Дори и без Минчев, НС пак може да не избере председател

И ГЕРБ трябвало да отстъпят и да се обединят около по-малка ПГ
16
Дори и без Минчев, НС пак може да не избере председател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Много е вероятно да няма реален изход, дори и след оттеглянето на Никола Минчев, коментира пред Нова телевизия експертът по конституционно право доц. Наталия Киселова във връзка с провала на избора на председател на Народното събрание в сряда.

Още по темата

След неуспеха в сряда от от Демократична България” предложиха ротационно председателство на парламента.

“Това, което Христо Иванов предложи е европейска практика и тя не трябваше да бъде отхвърляна толкова бързо. Това щеше да даде на ПП възможност да претендират първи да получат председателство на НС”, коментира доц. Киселова.

По думите й третата възможност за изход от ситуацията е депутатите да се обединят около един кандидат от по-малка по численост парламентарна група.

Възможен и различен вот, който не е в разрез с Конституцията. “Ако гласуваме така, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - само “за” или “против”, то теоретично е възможно да се гласува така”, поясни експертът по конституционно право и обясни, че Конституцията е предвидила, че на първо заседание се избира председател, но не е определен редът или процедурата, по която това се случва. “Това може да бъде явно или тайно, с електронната система, хартиени бюлетини или жребий дори”, посочи доц. Киселова.

Ако и тогава вотът е неуспешен, доц. Киселова е категорична: “Един трябва  да отстъпи! След като ПП отстъпиха, ако отстъпят и ГЕРБ и се обединят около някой по-приемлив, може и да успеят”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Да предлагат Митьо Пищова за председател на НС. И без това цял живот се е занимавал с платени жрици на любовта, значи знае на какъв език да говори с всички партии. Пък и ще подхожда на тази сбирщина прекрасно.
12
0
 
4
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 1 година
Историята помни 12 години герберски калинки, кражби, умерен ръст на държавния дълг. Историята помни и 7 месеца ПП калинки, 9 млрд за 9 дни, две нови министерства (намаляване на държ.админисдтрация?!?!), напъни за принудителна ваксинация, главоломно влошаване на отношенията с Русия, безразборно емитиране на ДЦК, предателство за РСМ, проинфлационна политика и т.н. от харвардската ОПГ
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой трябва да излезе и да обясни, защо е толкова важно председателят на парламента от коя политическа партия е. Иначе, предложението за ротационен принцип сякаш отива към предпоставките за влачене до КС. Пореден циркаджилък. Топане на топката, губене на време, изнервяне на "публиката", в името на "демокрацията".
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11 - не лъжи хората. ПП сами се се свалиха, изпокараха се за милиарди с ИТН и ИТН се дръпнаха. В четворната коалиция имаха 134 гласа, ако Петков бе дипломатичен човек никога нямаше да паднат.
9
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 9 от първото си явяване на избори до последните подкрепата за ГЕРБ пада катастрофално. На последните избори ги подкрепиха едва 8 процента. И те се водят първи, целият парламент взет заедно с мъка събира 15% подкрепа, горе долу колкото му е и рейтинга.
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ вече са загубили срамно. Имат 25% от гласовете, но от останалите 75% само ДПС срамежливо и само на моменти ги подкрепя. И това за назидание на хората, които гласуваха за тях.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато ГЕРБ печели, губи цял народ!
6
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Закривайте го вече това НС и да ходим на избори докато избирателната активност не стане над 50%! Всичко останало е нелигитимно НС! Избори докато на партиите им свършат парите или най накрая не издигнат смислени кандидати!
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов е цар и господар на този народ и държава и сега трябва да го докаже, че е така. Не отстъпвай Бойче! Мачкай ***.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така стоят нещата, поради недомислици като тази в конституцията могат цял месец да се мъчат с това ако желаят. Друг е въпроса след колко дни народа ще ги измете.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ не трябва да отстъпват по никакъв начин. ГЕРБ ПОБЕДА, ГЕРБ ПОБЕДА, ГЕРБ ПОБЕДА.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисоф държи цяла България заложник.Оръжието му е неговите подчинени и длъжници.Ведомствата общински и държавни.И структурата по махали и крайградски квартали.Държи заложник цялата България.До последно Защото го чака съд и наказание
1
2
 
3
 
! Отговори
Дааам преди 1 година
Закривайте го, какво гулите време или искате да вземете по една вече увеличена заплатка.Първото нещо което си гласувахте беше увеличение на заплатите.Хората казаха че не сте ни нужни.МАРШ