Радев към новите министри: Дръжте България настрана от военните конфликти

Президентът очерта приоритетите на служебния кабинет
Обновена: 2 авг 2022 12:36 | 2 авг 2022 12:18, Камелия Цветанова
100

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев очерта предприетите пред служебния кабинет, който поема властта от днес.

„Това е четвъртото служебно правителство, което назначавам. На вас се пада отговорността да се справите с предизвикателства, които бяха спестени на предишните три служебни кабинета.

Вие поемате управлението на страната в труден момент – обществена умора от острото политическо противопоставяне, обедняване, непосилни цени на горивата, липса на газ за зимата, вдигаща се инфлация и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж, засилващите се протести, липса на подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и забоксувала съдебна реформа. На този тревожен фон вашето основно предизвикателство е свързано със сигурността. До нас бушува война и последиците се усещат пряко.

Напрежението на Балканите отново се покачва. Рискът войната да обхване нови територии е реален и ваш първи приоритет трябва да е  да не се въвлича страната в конфликта, да предотвратите рисковете пред националната сигурност, да ускорите работа по модернизация на армията“, обърна се държавният глава към служебните министри.

Радев посочи, че пряко следствие на войната е глобалната  енергийна криза, която ще изостри социалното напрежение с потенциал за нови политически кризи в идните месеци.

„Служебният кабинет трябва  да се ръководи от 2 важни приоритета -  сигурност на доставките и цена на енергията. Гражданите очакват от изпълнителната власт  рационални решения“, коментира той.

По думите му другата последица от войната е продоволствената криза, която настъпва с повишаването на цените.

„Важно е да осигурите предвидимост на земеделските производители и овладяването на ръста на цените. Обществото ни очаква да чуе и цялата истина за магистрала „Хемус“, ремонтите на язовирите и други крупни корупционни протести. Очаква и действия за гарантиране на безопасното движение по пътищата, въпреки тежките проблеми, с които ще се сблъскате“, посочи Радев.

Президентът настоя, че министрите трябва да разработят и  липсващите закони за Плана за възстановяване и развитие.

„А във вашия мандат ще трябва да се направи последната решителна крачка а членството ни в Шенген. Не можем да си позволим да рискуваме България да остане в периферията“, предупреди той.


„Предстои ви да управлявате в условията на дълбока криза, без парламент и в рамките на действащото в момента законодателство, което често е поставено на изпитания“, каза Радев.  

Според него управлението на страната в кризисни ситуации и при големи обществени очаквания и нужди изисква компетентност, опит, самообладание и диалогичност.

„Заради това изборът ми се спря на Гълъб Донев, който винаги е демонстрирал качества за отговорни държавни позиции. Наесен българите трябва да гласуваме мъдро, за да изберем устойчиво мнозинство, то ще решава стратегическите въпроси. Вярвам, че националното единение е изборът, който политици и граждани трябва да осмислим и направим и който трябва да следваме неотклонно в тези трудни за Европа и България времена“, заключи държавният глава. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мина доста време от войните и няколко поколения ги познават от филмите и компютърните игри. Дори не от книгите, защото не четат. А на кино и в игра войната е нещо много атрактивно, коренно различно от това, което е в действителност. И Иван Калчев-Глиги каза, че на фронта не е като в Холивуд. Та, прав е Радев в случая, защото е доста вътре в ситуацията и е наясно с едни евентуални военни действия на наша територия. Само такива ни трябват в момента.
44
7
 
9
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Боли ме *** кой подкрепя Русия
43
1
 
18
 
! Отговори
Правилно преди 1 година
Добре че Не заложи Отново на Рашков!!! Който Нищо не свърши Реално. Бяха Приказки под шипковия храст.
42
16
 
11
 
! Отговори
стоян преди 1 година
Народа иска съд и затвор за гербаджийските крадци.Докато Боко Тиквата и свинята Пеевски са на свобода в България стабилност няма да има.Време е за битка с мафията.
41
14
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
Словото на Радев беше СПРАВЕДЛИВО!
40
7
 
13
 
! Отговори
До 42 преди 1 година
СЪРБИЯ - КОСОВО Е СЛЕДВАЩИЯТ КОНФЛИКТ. Русия вече обяви, че подкрипя Сърбия!!
39
4
 
22
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
ВЪОБЩЕ НЕ СМЕ СПРЕЛИ РУСКИЯ ГАЗ. САМО Е ПРЕЗ НАШИ ПОСРЕДНИЦИ. ЗАЩО ПЪРВОТО, КОЕТО СВЪРШИ ПП БЕШЕ ДА ИЗТОЧИ ЧИРЕН? ТОВА ЛИ ИМ БЕШЕ ДЪРЖАВНИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ?!? ЗАЩО НЯМА ПРОКУРАТУРА????
38
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадев, какви военни конфликти бълнуваш?? Много ли ти се иска? Нямате какво да направите и вече ни занимавате с болните си бълнувания.
37
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юмручето с миризливия чорап говори за единство... Бооожеее.....
36
8
 
7
 
! Отговори
В-ту преди 1 година
Здрасти!!! Мнозина не могат да се справят със собствените си дребни житейски проблеми, но дават Акъл как се управлява Държава?! - )))
35
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Промената се провали, защото я овладяха петоколонни команди от международни аферисти, финансови измамници и поръчкови НПО-та и ***!
34
16
 
18
 
! Отговори
До 36 преди 1 година
Не е американска подметка, но пък е руска подметка.
33
19
 
21
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Г-н Президент, Русия вече води война срещу нас. Да, не хвърчат ракети и куршуми, но като военен сам знаете, че войната има много форми. Няма как чужда държава да ни вкарва в "вражески" списъци, да ни определя дали да сме членове на някакъв съюз или не, нейни представители да ни заплашват с ядрен удар, а ние да сме "неутрални".
32
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бат Бойко ако крадеше по-малко и не беше с дпс, сега нямаше да ни се налага да търпим това унижение, руски агенти начело на държавата...
31
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя *** иска да си управлява като цар Борис - еднолично и с фиктивни правителства. Кирето изглеждаше наивен, но се озъби на летеца, и руските слуги бутнаха правителството. С Радев начело вървим към модела в Беларус.
30
18
 
19
 
! Отговори
д преди 1 година
тоз какъв военен конфликт го тресе, в България има само един военен конфликт и това е корупционния геноцид на ГЕРБ/ДПС/БСП/ИТН + Кремлин над свободния пазар.
29
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България формално е в ЕС и НАТО, но всъщност сме под енергиен, финансов, медиен и корупционен руски ботуш. За това сме бедняците на Европа!
28
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спиране на руски газ, след като Германия и Италия спрат.
27
11
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Руският мер/завец Рундю в действие. Ще гледаме сеир пак. Неговите дръти социалисти ще платят цената. Да им е честит :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
26
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления чорап се продаде за чекмедже с рубли. Гледайте как Гугутката ще отлети в руското посолство с рублите от чекмеджето да купува газ.