Гебрев пред "Гардиън": Руски агенти стоят зад взрива в склада ми

В постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса
2 авг 2022 09:50, Елка Василева
103
Гебрев пред "Гардиън": Руски агенти стоят зад взрива в склада ми
Снимка: архив, БГНЕС

100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. "Гардиън". Пред  британското издание Гебрев каза, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Още по темата
"Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса", заяви в телефонно интервю за "Гардиън" българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя, припомня "Гардиън". Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "Емко", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти.

Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ. И той самият сега изказа предположение, че взривът в склада му в неделя също е тяхно дело.  

Гебрев разказва пред "Гардиън", че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията няма пострадали.  

Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна, пише "Гардиън". Миналата година бизнесменът заяви в имейл до "Ню Йорк таймс", че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.

Сега той отново твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските споразумения в края на 2014 г., които доведоха до спиране на огъня в Източна Украйна. Гебрев подчерта също така, че не е доставял оръжия на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат, заподозрян във връзка с взривовете, и призова Москва да помогне с разследването.

Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома.  "Едва не умрях", заяви Гебрев в интервю за "Гардиън" от 2019 г., в което разказа за отравянето си. Разследващият уебсайт "Белингкет" разпространи информация, съгласно която екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, по което е предприет опитът за отравянето на Гебрев.

Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. "Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това", казва той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
5
 
! Отговори
him преди 1 година
украйнските нацита няколко пъти казваха, че боеприпасите които получават са ръждясали, стари и не работят- в тубата военен журналист WarGonzo засне сандъци от снаряди и етикет на който има фамилии "Георгиева" и "Василева", цифрата в кръг 11. Сами си отговорете за зривовете.
60
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашистите са замесени в абсолютно всички провокации, диверсии, шантажи, подлости и убийства в цялата Източна Европа... В Сърбия сега също мътят водата.
59
4
 
11
 
! Отговори
Нагъл бе преди 1 година
Тоз мушморок е пуснал пипала по цяла България. Че то няма оръжеен завод и склад дето да не е негов. Да видим сега колко стотици тонове боеприпаси ще изпише като гръмнати. Украинците му ги върнаха като нефелни и тоя плъшок реше да ги утилизира по най-евтиния начин.
58
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лъжеш мръснико,много хора си затрил ти,твоята ***....
57
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
100% са руски диверсанти ... България в момента е обект на всякакви руски провокации и саботажи...
56
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде айде, руски агенти. Сами ги правите тези неща, за да прикриете злоупотребите.
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на тоя маффиот му виновни руснаците. Абе, келлеш смотан как спиш спокойно, като ствойта стока се убиват хора, уббитак!
54
3
 
9
 
! Отговори
PG преди 1 година
По голяма глупост от тази няма
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха! Сибиристан??? Това е върха на идиотията! Блесна с оригиналност.
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Изнервен - Да не си изнервен, че ти плаща американска корпорация заплата и не отричай , че защитваш точно проблема на света
51
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се издържа с тия руснаци вече, няма ли кой да им натрие носовете вече на тия нахалници
50
17
 
10
 
! Отговори
Изнервен преди 1 година
До 57. А бе, вас не ви ли изпратиха обратно в Сибиристан? Не ви ли омръзна тази банална и смешна пропаганда? САЩ та САЩ, само те са ви в *** съветски кратуни, нещо комплекси ли имате от американците?
49
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако търгуваше с детски играчки, никой нямаше да те закача. Ама ламтиииш!
48
20
 
11
 
! Отговори
ракети по Кремъл преди 1 година
Айде вече НАТО да се задейства и да ликвидира тия болшевишки терористи
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58. Глу.пак, дори 30 секунди са достатъчни да поставиш бомба и да се отдалечиш на безопасно разстояние.
46
14
 
4
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Пълна лъжа!!!! Руснаците не са способни на такива дела ,те са миролюбиви хора нито свалиха южнокорейския самолет,нито нападнаха Чехия,Унгария АФганистан, Грузия,Украйна нито отровиха Скрипал,нито убиха Немцов а Гебрев тръгнал да ги обвинява че му взривили складовете и то не за първи път .
45
7
 
14
 
! Отговори
Бомба преди 1 година
Този индивид е до мозъка на костите корумпиран! Нищо общо няма Русия. По скоро да се задълбочат разследващите на връзките му с европейската оръжейна мафия. По специано с някои оръжейни търговци от Чехия, Полша, Румъния, Литва, Естония, Англия и Италия. Интересни неща ще излязат.
44
4
 
21
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Важно е да се знае, че това оръжие е било с изтекъл срок на годност. Трябвало е отдавна да бъде унищожено. Пострадали няма. Ако има някаква полза от този взрив, то е той да се използва за анти руска пропаганда. Което и става в момента. И Гебрев, росен-пресен пак влиза в употреба.
43
5
 
20
 
! Отговори
СКЛАДА ТИ? преди 1 година
Какъв е тоя твой склад бе сулйо, всичко е построено от Народна Република България по Тошово време!Радвай се че руснаците тебе не гръмнаха
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нее Путин лично го е взривил!