Основателят на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен с официално писмо

От ГЕРБ обявиха, че ще дадат кабинета "Петков" на прокурор
20 ное 2022 22:13, Нели Христова
121

ГЕРБ внася сигнал до МВР, ДАНС и Европейската комисия за съществуваща според партията заплаха за националната ни сигурност. Причината е, че меморандумът за инвестиции между българската държава и фонда "Джемкорп" за около 1 милиард долара, не е прекратен.

Служебният енергиен министър Росен Христов също потвърди, че меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж.

Още по темата

През март тази година България подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонда "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт", основан от Атанас Бостанджиев през 2014 г. Той е производство на чиста енергия, алтернативни и развитие на ядрената енергетика, а през юли кабинетът на Кирил Петков съобщи, че го прекратява.

Според ГЕРБ обаче това така и не се е случило.

"Далаверата за 1 милиард долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка - АЕЦ "Белене", "Козлодуй", Планът за възстановяване и устойчивост, само и единствено е потулена и това се доказва от документи. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на 20 юли на скрито заседание е взето решение, че меморандумът ще се прекрати, но той не е прекратен", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.  

"Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът е прекратен, е било само да ни се замажат очите", допълни тя.  

Заради редица нарушения при сключването на договора с компанията, от партията на Бойко Борисов ще сигнализират разследващите органи и Европейската комисия.

"Смятам, че има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с "Джемкорп", каза Делян Добрев от ГЕРБ.  

Пред Bulgaria ON AIR основателят на фонда Атанас Бостанджиев отрече обвиненията.

"Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация", посочи основателят на фонда Атанас Бостанджиев.

От "Продължаваме промяната" видяха опит да се произведе скандал около несъществуващ според тях казус и обявиха, че темата отдавна е затворена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
11
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
Да не би наистина да искаш Възраждане да дойдат на вкаст? Не ти ли е ясно какво ще стане?
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 72 :( . . . . . . . За Възраждане не си прав! Те не са били на власт! Парламент да, но власт не! Все пак има разлика да си на власт или само в парламента! Тази разлика трябва да ти е ясна, ако ходиш на избори, в което се съмнявам!
63
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленото е много модерно сега, обаче вече няма къде да складираме зеления хайвер. И да ни пращате, вече не ходим на пазар /избори, имам предвид/.
62
6
 
15
 
! Отговори
ред на прокуратурата преди 1 година
Туй го е измислил оня дебеличкия. Бляновете по чекмеджетата нарушават съня и на пРезидента и на бандата му. И Асен като отявлен scoundrel e измислил как да натъпче повече от един милиард в едно чекмедже.
61
1
 
22
 
! Отговори
май ни пробват преди 1 година
А защо не го публикуват това официално писмо, че да го видим и ние гражданите.
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък съпругът на новата звезда от Демократична България Надежда Йорданова съвсем случайно е назначен на висока позиция в компания за търговия на електроенергия, която да продава ток и за битовите потребители след излизането им на свободният пазар.
59
9
 
4
 
! Отговори
PPFen преди 1 година
Активираха ИванчоГешков...защо не повдига скалъпени обвинения вече 2г...?кой натисна копчето на ГП?
58
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои чакат държавата да направи нещо за тях?!!! Ще имат за чакат! Най-добре е запретват ръкави и кой каквото може да направи за себе си..
57
0
 
31
 
! Отговори
Getting ready mafaka преди 1 година
Той и мадридския разбойник нямаше претенции (как по никакъв начин и повод аз нямам претенция към България, казваше измамника) ама карай , важното е, че децата на другарете изкараха едни пари с които да осигурят децата си/внуците им.
56
3
 
22
 
! Отговори
Некъдърници преди 1 година
Тоя основател не е собственик, а служител някъкъв нека истенските собственици да кажат, че нямат претенции. Въпроса с договора сючен на тъмно остава.
55
1
 
19
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Според companycheck.co.uk, Бостанджиев си е подал оставката като Директор на Gemcorp още преди година.
54
4
 
20
 
! Отговори
Парите преди 1 година
Парите с които е създаден Gemcorp идват от Ростек, които са руски оръжеен концерн. Киро много се репчеше, пък виж с кой върти далавери. ПП не са по-добри от ГЕРБ, и те просто искат да се докопат до софрата и да крадат милиарди.
53
7
 
9
 
! Отговори
:( преди 1 година
тия само се дърлят и нищо не направиха за България. И ГЕРБ и ПП и ДБ и БСП и Възраждане и ДПС. .. абе всичките там.
52
5
 
12
 
! Отговори
Айде пак... преди 1 година
Какво стана с огромните залежи на газ в Черно Море? Казаха че имаме залежи за стотици години, но после бързо-бързо потулиха новините за това. И пак внасяме от Газпром.
51
3
 
22
 
! Отговори
Всъщност, преди 1 година
...разбра ли някой, кой е този Атанас Бостанджиев, с който са подписали меморандум за над 1 милиард лева! На същото отгоре, той "потвърдил" с писмо, че нямали претенции към България? Че тия работи с писмо ли стават? И виждал ли го е някой това писмо? И виждал ли го е някой, този Бозаджиев? И защо служебният министър твърди, че меморандумът още е в сила? Май ПП-тата се опитват да шмекеруват, и ако мине номерът! Те са доказани лъжци!
50
15
 
8
 
! Отговори
Упс преди 1 година
Май пак ще съдят ГЕРБЕНУХИТЕ за лъжа.
49
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от къде да вземат газ? Може би да идат в мината на Газпром и да си вземат от там? Някой да обясни на ГЕРБЕНУХИТЕ, че се намираме в ситуация на отворен пазар. Може да купуваш от когото искаш. Зависи. Може да е по-скъпо, но да е по-добро. Това е отворения пазар. Това не е Бай Тошево време - някой да обясни на Тиквата и неговите ибpици.
48
19
 
4
 
! Отговори
ЕТО преди 1 година
Гербенухите ако имаха капка достойнство, щяха да потърсят сметка на Тиквата и Делян, за това че ги излагат и срамят с лъжите си, пред цяла България. Това ако го направи Кирчо, веднага ще го порицая. Аз съм избирател на ПП.
47
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вечния интригант и бандит , ограбващ България , Бойко Тиквата!
46
13
 
8
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 1 година
Ако Кирчо беше направил нещо нередно, адвокатите и икономистите на ГЕРБ щяха вече да са го вкарали в затвора. Смучат си от пръстите.