Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно

Димитър Стоянов след решението на НС за даване на оръжие
3 ное 2022 16:15, Елка Василева
179
Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

Още по темата
Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал, обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов.

Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО, коментира също военният министър.

Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове, поясни също Стоянов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Припомнете ми оръжията ни какво производство са?
76
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме страшно оръжие - скици на F-16. Че ги убием
75
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственото, което ще направим с пращането на оръжия е все едно да нап_суваме Русия. Това е. С нашите оръжия ли Украйна ще спечели войната? С и без нашите оръжия квайният резултат от войната в Украйна няма да се промени. Ще се промени обаче нашата позиция в ситуацията. Ако Русия победи, нищо чудно да продължи и нищо чудно ние да сме следващите, защото ще имат мотив, но вече ние ще сме с по-малко оръжия. Иначе нямаше да имат мотив и сигурността ни беше гарантирана. Ако РФ загуби - ядрена война.
74
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе нали уж Русия вече беше загубила войната, толкова много ли печелят укропите, че да се опрели до помощ от най-изпадналите бълхари в ес и нато? Нещо не ми се връзва?!?
73
6
 
7
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Не може да пишеш бе комсомол мене са ме пребивали от бой да стана доносник с заплахи да ме изселят в турски регион много си малък и нищо не си видял мамино синче си. МОГА да напиша цяла Епопея за тормоза на ДС и ВКР
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РК С-300 и особенно С-125 са технологично остарели, след някоя година ще бъдат предадени за скрап. Сега имало проблем да се предоставя тежко въоръжение, защото ще останем без военна техника!!! A, защо нямаше проблем преди 20 години, когато подарихме на най-вражеската ни държава Македония цели 100 танка? Нещо повече след няколко години разрешихме на македонците да ги продадат в Африка!?Тогава БСП и нациналистите подкрепиха безрезервно подаръците, и дума не обелваха за мир и преговори с албанци
71
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната другаре русофили я почна джуджето окупатор и той единствено може да я прекрати по всяко време като изтегли всичките руски окупационни свой войски и край на Войната. ИНАЧЕ Войната от страна на окупирана Украйна може да приключи единствено и само когато бъде освободена цялата и територия до сантиметър и бъде прокуден Руския фашистки режим на джуджето До тогава ще е бой до посиране
70
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да зададем правилните въпроси: Кои партии искат войната да продължава; да се подмажат на Брюксел и Вашингтон; да продължават санкциите; да се надуват спекулативно цените под предлог, че има санкции, глобално затопляне, всякакъв вид кризи, предварително посочени от Брюксел и Вашингтон? Май цели пет партии се оказаха. Ами тя коалицията готова бе! Общи интереси, непреодолими ангажименти ... към Брюксел и Вашингтон.
69
6
 
19
 
! Отговори
ACDC преди 1 година
Ясно е, че нямаме оръжие за нашата си миниатюрна армия и всяко изнасяне на оръжие ще е нарушение на конституцията.
68
6
 
18
 
! Отговори
потрес преди 1 година
Раздават нещо, което не са купували, създадено и градено от нашите родители. Кого питахте!? Като искате да дарявате, дарявайте от вашите сметки: лични, офшорни и други. Дарете от тия пари , с които ви платиха, а не с нашите.
67
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да се Преброим в форума, Десните ÷ Левите-" - Първо трябва да преброим тро_ловете. Поне 60% от коментарите са платени. Обзалагам се. Плюс това леви и десни не е равно на русофили и рософоби, нито пък русофили и русофоби е равно на отхвърлящи идеята да пращаме оръжия и подкрепящи. Аз например съм "континенталист" (ако изобщо има такъв термин). Подкрепям силен и независим ЕС (и България в него, а не извън него), но не искам да пращаме оръжия. Искам силна ЕС-армия, а не САЩ да пази ЕС.
66
13
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Какъв военен е този министър....книжен плъх от соца!!!!!
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Най сетне след 33гСъщото може да се каже и в обратен ред, не вярвам, че ръцете на така наречените демократи са чисти, както не вярвам, че така наречените комунисти са единствените виновни, но, така е свободията води до неадекватна претенция.
64
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"консервативно" щяло да бъде.... хаха! само че Москва не вярва на сълзи
63
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
eeee ама един вертолет да имаме и те да не го искат....
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се Преброим в форума, Десните ÷ Левите-
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми да, разбира се, нали затова те е сложил там фигуранта, за да пречиш.
60
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най сетне след 33г мълчаливо съгласие примирие Дойде Време Разделно да се видим Кой са от Ляво Комунисти с промити от Кремъл мозъци И Кой сме От Дясно Демократи Европейци и Свободомислещи хора За спазването човешките право на живот и ценности и за свободата на всеки Суверен народ включая всички и най вече Украйна. НАПРЕД НАРОДЕ САМО ТАКА СМЕЛО ЩЕ ИЗВОЮВАМЕ СВОБОДАТА СИ
59
9
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Анонимен 67 - о, ще пратим, не го мисли! Само чакай! Ако си мислиш, че ще минат русофилските врътки на Служебните, недей. Бъди спокоен! Твоя идол Копейкин тепърва ще се дави от бяс. Само напъни сега, да си заслужат денгите де.
58
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще имиа мобилизация за всички до 65 пък може и повече. С други думи - запасче :))) ох как ще ви изпари патриотизма и западната ориентация само гльодайте