Гласуваме машинно, но в някои случаи се използват хартиени бюлетини

Спорд ИК с хартия гласуват в лечебни заведения, в домове за стари хора
28 авг 2022 12:16, Петя Славова
15
Гласуваме машинно, но в някои случаи се използват хартиени бюлетини
Снимка: БГНЕС

И на предстоящите парламентарни избори ще гласуваме машинно, но има няколко случая, в които се използват хартиените бюлетини, предава БТА.

В избирателната секция избирателят гласува с бюлетина за машинно гласуване, е записано в Изборния кодекс (ИК). Бюлетината за машинно гласуване се визуализира на устройството и е проектирана по същия начин като хартиената, като машинният вот е равностоен на хартиения.

В ИК се допускат  и изключения от задължителното машинно гласуване. На хартия се гласува в избирателни секции в страната с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, в домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме, както и в избирателни секции извън страната, за образуването на които са подадени по-малко от 300 заявления, или в които на последните избори са гласували по-малко от 300 избиратели.

Ако в изборния ден възникнат непреодолими външни обстоятелства и машинното гласуване се преустанови, гласуването продължава с хартиени бюлетини. Те се предоставят от дадената секционна избирателна комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
нонсенс преди 1 година
Бе то няма за кого да гласуваш,тия се притесняват как да гласуват!?
13
1
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Радев долу мааааймуньь
12
0
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Никой не гласува ,машинките ни изкарват 10 млн, а нямаме 5 млн, деца и старци и 1.5 млн
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И накрая ще излезем малко на 15 000 000 души !
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гласувайте, като нямате акъл.
9
0
 
7
 
! Отговори
Дайте резултатите преди 1 година
направо, за да ни спестите време да ходим до урните!
8
2
 
7
 
! Отговори
Мадуро-Радефф преди 1 година
С нагласените машинки никога няма да падна от власт! Казиното винаги печели!
7
3
 
5
 
! Отговори
Мадууро преди 1 година
До Анонимен не съм казал че машинките са лоши. Дори напротив.По старата схема, отделяш милиони ,за ромски барони, за организатори, че и трябва поне 50лв. да има за гласуващите.Па се пазиш да не те разкрият или тия на които си платил да не дадат гласа си за конкуренцията че и подкупи на медии и полиция да не излиза името ти като купувач на гласове.А сега.Трябва да дадеш 3 хиляди на ЕДИН само с администраторски достъп до командната конзола на машинката да ти нагласи какъвто ти си искаш резултат.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Мадууро. Не са виновни машините за гласуване, а това, че ромите ги домързя да се научат да гласуват машинно,отделно мин.Рашков затегна здраво възможността за машинации за организирано платено гласуване сред тях и ГЕРБ плюс ДПС в БГ увиснаха. Нинова чрез замяната на членовете на ИБ и НС със свои послушници доведе до ропот на бесепарите и гласовете от 900 хил.през март паднаха на 275 хил.на последните избори. Сега ще спаднат още с пускането на Божанков,Вигенин,Иванов,Зафиров като рупори на К.Н.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кои ще се броят?
4
1
 
11
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Дали правото на гласуване за затворници ... наркомани... криминален контингент... неграмотни, бедняци, финансово зависими от чорбаджиите си ...тези които не говорят български и които не живеят в България ... би помогнало да се избере достойно и загрижено за страната ни правителство ? А дано ама надали . Пак ще си ги гледаме същите мУшеници и крадци в парламента и правителството ...
3
7
 
10
 
! Отговори
Мадууро преди 1 година
... и с помоща на моите ЧЕСТНИ машинки за гласуване по-добрия винаги ще побеждава ... Като например аз , дето печеля ВСЕКИ изборен тур. С колкото си искам огрооомно мнозинство . А защо цяла западна Европа ги мисли, машинките ми за лесни за манипулиране и ненадеждни ... нямам си ни най-малка представа .
2
2
 
9
 
! Отговори
Кьосев преди 1 година
Електорат на ГЕРБ и ДПС няма да гласуват и на тези избори!)))
1
1
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
И не само в Турция. Тук в турско говорящите райони, както и в махалите. Те не знаят да четат и пишат, не знаят за какво гласуват, но им е наредено да са там и да задраскат определено номерче или им е предварително попълнена бюлетината.