Радев към новите министри: Дръжте България настрана от военните конфликти

Президентът очерта приоритетите на служебния кабинет
Обновена: 2 авг 2022 12:36 | 2 авг 2022 12:18, Камелия Цветанова
100

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев очерта предприетите пред служебния кабинет, който поема властта от днес.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.

Вие поемате управлението на страната в труден момент – обществена умора от острото политическо противопоставяне, обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата, вдигаща се инфлация и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж, засилващите се протести, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забоксувала съдебна реформа. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. До нас бушува война и последиците се усещат пряко.

Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да е  да не се въвлича страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работа по модернизация на армията“, обърна се държавният глава към служебните министри.

Радев посочи, че пряко следствие на войната е глобалната  енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи в идните месеци.

„Служебният кабинет трябва  да се ръководи от 2 важни приоритета -  сигурност на доставките и цена на енергията. Гражданите очакват от изпълнителната власт  рационални решения“, коментира той.

По думите му другата последица от войната е продоволствената криза, която настъпва с повишаването на цените.

„Важно е да осигурите предвидимост на земеделските производители и овладяването на ръста на цените. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за магистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни протести. Очаква и действия за гарантиране на безопасното движение по пътищата, въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате“, посочи Радев.

Президентът настоя, че министрите трябва да разработят и  липсващите закони за Плана за възстановяване и развитие.

„А във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка а членството ни в Шенген. Не можем да си позволим да рискуваме България да остане в периферията“, предупреди той.


„Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитания“, каза Радев.  

Според него управлението на страната в кризисни ситуации и при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, самообладание и диалогичност.

„Заради това изборът ми се спря на Гълъб Донев, който винаги е демонстрирал качества за отговорни държавни позиции. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство, то ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена“, заключи държавният глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
10
 
! Отговори
Кога преди 1 година
Радев кога ще го съдят за национално предателство? Не само, че назначаваните от него пионки нарочно докарват политическа криза след политическа криза, ами и призовава да се действа срещу общия европейски интерес, който е инстументален за запазването на демокрацията в страната.
64
11
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
ЕДИНСТВЕНИЯТ ИСТИНСКИ ПОЛИТИК е президента Радев!..Разбира се,заради ПОСТУЛАТИТЕ НА Конституцията той НЕ е "политик",но със скромните си възможности,дадени му от Конституцията,все пак може да въздейства върху "политиката". Но не може да се справи със жадните за власт и облаги ПОДМЕТКИ,самоопределили се като.."Бг политици"..
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукубенд да свири ориенталски боен мехтер! Обявяваме война на Путин!
62
8
 
15
 
! Отговори
Лъчо преди 1 година
Льотчика на Газпром отдавна светна, като евтино руско прокси. Радев, позор си!
61
1
 
12
 
! Отговори
Пак преди 1 година
Празни приказки и дрънканици,стана вече две години!Юмруче няма ли да размаха на площада!?!?
60
2
 
9
 
! Отговори
Смя1х преди 1 година
Дай да видим какво ще стане с горката Македония! Та те пратиха танковете си на Украйна, къде е военния конфликт, къде са заплахите?!
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чалгаркомисар Гълъб Кукув, в името на Народа и в името на Кукубенд обявява, че бензина и газта вече са безплатни! Сипвайте безплатен газ и бензин! Кой сипал сипал, кой не сипал да е сипал!
58
1
 
10
 
! Отговори
11 преди 1 година
На всички ни се повръща!
57
0
 
10
 
! Отговори
Юрий Водкин преди 1 година
Излишните печалби от продажбата на петрол и газ могат да бъдат изразходвани за подобряване на живота в Русия. Но Кремъл не би могъл да се справи с подобна задача. Затова реши да насочи всички средства към влошаването на живота в съседните страни до изравняването им с руското ниво. Подобна задача е по-реалистична за Кремъл.
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повръща ми се от него и от общите му приказки. Послушникът на четири к..ви: вкъщи Деса Про-стак-еса, на работа - Йотова и телефонистките Йончева от Брюксел и Митрофанова от София. И всичко под фуражката му звъни ей тъй - международно някак, по източном
55
0
 
10
 
! Отговори
До 50 преди 1 година
Предателството и корупцията са двете страни на една монета. Защо си изключил Копейкин от призива си?
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали точно ти г-н.Радев забърка тази каша за да си подсигуриш още 5г.спокойствие на държавна хранилка-заплата 15000лв.и пенсия-3000лв.а народа да се оправя!В нормална държава тази каша се поправя само с ,,Оставка,,защото ти ни докара до просешка тояга....
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В превод: дупете се на макс наПутин
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо ви управляват само военни иФатмаци? Война ли ще обявявате на Путин?
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе от кога сме президентска република?Кога свикаха велико народно събрание,кога приеха промени в Конституцията?
50
5
 
12
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Чакайте от руския гьон акъл
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате мир, застреляйте тезиФатмаци и генерали! Иначе те ще ви вкарат във война и ще ви продадат всички за пушечно месо, като украинците.
48
4
 
5
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Откъде хвана този гълъб ве,що не се спря на БАДЖАНАКА ерудиран,разтропан има дар слово е понякога като тебе се заяжда ама и на тебе да ти вземат жената няма да ти е приятно.
47
3
 
9
 
! Отговори
Споко бе преди 1 година
Газът от вчера е 297 лв САМО за квч!!!
46
2
 
10
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
СЪД СЪЩО И ЗА ПРОМЕНЛИВИТЕ КРАДЦИ!!! РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ КОРУПЦИЯТА НЕ Е В ЕДНА ПАРТИЯ - КРАДЦИ И ТАРИКАТИ ИМА И ЩЕ ИМА ВЪВ ВСИЧКИ ПАРТИИ ДО ЕДНА!!! ТОВА Е РАБОТА ЕДИНСТВЕНО НА МВР, ПРОКУРАТУРАТА И ЧЕСТЕН СЪД!