Български военни били готови да обучават украински военнослужещи

Димитър Стоянов уточни, че в момента страната не се извършват такива обучения
10 ное 2022 07:20, Петя Славова
74
Български военни били готови да обучават украински военнослужещи
Снимка: БГНЕС

В момента България не обучава украински военни у нас. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на изслушването си в ресорната комисия. Правителството прие днес решение, с което декларира готовността на страната ни за принос към военната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

Още по темата

Министърът каза, че украински военни не се обучават нито на полигоните, нито в поделенията. Възможно е обаче да има такова обучение. Но то ще стане след решение на парламента и правителството.

В коментар на решението за участие в мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна EUMAM Димитър Стоянов каза, че страната ни може да предостави инструктори.

"Тази инициатива означава тренинг на украинските въоръжени сили на територия на членка, съюзник на България от НАТО. Поне засега няма да бъде в България. Може да бъде с изпращане на инструктори, с обучение. Там се обучават на различни тактически нива включително батальон, та даже и до бригада. Това зависи по-нататък от разговорите, които ще водим с ЕС. Ние водим такива разговори в момента", уточни Стоянов, цитиран от БНР.

Участието на България в мисията ще бъде знак за подкрепата към общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз, посочват от правителството.

Мисията беше създадена миналия месец и трябва да осигурява индивидуално, колективно и специализирано обучение на украинските въоръжени сили.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А собствените ни граничари - кой ще обучи???
19
6
 
3
 
! Отговори
До 17 “ българка” преди 1 година
Ами те нашите политици са продажни, СЪЩО КАТО ТЕБ! Аман от руски гАзолизци!
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите военни /плондири/ са убочавани от алкохолиците! Видяхме колко некадърни са руските окупатори, така, че за нашите да не говорим! БЪЛГАРИЯ Е ГАНГРЕНЯСАЛА ОТ КОМУНИЗЪМ, ТРЯБВА РЯЗАНЕ ДО КОКАЛ!!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Тактика преди 1 година
Тези нашите не знаят къде се намират))) Украинците трябва да ни обучават нас и техния фронтови опит трябва да се има в предвид, когато се изготвят учебници по тактика.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен да им пускат филмчета като "Спасяването на рудник Раян" не виждам нашите 2флеци на какво ще учат хора, които участват в реални бойни действия
15
0
 
8
 
! Отговори
Какво... какво??? преди 1 година
Да обучаваме!!! Има някаква грешка.
14
8
 
24
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Майтапът е, че ако се случи Русия да нахлуе в България, болшинството от мъжете с някаква военна подготовка ще предпочетат да се бият на нейна страна, а не на страната на продажните ни политици или европейските розово-зелени сбърканяци.
13
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- големият виц! На какво ще ги обучават нашите некадърници? На умения, с които армията на ушанките беше победена от пет пъти по малка армия, но със силен дух! Украинците се обучават на запад от военни с модерна техника и познания! Нашите торби в униформи само лапат парите на. народа и са БЕЗНАДЕЖНО НЕКАДЪРНИ!!!! Жалко е, че го казвам, но комунизма и руските марионетки ни докараха до тук.
12
5
 
29
 
! Отговори
напомняне преди 1 година
Днес се навършват 33 годинки, откакто фалшивата демокрация ни споходи.......
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво още да им предложим на тези украинци, та да се почувстват щастливи? Цадните си части, мейби? Иронията е, че много от тези, които воюват там и са около 50 годишни са обучавани в Русия от същите тези лоши руснаци и са служили заедно с руснаци рамо до рамо.
10
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера цял ден нашите политици не направиха нищо за урките, та днес трябва да наваксат. Аз не мога да разбера защо не пренасочваме по 2/3 заплата и всички данъци към Уркия. Те са гладни, жадни, мизерстват. Ние тук - рахат! За какво го избрахме тоя парламент?! За нас ли? Не! Да се грижи за урки и интересите на ФАЩ. Нас ще ни топли мисълта, че на копейките, където повечето големи фирми почнаха да се завръщат, им е гадно, че им правим мръсно и сън не спят от яд
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То щото те са обучени и оборудвани .....видехме кво станаааааа.И другите -същото. Язък за мкадите хора КОИТО УМИРАТ ВЪВ ВОЙНА ПРЕЗ 21 век!!! СРАМ И ПОЗОР ЗА ТЕЗИ , ДЕТО ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТОВА! Но те срам нямат!
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледаме ги на аванта, дадохме си заплатите, дадохме им оръжията си, сега и последната защита ни взеха
7
3
 
15
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Като всичко в България-на теория сме най-добрите, а на практика всичко побългаряваме
6
4
 
25
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Да. Тримата ни войници и стоте ни генерали. Ще ги обучават онлайн заради пландемията.
5
4
 
22
 
! Отговори
по соца преди 1 година
оказвахме братска взаимопомощ като пращахме специалисти, лекари, инженери, учители строители. Само в едната Либия имаше хиляди българи и тази страна се развиваше. След като Америка я демократизира стана развъдник на терористи. Сега искаме да пращаме оръжия и да обучаваме хора как да убиват. Ми дерзайте, това е единственото, което можем да предложим в момента. Уви.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичките ни трима войници ли?
3
21
 
10
 
! Отговори
Войн преди 1 година
Айдееее, въйгоря болгаро-советская Дружба. Язък за русофилите - пълно капо, борш и голи задни части.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахааа, трябва да е обратното.
1
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето че българите са русофоби! Няма да обучават вaтянки, я!