Министър Милков: Няма пряка опасност от разделяне на ЕС

Около 750 секции ще бъдат открит за изборите през октомври
4 сеп 2022 12:11, Елка Василева
67
Министър Милков: Няма пряка опасност от разделяне на ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Подготовката за изборите в чужбина върви съгласно хронограмата на ЦИК. Зад граница ще бъдат разкрити около 750 секции. Към момента са разкрити т.нар. автоматични секции – 734. Това каза пред БНР служебният министър на външните работи Николай Милков.

Още по темата
На 6 септември изтича срокът за подаване на заявленията за гласуване зад граница. В зависимост от тези заявления е възможно да бъдат разкрити още секции. Подадените заявления към момента са около 30 000, като 17 000 от тях са в Турция.

Броят на секциите Милков определи като "близо до поставените рекорди".

Държавата изпраща по един свой представител във всяка избирателна комисия, но 750 секции не могат да бъдат покрити само със служители на МВнР, затова и други институции изпращат хора, поясни външният министър. "Секционните комисии се формират главно от представители на българските общности."

В Украйна досега са гласували традиционно около стотина души, уточни той. Сега усилията са насочени към възстановяването на дейността на дипломатическото ни представителство там. Тази седмица заминава първата група дипломатически служители. "Ние се надяваме, че до края на септември посолството в Киев ще възстанови своята дейност."

На този етап няма пряка опасност от разделяне на ЕС, това е стара стратегия на Москва – да вбива клинове с цел засилване на нехомогеннността, отбеляза в коментара си служебният външен министър.

"Сега натрупалите се множество кризи, с които се сблъсква ЕС, създават много специална ситуация и разкрива нови слабости", каза министърът.

Според Милков тези кризи изискват спешно пренастройване на съществуващите инструменти и политики в областта на отбраната, енергетиката, икономиката.

Доколкото морските пътища в Черно море могат лесно да се компрометират, се полагат усилия с гръцките партньори за развиване на проекти като този в Александруполис, посочи Николай Милков. "Ще изпълним една историческа задача – България да бъде средиземноморска държава."

"Имаме всички основания да мислим, че от 1 октомври интерконекторната връзка ще заработи", увери Милков.

Относно посещението в ОАЕ, където Милков беше част от делегацията на президента Румен Радев, външният министър каза, че интересът към контактите между бизнесите от двете страни е бил много голям. "Беше проявен много сериозен интерес към сътрудничеството с България. Ние не отидохме да молим за инвестиции."

Есента у нас ще бъде открит офис на държавния инвестиционен фонд на ОАЕ, стана ясно от думите на Милков. Бил е проявен интерес към пристанище Варна и към разкриване на голям капацитет за складиране на петрол до Бургас.

Николай Милков е на мнение, че по отношение на България Турция не е прилагала политика на контролиран мигрантски натиск. "На нас ни беше спестяван засилен мигрантски натиск, какъвто се наблюдаваше по отношение на гръцките граници", посочи министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбирам емоционалните нагласи на по старото поколение, учени от детската градина че Русия е нещо добро и близко те така са учили и децата и внуците си! Но това в момента не отговаря на реалността!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този никролог защо е на държавна ясла ? Труповете на ЕС вън .
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич.
28
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Майката ясно, ама кой беше бащата?
27
5
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Няма НИКАКВА опасност от разделение на ЕС въпреки старанията на дъртите комунисти.
26
1
 
7
 
! Отговори
Братчет преди 1 година
Бойко Рашков има само 23 жилища? Как стават със заплата само за един живот?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо ще се разпаднат като държави прибалтийските. В момента там нищо не работи, инфлацията мина 20%. Изцяло са на финансирани от ЕС и САЩ за да живеят.
24
4
 
2
 
! Отговори
Много ясно преди 1 година
Държава беше СССР, Русия е нищо!
23
2
 
5
 
! Отговори
ЕС - фашистки съюз преди 1 година
Анналена Бербок: "Трябва да направим всичко за Украйна и няма никакво значение мнението на моите немски избиратели. Щом съм обещала на украинците, ще направя всичко възможно да го изпълня, а ние трябва да изтърпим". Нито един диктатор не си е позволявал да говори така презрително за народа и за избирателите - видео ***/kanzlerdaddy/2768 - Нито една фашискта медия във фашистка Германия и във фашистка Европа не отрази това изказване.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Герания протести, в Чехия 70 хиляди на протест против подкрепата към Украйна и политиката на санкции, само в българия некъпани киртаци протестират и искат за по-високи цени и по-скъпа газ.
21
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Тя и Римската империя се е гърчила 100 години преди да се разпадне, но на тия в началото, и на тия в края, им е бил ясно накъде отиват нещата... А за бъдещето на Бъглария, Евроко4ината трябва да умре мъчителна смърт!
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало опасност от разделяне на ЕС . А защо Англия излезе ? То и сега си върви разпада . Започне ли няма как да бъде спрян . Няма как да се направи перестройка на толкова дърт душмански режим . Дъртие умрат и младите които е унищожавал Брюксел с неговите дърт режими на кого ще разчитат ? На ,,биснеса ,, ли ? На усвоителите на обществени пари ли ? На дърт душмани на доживотни властови позиции не усъдели нито един престъпник с власт през цялата си кариера .
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За ЕС знаем, че е стабилен, и всичко върви добре в ЕС. А няма ли новини за наркомана със зеления потник? Какво става с контранасъплението?
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не става за нищо, Украйна ще ги бие! СССР обаче беше Велика държава-империя!
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2014-15 г. огромният поток от *** и талибани ЗАЛЯ Турция, Гърция, България и Румъния, но БОРИСОВ - ВЪПРЕКИ сатанизиранЕТО му от Радьовските трольовци и ко...мУ...НЬО вата барбекяно-прокопиева ПРОПАГАНДА -предотврати кошмара от нашествието им. Преговори с Брюксел, Турция и Гърция, където го посрещаха с огромен респект, докато СПРЯ наплива от югоизточни ***. Дори не разбрахме какво е щаяло да стане, докато го "изчегъртаха" и едва сега виждаме какво ни чака при "модела Му..НЬО".
16
4
 
4
 
! Отговори
Горбачов умря преди 1 година
Дойде време Русия да си събере разпиляното.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа: "Не се страхувам да замръзна до смърт през зимата, ако това ще помогне на Украйна". САЩ: "И аз не се страхувам, ако ти замръзнеш до смърт.
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доллар и евро - токсичные фантики, газ будем продавить за крепкий российский рубль, - Министр финансов РФ Антон Силуанов
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, ама ти си 50 + така са ви учили от детската градина, помисли дали всичко е вярно?
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС се "разделя " единствено в празните кpaтуни на русофилите и руснаците...