МС ще търси алтернативи на руското ядрено гориво

До 2024 г. АЕЦ "Козлодуй" трябва да се зареди със свежо гориво
51
МС ще търси алтернативи на руското ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха решение, с което възлагат на правителството да осигури договор с лицензиран доставчик на неруско ядрено гориво. Вносители на проекта са група депутати от ГЕРБ-СДС.

"Свежо ядрено гориво за атомната ни централа има до 2025 г., затова ГЕРБ предлага да се подкрепи правителството да търси алтернатива на руското ядрено гориво", посочи Делян Добрев.

По думите му свежото гориво ще свърши, а не трябва да загубим най-печелившото си предприятие.

От ГЕРБ напомниха, че това е тема, която отдавна стои пред българската атомна енергетика, освен това сме поели ангажимент към ЕС за диверсификация на доставките на ядреното гориво.

Решението задължава правителството, в изпълнение на директивите на ЕС за диверсификация на енергийните доставки, да предприеме всички необходими мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията за ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво, с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези индивиди от ГЕРБ, чак сега ще ни довършат, коя ненормална нация ще помогне за дадено нещо, и ще го направи със всякакви консумативи да се обновява.Нали пробваха със друго гориво и се оказа, че съкращава животът на БЛОКОВЕТЕ!!Вашето маменце и гербаджий кирливи, чак сега ще ни довършите и ще ни затриете.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е най-голеия износител и следователно беше нах-евтино като за братски народ. Сега има да, но на 3-на цена което ще покачи всичко с 25%. Честито. Кирчоу хареса това, убицаа на България.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Путин може да прати ядрено гориво с въздушна поща..
36
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политици напълно са се продали на запада. Спряхме си четири реактора. Два нови платени държим държим на склад под навеси. Рискуваме да затворим и двата все още работещи /заради гориво и удължаване срока на експлоатация/. Поели сме били ангажименти пред ЕС. Ама нали и ние сме ЕС. А ЕС какъв ангажимент е поел към нас. Утре ако ЕС се разпадне или завие в друга посока какво правим.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спи,умрелий "народе"!Спи,нали вече си умрял,засега,духовно!А като почнеш да складираш ядреното си гориво на българска територия,ще приключиш и естественият си глупашки цикъл на съществуване и физически!Вместо да разгониш тези национални предатели,поемаш непрекъснатите им при**стотии!Бедний,бедний,"народе",защо те освободиха руснаците,срещу които виеш така неистово така?!И не се оправдавай,че това са полЮтиците - нали ти ги избираш и тъпиш?
34
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 1 година
Нашите *** специалисти - депутати като взимат такива решения дават ли си сметка, че нашите реактори не са ВВР последно поколение и едва ли могат да работят с друго гориво освен руско. Освен това помислиха ли къде ще се складира отработеното? Тези решения не могат да се вземат от лаици, преди ядрени специалисти и енергетици да бъдат попитани това става или не е възможно и до какви рискове може да доведе.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега *** си прибирет отработеното гориво, като го заменим с алтернативно, къде ще съхраняваме отработеното, или за тва мозък няма да помислим, ще си ставаме гробница на отработено гориво, щото съкън да не е руско!!
32
1
 
10
 
! Отговори
За 35 преди 1 година
НЕмат проблеми депутатите с отработеното гориво. Докато се отработи ... те няма да са депутати. Не е проблем да се плати допълнително на новия доставчик за отработеното гориво. А пък новия доставчик, най-вероятно ще е посредник.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 35. Руснаците не си прибират отработеното гориво близо две години вече и тази информация вчера ми бе потвърдена в Русе от моряците на кораба, който превозваше старото и новото гориво. Така,че ще си го пазим поне 50г., а това ще ни излезе скъпо поради нашата глупост и напъните ни да сме в ЕС.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Чехия, Украйна и др. страни се опитаха да се откажат от руското гориво за АЕЦ, но се отказаха. Същото от САЩ е по-скъпо, по-трудно се слага и вади от реактора и издържа средно 6 месеца по-малко. С подобни неща не трябва да се правят експерименти.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Депутатите приеха решение, с което възлагат на правителството да осигури договор с лицензиран доставчик на неруско ядрено гориво." Да вземат тогава и да осигурят договор за складиране на отработеното ядрено гориво със същите които ще го доставят, вмомента руснаците си прибират и ядрените отпадъци. С всеки изминал ден наблюдаваме що за *** и пoдлuзypkoвцu имаме в парламента- пращане на военна помощ,покупка на чертежи ф16 сега и това. Тея са за затвора
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в ЕС разбират ли от ядрена енергетика като пишат директивите си? Това да не им е петрол, газ, дърва, въглища? Стига със задълженията! Към ЕС и др.
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най богатата страна на уран в Европа ще търси гориво от някъде си......Защо затворихте урановите мини? Отворете мините! Инвестирайте във фабрика за обогатяване на уран и проблема ще е решен. Дааа ама господаря не дава нали!? Ще ни се скарат (както казваше Бойко) Не е лесно да ме колония на САЩ. Иска се вярност и послушание.
26
0
 
16
 
! Отговори
Бебо преди 1 година
Колкото по-дълго съществува това НС, толкоз по-вече недомислици ще сътвори и вреди ще нанесе.
25
0
 
18
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 година
Тържество на идиотизма !!! Само така мога да определя това !!!
24
1
 
9
 
! Отговори
CD-РОМ преди 1 година
Отпадъците ще ги взема аз.
23
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
aaa kal ве? САмо Русия произвежда ядрено гориво във вселената!
22
0
 
9
 
! Отговори
Баба Радка преди 1 година
На женския пазар има . Защо го търсите като го има.
21
0
 
20
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Е да де, ама кой ще прибира отпадъците, силно радиоактивни, с трансуранове елементи?
20
1
 
14
 
! Отговори
До извън темата преди 1 година
Нашите евроатлантически медии мълат, защото на господарите не им оттърва.По данным NBC, республиканцы гарантированно получают 220 мест в Палате представителей, демократы 215. В Сенате места распределены поровну обе партии гарантированно получают по 46 кресел. Также, по подсчетам телеканала, кандидаты от Республиканской партии побеждают на выборах губернаторов в 24 штатах, от Демократической партии в 17 штатах.