Трайчо Трайков: Не е достатъчно да разчитаме само на "Газпром"

И при Студената война газовите доставки не са били въпрос, припомни той
5 авг 2022 11:38, Петя Славова
28
Трайчо Трайков: Не е достатъчно да разчитаме само на "Газпром"
Снимка: БГНЕС

Новият служебен кабинет начело с Гълъб Донев сложи като приоритет справянето с енергийната криза в страната. Като бранш енергетикатаникога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка. Причината е, че цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, продават и на рекордни цени. Това обясни пред БНТ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му, "когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги". Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. "В България обаче това не е така", подчерта той.

Още по темата

По отношение на "Газпром" правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на "Газпром" това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от "Газпром" при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

"Газпром" и Русия нарушиха едно десетилетно табу - дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, припомни той и допълни, че сега това се използва като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини - Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с предположението на енергийния министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, че е възможно забавянето на интерконектора, тъй като следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и местни власти.

Коментира проблемите при "Булгаргаз", като подчерта, че те традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от "Топлофикация - София".

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет. "Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Трайчо ТрайковГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам какво има да мислим и разсъждаваме от кого да купуваме? Имаме ли от някой друг възможност да внасяме? Има ли друг играч на пазара, за който не сте ни информирали? НЕ? Ами тогава какво има да мислим? Какви търгове ще правим? Нямаме алтернативен доставчик. Пропиляхме цяло лято от Април го мъдрим! Април имахме достави до края на Юли, сега имаме до края на Август и част от Септември! Очевидно, е че няма откъде да дойде газ освен от Русия поне за текущия зимен сезон. Какво не е ясно?
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да разчитаме, но докато може трябва да получаваме оттам.
3
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес заради цена на газ ни разделяте на русофили и русофоби,а сигурно от утре на тема краставици ще е?Политизирате търговска стока.
2
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майна не е въпрос дали искаме да купуваме от Газпром. В момента имаме газ за още 26 дни после затваряме предприятия и уволняваме хора, глад, студ итн. Никой не иска да зависим от Русия, но в текущата ситуация НЯМАМЕ КЪДЕ ДА ХОДИМ! И колкото овече опорстваме, толкова по-зле ще става. Дайте да купуваме газ от Русия и да запълваме хранилищата. Нищо не пречи междувременно да разработваме алтернативи на Русия, но В МОМЕНТА ИМАМЕ СПЕШНА НУЖДА ОТ ГАЗ! Не можем да си седим с широко затворени очи вече!
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не говори така, русорoбитe веднага ще те заклеймят.