НС промени Наказателния кодекс заради Плана за възстановяване

Това е един от 22-та закона, обвързани с него
Обновена: 9 ное 2022 11:12 | 9 ное 2022 11:12, Камелия Цветанова
12
НС промени Наказателния кодекс заради Плана за възстановяване
Снимка: архив, БГНЕС

Депутатите приеха на първо четете промени в Наказателния кодекс, внесени от служебното правителство.

Правосъдният министър Крум Зарков обясни, че той е един от законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост.

Още по темата
„Промените трябва да влязат в сила до края на годината, за да получим втория транш от средствата, както и България да свали от себе си наблюдение от Европейския съда за правата на човека“, посочи той.

Промените са мотивирани с необходимостта институтите на обидата и клеветата в действащото българско законодателство да бъдат съобразени с изискванията на Конвенцията и практиката на Европейския съд по правата на човека и заради това НС ги намали, като глобата пада на 500 лева.

В мотивите са посочени осъдителни решения срещу България, установяващи нарушения на свободата на изразяването на мнения, регламентирана в чл. 10 от Конвенцията на Съвета на Европа за защита на правата на човека и основните свободи.

Другите промени са мотивирани с необходимостта от отговор на образуваната от Европейската комисия (ЕК) процедура за нарушение за неправилно транспониране от България в националното законодателство на определени разпоредби от Рамково решение на Съвета за борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия.

Със законопроекта се цели преодоляване на конкретните критики на ЕК и пълно въвеждане в националното законодателство на разпоредбите на Рамковото решение, се посочва в мотивите. В тях се изтъква, че Рамково решение е прието на 28 ноември 2008 г., за да отговори на необходимостта да се защитят правата на отделния индивид, на определени уязвими групи и на обществото като цяло, като се предвиди наказателна отговорност за особено тежките форми на расизъм и ксенофобия при зачитане на основните права на свобода на сдружаване и свобода на изразяване на мнение. С него се определя общ подход в областта на наказателното право към определени форми на расизъм и ксенофобия, по-конкретно по отношение на два вида правонарушения - расистките или ксенофобските изказвания, подбуждащи към омраза, и престъпленията от омраза, подбудени от расистки или ксенофобски предразсъдъци.

От „Възраждане“ се обявиха против промените в Наказателния кодекс. Според Петър Петров с намаляването на наказанията за обида и клевета всеки ще може да говори, каквото си иска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За псувня колко дават? Баджето пита.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе някой, Ангал влезе у вас да те краде въоръжен с нож не можеш да го гръмнеш, а трябва да търсиш нож да се защитиш да ви ера на наказателния кодекс.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После идете гласувайте...Сега всеки ще донася и клевети другия,неудобния, за расизъм,ксенофобия и език на омразата.Това е новият тоталитарен режим.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не трябва да имат право да променят нищо! Това са избраници на сатаната да убият България! Те ще бъдат наградени с кървави пари!
2
7
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Защо Терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник и бандата му с над 20 убийства зад гърба им са на свобода, убиват по особено мъчителен начин Българи в целият Европейски Съюз!?
1
2
 
31
 
! Отговори
Аха преди 1 година
Значи намаляват наказанията за клевета, обаче увеличават тези за ,,расизъм", ,,ксенофобия", ,,език на омразата". Типични двойни стандарти и лицемерие.