от дебелите брюкселски дирници. Без Вовата Есес загива бавно.
16
2
 
19
 
! Отговори
Pen преди 1 година
А "Булгаргаз" зависим ли е и от кой ? Може би новият оператор го наричат независим понеже е американски и нищо не зависи от нас :)))А последното изречение от статията е лишено от логика:"Азерски газ от 1 юли влиза в пълни количества, независимо от това, че не сме готови, когато станем готови ще се ползва цялото количество, а компресорната станция би трябвало да стане готова до 2024 г." - допълни още Георгиева.
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този оператор от кой по-точно е независим, че нещо не е много ясно.
14
2
 
8
 
! Отговори
Яснооо! преди 1 година
Яснооо!
13
7
 
20
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Какви съюзници сме със САЩ бе? Те третират евр.държави като васали.
12
5
 
20
 
! Отговори
Хмм... преди 1 година
Само дето не разбрахме най важното, ЦЕНАТА!!!Дали ще е по ниска от руската и не? Дали това ще повлияе на цените или не? За сега само фалби и общи приказки около новия газов оператор.
11
5
 
24
 
! Отговори
Ясноооо! преди 1 година
Вече няма да ни скубят за газ руснаците, а американците и гърците...
10
6
 
7
 
! Отговори
КИРО - БАЙДЪНА - САЩ преди 1 година
НИНОВА - ПУТИН - РУСИЯ................. КАКВА Е ТАЯ КОАЛИЦИЯ............?...... КОАЛИЦИЯТА НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ..........!!!