Как ще се отрази на работещите замразяването на заплатата?

Икономисти смятат, че това е правилно, но служителите...
10 юни 2022 08:09, Петя Славова
35

Въпреки инфлацията, стана ясно, че от 1 юли няма да има увеличение на  минималната работна заплата. Предложението на синдикатите не беше прието при актуализацията на бюджета. Според икономисти също не трябва да има увеличение, но не на това мнение са работещите.

Илия Тумбев работи от 2 години като охрана и взима минимална работна заплата. Споделя, че през последните месеци му е все по-трудно да осигурява нещата от първа необходимост.

Още по темата

"Минималната работна заплата се изяжда от инфлацията. Това е неминуемо и го виждам вече реално. Просто си разпределям вече парите за месеца, а преди направо си харчех", каза той.

Ново увеличение на минималната заплата от 1 юли няма да има. Според синдикатите повишението от април на 710 лв. вече е изядено от високата инфлация.

"В момента съотношението между минималната работна заплата и средната е 41,7%, а до края на годината, ако не се вдигне минималната работна заплата, при тези темпове на ръст на средната, съотношението ще падне до 37%. Директивата на ЕС казва, че трябва да бъде 50%", обясни Любомир Костов от КНСБ.

Предложението на социалното министерство за увеличение на минималната работна заплата е от 1 януари да бъде 50% от средната, което ще се отрази шоково на бизнеса.

"Основното облекчение ще е за бизнеса, тъй като, ако сега вдигнем минималната, онзи ръст, който предстои през януари, ще бъде по-малък", добави Костов.

Икономистите също са на мнение, че няма основание за ново увеличаване на минималната работна заплата.

"Не може държавните разходи постоянно да нарастват, за да компенсират загубите на потребление. Трябва да се направят реформи, които да генерират най-важното - повече приходи за бюджета, как да изкарваме повече", каза икономистът Преслав Райков.

Илия Тумбев и над 500 000 души ще останат ощетени от замразяването на минималната работна заплата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: кнсбЛюбомир Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
ссс преди 1 година
И това с парното е опорка прокарвана от години от ДПС. 1. Цената на тока е еднаква, само че аз плащам на 100% газа за производството и, но плащам същата цена. 2. и дървата за които се записват по селата са субсидирани, а гората е държавна собственост, и не е на ДПС. Точка.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Или субсидираното парно на софиянци е по-скъпо от отоплението на ток?" Нямам идея колко е субсидирано парното, но за март за парно за 85 кв апартамент платихме 370 лв. Сега се очаква повишение на цените с 40%. Да отидеш на работа и ако имаш късмет да не сменяш транспорта (с колата сметките са други, плащаш за да паркираш) то 2×1.60=3,20×22 дни 70лв. Това за един човек. Жената също ходи на работа, детето на училище. За обяд докато си на работа вече под 10лв няма, това пак за един човек на ден.
30
0
 
7
 
! Отговори
до домашните ферми преди 1 година
Тоя с домашните ферми да каже ако е попаднал на някоя, в която цените са по-ниски от тези на магазина. Щото там всичко било ЕКО, БИО и т.н... А това в магазините го берат от дърветата.
29
1
 
12
 
! Отговори
глупости преди 1 година
Тия с десетките хиляди доходи си разпределяли парите! За рози уикенд, за другият, за следващият, за лятна почивка, за следващият апартамент - така и баба може да си ги разпределя.
28
7
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 1 година
5000 минимална работна заплата ! Веднага !! Или се омитайте всички от парламенто и на " америкаците " правителство
27
0
 
18
 
! Отговори
Гико преди 1 година
Нещо започват много да се извъртат нещата!!!!! Отначало щеше да стане ваучерите за храна да станат 200лв.-там се потули..., голямо тръбене беше че пак ще вдигат минималната заплата-сега стана че не било нужно!!!!! Май наистина ще излязат само че ланкат!!!!!!!!! Защо не замразят цените на горивата, тока и хляба тогава - за мен не е нужно да се вдигат!!!!!
26
0
 
12
 
! Отговори
До 27 преди 1 година
Един живот живеем.Какво предлагаш да го прекараме мизерствайки ли?Една позната така все пестеше ,тя да купила жилище. Въпреки че имаше такова и то тристайно. И умря на 38 години. Преди да умре беше казала на мъжа си,че най-много съжалява,че никъде не са ходили, а само са пестяли.
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто си разпределям вече парите за месеца, а преди направо си харчех" - това много говори за финансовата култура и подхода към парите. Хора с десетки хиляди заплати също си разпределят парите, това просто да си харчиш е бедняшко мислене.
24
4
 
11
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Хахаха-точно ти сравняваш цените за плюскане.Освен това не навсякъде има домашни ферми, от които да си купиш по-евтини продукти. Това са някакви редки изключения. А и не знаеш какви са тези продукти, щото не минават санитарен контрол.Естествено, че ще сравнявам най-важните неща за всяко домакинство-ток,вода,отопление, горива,храна, кабелна телевизия, Интернет, мобилни услуги, дрехи.И нито едно от тези неща не е по-скъпо в София.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мани ги заплатите, давайте бананите и тоалетната хартия.
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 12 години управление на мутpодемократи какво искате? Няма всеки месец да ви се повишават заплатите. Ако искате достойни заплати, направете си профсъюзи и организирано се борете с дебеловратите демократи.
21
2
 
6
 
! Отговори
Фалшива новина преди 1 година
Никой не замразява "заплатата".
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не да важни заплатите, важното е да има банани и тоалетна хартия. Това искахте, това и получихте, но всички загубихме това, което имахме.
19
10
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 1 година
Ако си седнал да измерваш живота в плюскане и горива, лошо за тебе... Започваме с жилищата- имам палат на 30км от София за 120к евро. Подобен в Бояна струва 1 милион. Сиренето домашно от фермата- 10лв./кг, разкош. Във фармхопинг го продават за 32 същото. Яйца домашни с жълт жълтък- 20 стотинки. По фермерските пазари в София- 50. Месо домашно телешко- 12лв./кг.. Да продължавам ли? За 30лв. месечно имаш план с безкрайни мегабайти. Екстра сим към него- 3лв. месечно и имаш ТВ, интернет итн..
18
2
 
10
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Браво! Умници! Замразяват заплатите, а през това време цените подскачат нагоре все едно се готвят за олимпийско състезание по висок скок.
17
3
 
14
 
! Отговори
Логично преди 1 година
Замразявате заплатите, цените на олиото, сиренето, горивото, хляба и всички стоки НЕ замразявате!!!!!
16
3
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Допълвам, че при компенсациите, които се получават инфлацията на продуктите от първа необходимост, трябваше да се вдигнат с не повече от 3-4%, а не с 30-40%. Вие си направете сметка чия е вината.
15
5
 
13
 
! Отговори
До 12 преди 1 година
Кое му е по-евтиното на живота в провинцията?Тока ли е по-евтин,горивата, водата, мобилните услуги, кабелната телевизия, храните или дрехите?Или субсидираното парно на софиянци е по-скъпо от отоплението на ток?
14
3
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
Цените са високи заради алчните ви събратя българи - от производител, през посредник до търговец. В пазарната икономика дума спекулант, няма. Всеки може да си продава на каквато цена иска. Нали това искахте. И жална ни майка какво ни чака ако влезем в ерозоната.
13
3
 
12
 
! Отговори
Свирчо преди 1 година
Промяната =мизерия. Честита ни промяна.