Български военни били готови да обучават украински военнослужещи

Димитър Стоянов уточни, че в момента страната не се извършват такива обучения
10 ное 2022 07:20, Петя Славова
74
Български военни били готови да обучават украински военнослужещи
Снимка: БГНЕС

В момента България не обучава украински военни у нас. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на изслушването си в ресорната комисия. Правителството прие днес решение, с което декларира готовността на страната ни за принос към военната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Още по темата

Министърът каза, че украински военни не се обучават нито на полигоните, нито в поделенията. Възможно е обаче да има такова обучение. Но то ще стане след решение на парламента и правителството.

В коментар на решението за участие в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна EUMAM Димитър Стоянов каза, че страната ни може да предостави инструктори.

"Тази инициатива означава тренинг на украинските въоръжени сили на територия на членка, съюзник на България от НАТО. Поне засега няма да бъде в България. Може да бъде с изпращане на инструктори, с обучение. Там се обучават на различни тактически нива включително батальон, та даже и до бригада. Това зависи по-нататък от разговорите, които ще водим с ЕС. Ние водим такива разговори в момента", уточни Стоянов, цитиран от БНР.

Участието на България в мисията ще бъде знак за подкрепата към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, посочват от правителството.

Мисията беше създадена миналия месец и трябва да осигурява индивидуално, колективно и специализирано обучение на украинските въоръжени сили.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С всяко свое изказване нашите военни изглеждат все по неадекватни . Какъв военен опит имат че да обучават който и да било , дори без да броим войната от февруари насам, украинците се разправят с вагнер и паравоенни от 2014 насам , обучителни центрове има в Полша,Германия и Англия където те се обучават от началото на войната .Вече имат и много повече опит с НАТО-вско оръжие отколкото наще са виждали дори . Смешна работа.
39
3
 
27
 
! Отговори
Практиката учи! преди 1 година
И по-скоро Украинците могат да обучават наши военни,отколкото обратното.Едно е реални бойни действия съвсем друго паркетни генерали!
38
5
 
9
 
! Отговори
Айде да не се преди 1 година
навеждаме чак до там, а?
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мангизите - много силен магнит! Какво обаче знаят за въоръжението на НАТО нашите военни? По-добре, може би било, украинските военни да са учителите!
36
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това някаква шега ли е?
35
7
 
2
 
! Отговори
Някой към 40 преди 1 година
Прав си. Да не забравяме, че за някой подкуп имаме съседи дето вършат всякаква работа за Путин и пари. Да не станат неща като Сарафово...... Трябва да подкрепим и помогнем, но да не забравяме и къде се намираме и какво можем да загубим. Всичко си има граници.
34
2
 
8
 
! Отговори
ПЕШЕВ преди 1 година
Ко речи ? Аз мисля че нас трябва да ни обучават :))) Клоуни ..
33
2
 
12
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Има една поговорка (нищо, че е руска), която се превежда така: "За един бит, двама небити дават". Та на какво ще ги учат нашите инструктори, непомирисали барут ("небити" според поговорката)?
32
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е стига де,лудия Путин ще ни избомби за 5 минути
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34 Кръстьо На какво ще ги учат ? . . . . . . . . . . КА ДА БЯГАТ! РАЗЛИЧНИ ТЕХНИКИ!
30
3
 
8
 
! Отговори
Някой към 37 преди 1 година
На никой не му се умира излишно. Всеки има семейство. И не са нужни жертви на всяка цена. Някой преди да надъхва трябва да мисли или спадаш към категорията на Путин. Не е важен живота на другият важно е да правя глупости и да се крия да гледам сейр, ако спечеля от залозите ще се дуят като пуяк. Въпреки всичко мирът е по-важен. Нито една майка не е родила с мисълта детето и да убива или да бъде убито.
29
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пратим български военни да натрупат реален боен опит в Украйна. За силна натовска армия ни трябват хора с боен опит и военният конфликт в Украйна не трябва да се изпуска. Кога пак ще чакаме следващата война, за да ги обучим. Има ли смели български военни, или са страхливи баби? Да, страхливи са.
28
5
 
15
 
! Отговори
българина преди 1 година
на бг тъпите военни само ще им кажа нещо по темата. На 08.11. СиДзи Пин беше във военна камуфлажна униформа на събрание. Темата сами се сетете, по важното е точните думи, които каза и че някой виждал ли го е до сега с униформа??? България е в мнооого грешния лагер ПАК. още територии ще заминат
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците могат да обучат български военни на място в Украйна на фронта. Те щели да обучават, смешниците. Вицове за български военни.
26
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашите военни /плондири/ са убочавани от алкохолиците! Видяхме колко некадърни са руските окупатори, така, че за нашите да не говорим! БЪЛГАРИЯ Е ГАНГРЕНЯСАЛА ОТ КОМУНИЗЪМ, ТРЯБВА РЯЗАНЕ ДО КОКАЛ!!!!" ............не си се изОчил достатъчно, за да коментираш Русия, Гейлорд!
25
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хазартните политици пак повтарят 1941 година. Ще обявят война и на Русия. После - били репресирани фашисти, които обявили война на САЩ и Великобритания и се включили във войната на Хитлер.
24
0
 
18
 
! Отговори
Тактика преди 1 година
Гранична полиция ли ще ги обучава?
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нашите военни /плондири/ са убочавани от алкохолиците! Видяхме колко некадърни са руските окупатори, така, че за нашите да не говорим! БЪЛГАРИЯ Е ГАНГРЕНЯСАЛА ОТ КОМУНИЗЪМ, ТРЯБВА РЯЗАНЕ ДО КОКАЛ!!!!" ...................убочавани!? Неграмотен евроатлантически ***! :))))))))))
22
2
 
9
 
! Отговори
А преди 1 година
Като се преместят руските военни, го водят за отстъпление. Цялата украинска армия тръгна на обучение в Европа за зимата, а Байко започва да преговаря.
21
1
 
10
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 година
На какво да ги обучават? Обратното звучи по-разумно.