Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно

Димитър Стоянов след решението на НС за даване на оръжие
3 ное 2022 16:15, Елка Василева
179
Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

Още по темата
Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал, обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов.

Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО, коментира също военният министър.

Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове, поясни също Стоянов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 63Взе да обиждаш ли ве муш морок, типично за такива като теб :))) Като си толкова отворен, кажи кои други държави официално са гласували в парламент, че ще изпращат оръжия на урките :)))) Също съм русофоб, но ти като не виждаш картинката, нема нужда да ти обяснявам :))
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лаврентий Берия - Естествено, че най-много 2-3 черешови топчета да пратим. Ти какво си помисли, че ще им дадем нещо стойностно ли? хахаха
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, значи САЩ са решили, че България отново трябва да премине в зоната на влияние на Русия и първосигналните индивиди в нашето общество изобщо дори не се сещат какво им се готви. Иронията на съдбата е, че русофилите с позицията си се борят против този сценарии, а русофобите правят всичко възможно той да се случи. Аз съм оптимист за Бг, без значение какво ще стане, но пращайки оръжия безплатно, ние вече сме в играта. Докато ги продавахме беше търговия. Сега е друго. Честито на печелившите!
54
5
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Сега се очаква след "задълбочен" анализ Петоколонния ни "военен" министър да се изкаже, че единственото което имаме за даване е Черешовото топче! Време е и тея да си заслужат денгите!
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Путин ако ще изтрелвате някой Сармат насам, моля кажете на вашите военни да погледнат къде се намира народното събрание. Ако може в работен ден.
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54. И кои са другите държави, които се скатават бе, руски креттен? Я малко се информирай преди да пишеш глу.пости.
51
9
 
5
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 56 - верно ли? Ще прескочат Румъния ли? Щото румънците са го наDървили сериозно за мужиците! Или ще ни метнат морски десант? Това ли е днешната опора от Митрофанова?
50
7
 
14
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Айде, включиха се шумкарите от Служебното. Време беше. Петоколонниците минаха в настъпление веднага.
49
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61Това казвам ве мен, ама ме плюят :)) Огромна военна помощ получиха в размер на 47 милиарда долара, обаче искали оръжия от БГ, да плачеш ли, да се смееш ли :))
48
9
 
17
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Бях решил повече да не се появявам във форума на този сайт, но ще направя изключение. Значиииии: Укрите, НАТО, САЩ и ЕС много добре знаят че, бедната ни държава няма какво толкова да даде.НО, давайки официално и един патрон на Украйна, България вече е въвлечена в конфликта и потенциално застрашена. С това се сбъдва мечтата на САЩ и НАТО да разположат у нас увеличени, военни контингенти. Та така, не е важно какво ще дадеш, важно е, че стратегически си отлично разположен.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е от Запад да чуете "конграджулейщъна" докато от Изток ви го набухат на два ката
46
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна от 8-9 месеца се въоръжава от цялото НАТО и пак не могат да се справят с Русия. Сега обаче много важно било и ние да пращаме БЕЗПЛАТНО оръжия (САЩ им ги продават, но нищо, някои хора никога няма да проумеят каква е разликата). И защо да пращаме? Я кажете каква е логиката. Украйна ще победи с нашите оръжия ли? хахаха Шегаджии. Дано Русия и САЩ не са се разбрали за тази война (аз лично мисля, че са, за да прецакат ЕС),защото следващите ще сме ние и понеже пращаме оръжия, РФ вече има мотив.
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще си обясниш мълчанието и скатаването на другите държави а ние с глупостта си вадим пищове на гол тумбак :)))
44
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ВСВ обявяването на война на Англия било само символично ама после са ни засипали с бомби. Те и сега така "крайно консервативно"
43
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъпи българи, събуха Ви гащите и сега се хванете за палците на краката
42
3
 
16
 
! Отговори
12945 преди 1 година
ПРОТЕСТ!
41
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУСОМРАЗ - Аз съм против да пращаме оръжия не защото подкрепям Путин и Русия, а защото мисля за България. Все ми е едно за Русия и Путин. Предпочитам да си стоят там, където са. Ти обаче подкрепяш Зеленски. Ами ходи да се биеш за Украйна тогава и толкова.
40
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво оръжие бе, най ще се радват на бело! Изпратете им една жипка и ще са ни първи приятели.
39
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Затова има НС... за да решава, а не Cyльо и Пyльо от Каспичан да искат референдум. Браво на България!" - Затова има и министерси съвет, който ще вземе окончателното решение какво да пратим, а не *** и Пульо случайно попаднали в НС да решават... :) ... България има голям късмет, че в този момент решенията се взимат от Радев, а не от Кирчо, ББ, Христо Иванов и разни подобни... :) ... да им пратят 6 патрона и 2 пушки и готово хахаха
38
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Калашници ли ще раздаваме или танкове Т-72, урките не бяха ли с повече съветски оръжия от нас, или греша :)))