Любослав Костов: Всичко под 850 лева е неприемливо

Настоява за реално повишение
7 дек 2022 19:50, Росен Стойчев
28
Любослав Костов: Всичко под 850 лева е неприемливо
Снимка: БГНЕС

Кумулативната инфлация е доста повече от ръста на доходите. Минималната заплата се повиши с 9% от 1 април, а кумулативната инфлация е над 17%. Покупателната способност на хората с минимална заплата е намаляла с 10%, макар номинално да получават повече.

Още по темата
КНСБ ще протестира срещу хората, които са против увеличението на минималната заплата, ако тя не се вдигне. Всичко под 850 лева е неприемливо за българските граждани и за нас. Това заяви за Нова Нюз Любослав Костов, главен икономист на КНСБ.

"16 законопроекта с предложения за удължаване на бюджета са вече на сайта. 2/3 от тях касаят доходите на хората. Сред тях има за минималната заплата, за необлагаем минимум върху доходите, за облекчаване на семейства с деца, повече разходи за здравеопазване, 125% за заплатите на учителите спрямо средната", каза той.

По думите му по последните данни растежът на икономиката за третото тримесечие е 3,3%, а БВП е 40 млрд., създаден само за 3 месеца. "Най-вероятно ще се наложи още една актуализация на данните за БВП, защото да нарасне с 20-25 млрд. за една година... не мисля, че увеличаването на доходите са щедри, а закъснели", категоричен е експертът.

Според него КНСБ подкрепя предложението минималната работна заплата да е 50% от средната още в първото полугодие. "700 милиона ще струва ръста на МРЗ, това са 1% от всички разходи. След всички данъци тези 850 лева стават около 600, а сега минималната заплата е на 30 лева от прага на бедност", подчерта Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
7
 
! Отговори
БОец преди 1 година
Този дебел КНСБ-ЕЦ ли ще говори за минимална заплата? Освен друго е и доста простоват.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега не се знае колко ще е средната заплата през 2023,, но може да предположим, че ще е между 2000 и 2400 лева в зависимост колко ще е минималната заплата. Ако МРЗ остане 710 лева, средната ще е 2000 лева. Ако МРЗ стане 850 лева, средната ще е 2200 лева. Ако МРЗ остане 1000 лева, средната ще е 2400 лева и т.н.
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата е един от малкото полезни инструменти , с които държавата може да накара дебеловратите демократи да плащат по-малко мизерни заплати на робите си
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
" След всички данъци тези 850 лева стават около 600, а сега минималната заплата е на 30 лева от прага на бедност", подчерта Костов. " ....Е, истината е, че сега при 850 лева брутна заплата, след осигуровки и данъци остават 659,58 лева, което според Костов е около 600 лева.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата е дефектен механизъм, от който печели единствено и само държавата, която го ползва, за да увеличава размера на осигуровките.
17
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 1 година
Брат и една друга група хора който са на една специфична възраст ,че просто чакам да се пенсионират и в по малките градове си има как да кажа картел който умишлено държат ниски заплати. И още по важно не е добре да работиш нелегално във собствената си държава!Как да се върнат в чужбина по кадърните уж хора,дори и да се примирят с по малко пари,но да започват да те крадат от самото начало и да ти кажат че е нещо просто нормално.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - затварят дребните прекупвачи ей такива дето бяха с магазинчета по кварталите. Това не означава, че работна ръка не се търси, работниците вместо да стоят в капанчето в блока на 800 ще отидат в супермаркета на 1200лв като нормални хора. Колкото по-висока минималната толкова повече "вожда" ще отпаднат и ще се научат или да си работят сами или да стават "индианци". Нямаме нужда от бизнесмени-робовладелци тип 90те, а от адекватни работодатели на европейско ниво.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 14 - повечето на минимална заплата са работещи за фирми в сивия сектор, които бягат от данъци. Не ги мисли бизнесменчетата. Веднъж едни мои бивши работодатели милионери ги заплаших с НАП много насериозно и вдигнаха осигуровките на над 200 служителя. На минимални заплати са служителите имено на милионерите от почистващи фирми и от разни заводи на приватизатори. Който бизнесмен не издържа ще отпадне, но търсенето на услуги ще остане и работниците ще се преместят в печелившите фирми от бранша.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако премахнат минималната заплата и профсъюзите и намалят държавните чиновници за работещите ще е по добре .
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До коментар 9Маняк, кои хора са на минималната: (1)млади хора без квалификация и стаж, които търсят първа работа и (2) неквалифицирани работници, които нямат завършен 8 клас. Дори и някой работодател да има нужда от ниско квалифицирана работна ръка, като увеличат минималната той няма да наеме нови кадри, а ще натовари повече вече наетите. И така безработицата тръгва нагоре.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Онази развратната Ваня Григорова от Подкрепа взема пари" - какво ще рече развратна?
11
0
 
6
 
! Отговори
Дончев преди 1 година
Ами Василе Велев "големия работодател"? Има манифактура за кламери и дава заплати 300 лева. И вика "Много пари искат българите. Ще внасяме хора от Бангладеш" Обаче никой от Бангладеш не иска да идва да работи за българските изедници и робовладелци!
10
2
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 1 година
Ако не можеш да плащаш поне 10лв на час на някой ,трябва сам си бачкаш бизнеса!И разбирайте че тези 10лв са нищо пара,
9
2
 
5
 
! Отговори
Пепа преди 1 година
Онази развратната Ваня Григорова от Подкрепа взема пари от руското посолство и Митрофанова за да слави Русия и да плюе по ЕС и НАТО. Пфу! Анатема!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Маняк ква безработица носи увеличението на минималната заплата. Нали недостиг на кадри ?! Плащане в плик като бизнеса ти е от хора крали държавни пари и събраните данаци отиват в крадливи политици да няма смисъл тогава от квото и да е
7
2
 
7
 
! Отговори
Мохито преди 1 година
Искат 850 лв и то най-вече за тези дето по цял ден пият кафета и редят пасианси на лаптопа. С 10 почивки през деня... народе???
6
4
 
8
 
! Отговори
Петров преди 1 година
КНСБ и Подкрепа са две напълно излишни организации, които само влошават нещата.
5
8
 
2
 
! Отговори
Елитар преди 1 година
850 леа ги харча точно за 3 дни ако пестя. На праткика 850 лева са ми три вечери на вън.
4
2
 
5
 
! Отговори
бягай бе преди 1 година
Тоя феномен МРЗ е само да пълни гушите на политиците и да води КНСБ на отчет, а и БСП да приберат някои глас. При все, че държавните служители не плащат данъци, а частниците предпочитат да плащат под масата тия суми са безмислени. Свободните професии ще се осигуряват само на МРЗ
3
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Повечето момичета независимо възраст си лягат с вас само и само да имат работа някакваЖалка картинка сте всички които сте такиваДОКАТО ИМА Корупцията педофилия та и много други проблеми в България НИЩО Няма да се оправи