Основателят на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен с официално писмо

От ГЕРБ обявиха, че ще дадат кабинета "Петков" на прокурор
20 ное 2022 22:13, Нели Христова
121

ГЕРБ внася сигнал до МВР, ДАНС и Европейската комисия за съществуваща според партията заплаха за националната ни сигурност. Причината е, че меморандумът за инвестиции между българската държава и фонда "Джемкорп" за около 1 милиард долара, не е прекратен.

Служебният енергиен министър Росен Христов също потвърди, че меморандумът е в сила и дори има клауза за арбитраж.

Още по темата

През март тази година България подписа меморандум за сътрудничество в енергетиката с фонда "Джемкорп Кепитъл Мениджмънт", основан от Атанас Бостанджиев през 2014 г. Той е производство на чиста енергия, алтернативни и развитие на ядрената енергетика, а през юли кабинетът на Кирил Петков съобщи, че го прекратява.

Според ГЕРБ обаче това така и не се е случило.

"Далаверата за 1 милиард долара, с която цялата ни енергетика е дадена на концесия на една офшорка - АЕЦ "Белене", "Козлодуй", Планът за възстановяване и устойчивост, само и единствено е потулена и това се доказва от документи. Кирил Петков се е надявал да се върне на власт и три месеца е крил доклада на ДАНС, а на 20 юли на скрито заседание е взето решение, че меморандумът ще се прекрати, но той не е прекратен", заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Трифонова.  

"Цялото говорене на Кирил Петков, че меморандумът е прекратен, е било само да ни се замажат очите", допълни тя.  

Заради редица нарушения при сключването на договора с компанията, от партията на Бойко Борисов ще сигнализират разследващите органи и Европейската комисия.

"Смятам, че има заплаха за националната сигурност. Ще пуснем сигнал до ДАНС и МВР във връзка с "Джемкорп", каза Делян Добрев от ГЕРБ.  

Пред Bulgaria ON AIR основателят на фонда Атанас Бостанджиев отрече обвиненията.

"Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството още преди няколко месеца. Ние сме го признали и нямаме никакви претенеции към България. Всякакви такива обвинения са пълна спекулация", посочи основателят на фонда Атанас Бостанджиев.

От "Продължаваме промяната" видяха опит да се произведе скандал около несъществуващ според тях казус и обявиха, че темата отдавна е затворена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
10
 
2
 
! Отговори
Повярвайте ми. преди 1 година
Ако имаше нещо, за което да хванат Кирчо, щеше вече да е в затвора. Явно нямат нищо срещу него и си измислят скандали за парапети и джемкорп договори. Все едно че има нещо лошо в това човек да си има любовница... че това е мечтата на повечето мъже. Дори на най-верните. Натискаш си твойта, ама то след години омръзва, трябва си нещо различно.
44
6
 
8
 
! Отговори
А бе? преди 1 година
Я кажете каква далавера е скалъпил пак Буци? Нещо дъщеря му май отопила човката? Структурата на ГЕРБ явно се разпада, щом започва да се разчита само на роднини. Фирмите са започнали да губят вяра в супер-силите на Баце? Очаквано. Закъсняло, но очаквано.
43
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така гербаджий яко са се омазали ама искам да съм министър е не добре Е но некой трябва да свърши и черната работа
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се отваря видеото, а може ли да обясните с какви ви пречи тази сделка? Или защото не е както кражбата на златото или тръбата откъдето Бойко краде пари, че и дъщеря му?
41
11
 
4
 
! Отговори
Кво стана? преди 1 година
Лъжите на ГЕРБ лъснаха.
40
6
 
2
 
! Отговори
Бойко не е лош човек преди 1 година
Похвално е, че Боко умее да чете горе-долу прилично гладко, при изключителния му образователен дефицит. Ако трябва някой ден да му стисна ръката, ще е за това. Ще реча "Браво Бойко, притежаваш улична интелигентност, но не и образователна. Въпреки това се справяш с четенето горе-долу прилично, дай да ти стисна ръката! Браво пич!"
39
8
 
5
 
! Отговори
Велики Цитати, Фрази преди 1 година
ЦИТИРАМ: "Света е война" - Боко Тиквата. КОМЕНТИРАМ: Не се казва "Света е война", а "Света е във война"... някой да връчи на Боко един учебник по български език, защото май в часовете е "ритал мач".
38
14
 
4
 
! Отговори
Света е Футбол преди 1 година
Пореден автогол на пухкавия лъжец от Банкя. Някой да му връчи златна топка за най-добър автогол-майстор.
37
3
 
10
 
! Отговори
КОЙ преди 1 година
Кой седи зад Киро и Кокоро? Отговори мyxльо.
36
2
 
10
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Основателят на "Джемкорп": Меморандумът е прекратен с официално писмо - Някой да извади писмото, Моля!!!!!
35
3
 
0
 
! Отговори
До43 преди 1 година
Сега зад лоестото ясно кой седи,ама това да ми твърдиш че тия никому неизвестни две "ангели звездички"са се пръкнали ей така от нищото и зад тях седи "любовта народна"е несериозно!
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макак Така жемкорп? По-добре си бяха ГЕРБ-аджийските фирмички.
33
6
 
0
 
! Отговори
Отивай в бай Ставри. преди 1 година
Бустанджиев е човек на Боко Тиквата. Лъсна истината. ГЕРБ-ДПС и ПП са "доброто и лошото" ченге - една и съща страна на монетата. От другата страна на монетата са БСП и Възраждане.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С едната ръка захранвай раята със заеми и дефицит,с другата ръка усвоявай ударно парици от Европа по плана,на това се вика Изучени Измекярчета а не Продължаваме Промяната!
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бостанджиев не е никой. Зад Промяната седи само българския народ. Кой седи зад Промяната, айде кажи. Какво само пускаш догадки, миндилe.
30
8
 
4
 
! Отговори
Пореден Автогол преди 1 година
ГЕРБ с пореден автогол. Да готвят следващата серия лъжи. Май и за тази ще ги осъди Кирчо. И не само. И ДжемКорп трябва да ги осъди сега.
29
1
 
9
 
! Отговори
До-37 О ох хо преди 1 година
КОЙ Е Атанас Бостанджиев?А?Ами част от проекта,който докара тук въпросните"променители"с идеята власта да бъде обсебена и милиардите които очакваме по плана за възстановяване и устойчивост от Европа да бъдат Усвоени!Сега остава малко да погадаем,кой е човекът{хората}които седят зад въпросният проект"Продължаваме Промяната"
28
1
 
7
 
! Отговори
КОЙ е Бостанджиев. преди 1 година
Бостанджиев е доведен брат на Кирил Петков.
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжите на ГЕРБ край нямат.
26
2
 
6
 
! Отговори
Алоуу преди 1 година
БОСТАНДЖИАТА ЗА АЛВАДЖИЯТА! Бостанджиев мноооого бързо скочи да защитава Кираджията. Аууу!!