Гебрев пред "Гардиън": Руски агенти стоят зад взрива в склада ми

В постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса
2 авг 2022 09:50, Елка Василева
103
Гебрев пред "Гардиън": Руски агенти стоят зад взрива в склада ми
Снимка: архив, БГНЕС

100 процента съм сигурен, че руски агенти стоят зад взрива в склада ми, заяви българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев пред в. "Гардиън". Пред  британското издание Гебрев каза, че експлозията в неделя е поредната атака срещу него на агенти на руското военно разузнаване ГРУ.

Още по темата
"Няма начин това да е случайност, в постройката не е имало нищо, което да избухне без външна намеса", заяви в телефонно интервю за "Гардиън" българският оръжеен търговец, за когото се предполага, че през 2015 г. е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Склад на Гебрев край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя, припомня "Гардиън". Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на "Емко", оръжейната компания на Гебрев. Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти.

Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с "Новичок" от офицери от ГРУ. И той самият сега изказа предположение, че взривът в склада му в неделя също е тяхно дело.  

Гебрев разказва пред "Гардиън", че е говорил с началника на охраната си, който му е докладвал, че сигнализационната система в склада се е задействала броени мигове преди експлозията, а това навежда на мисълта, че в постройката е имало проникване отвън. Охранителите, намиращи се на обекта, се готвели да проверят защо се е задействала системата, когато чули силен взрив. При експлозията няма пострадали.  

Атаките срещу Гебрев, за които се предполага, че са дело на ГРУ, карат мнозина да предположат, че той вероятно е свързан с доставки на оръжия за Украйна, пише "Гардиън". Миналата година бизнесменът заяви в имейл до "Ню Йорк таймс", че компаниите му са свързани с доставянето на оръжия на Украйна - нещо, което допреди това отричаше, отбелязва британското издание.

Сега той отново твърди, че не доставя оръжия на Украйна след подписването на Минските споразумения в края на 2014 г., които доведоха до спиране на огъня в Източна Украйна. Гебрев подчерта също така, че не е доставял оръжия на Украйна, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Каквато и да е причината, Гебрев очевидно си е спечелил могъщи врагове в Русия. В периода от 2011 до 2020 г. имаше експлозии на четири обекта, свързани с компанията му. Миналата година българското външно министерство експулсира руски дипломат, заподозрян във връзка с взривовете, и призова Москва да помогне с разследването.

Българската прокуратура заяви, че има основания да се предположи, че четирите експлозии са свързани с опита за отравяне на Гебрев. Синът на оръжейния търговец и ръководен кадър от неговата компания също изпаднаха в кома.  "Едва не умрях", заяви Гебрев в интервю за "Гардиън" от 2019 г., в което разказа за отравянето си. Разследващият уебсайт "Белингкет" разпространи информация, съгласно която екип от агенти на ГРУ е бил в България по същото време, по което е предприет опитът за отравянето на Гебрев.

Оръжейният търговец изразява недоволството си от факта, че българските власти не са изправили никого пред съда във връзка с атаките срещу него. "Минаха 11 години от първата експлозия и никой не е наказан за това", казва той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
7
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 година
САЩ активира периодично този бушон мошеник зада настрой хората пак срещу Русия.
20
8
 
14
 
! Отговори
Лудост преди 1 година
Нали ги изгониха....стига вече с тази дъвка.
19
4
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 1 година
А вие ако бяхте застрахователна компания, бихте ли застраховали военни складове, гърмели многократно през годините? Най-много служителите му да имат застраховка живот, съмнява ме някой застраховател да си е вкарал главата в торбата да прави друга застраховка при такива рискове.
18
6
 
20
 
! Отговори
Дърт наглец е преди 1 година
Тоя дядка от Кинтекс и човек на ДС няма ли да гушва букета вече?! Продавал е оръжие в половин свят-Етиопия,Еритрея,Кот Д'ивоар,Пакистан,Сирия и т.н.Оглозга половината поделения и изнесе оръжието и пак му се пали склад.Ае стига ве дядка,оня ден още следователите не бяха отишли,а тоя вече сигурен че руснаците му запалили склада.От червен стана седесар,после царист абе все е на масата тоя продавач на смъртт.ада те зове дедко.
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно толкова агенти а той е жив и здав с милиарди присвоени пари на народа ни
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОКАЗАТЕЛСТВА или пак по старому да изфрабрикуваме лъжа защото мнго западни
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано да са братушките , че да се насирaт пoдлогите.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така е вероятно цкладовете да са изпразнени и пратени за Украйна а на тяхно място да са набутани ръждясалите стари ракети и снаряди дето ги върнаха укрите като негодни за ползване. Хем ще има какво да се взриви, хем украинците ще са доволни, застраховката ще се изплати, Проcтото ще си прибере част от печалбата и всички са доволни. Ааа да забравих че като бонус пак Путин ще е замесен и руското влияние.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук бизнеса е за милиарди. Бизнес вървящ по ръба на закона. Бизнес в който са замесени и геополитически интереси и чужди служби. Със сигурност не му е лесно на човека и семейството му, не му завиждам определено.
12
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази гнусна *** не престана да се оплаква срещу заплащане! Толкова "руски атентати" срещу него и той е все жив и здрав!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво стана с едни ръждясали боеприпаси които украинците чрез Румъния върнаха у нас да не би да са от същите погреби.
10
6
 
27
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Развали ми се едно кисело мляко в хладилника. Руски агент стои зад това.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво им е на ГРУ да се занимават с мишок като тебе? Просто си признай че продължаваш с контрабандата на оръжие а взрива е за прикриване на липсите пред контролните органи.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жив те искат, иначе....
7
2
 
17
 
! Отговори
ss преди 1 година
или се изнасят незаконо оръжия или тоз трябва да обърне вниманието си към безопасни условия на труд :)
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еее, сега вече няма как застрахователите да не му изплатят щетите че току виж ги обвинили и тях в руски шпионаж.
5
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Емилияне, жалък си.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как да не вярваш на думата на този иначе толкова честен бизнесмен с черни печати и от САЩ и от Русия за нелегален трафик на оръжие.
3
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дали не са ти набутали ръждясалите ракети и снаряди дето ги върнаха украинците по складовете и няма инсценировка? Киро Простото е способен на всичко за едната печалба.
2
8
 
20
 
! Отговори
Пропусна преди 1 година
да отбележи, че в складовете има стари боеприпаси които са неизползваеми защото може да гръмнат когато им скимне. Обаче да Мацква и КГБ много искат да се борят срещу старите ти бомби