Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли

Парламентарната група отстрани депутата от редиците си
Обновена: 9 дек 2022 14:55 | 9 дек 2022 14:55, Нели Христова
286
Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли
Снимка: БГНЕС

БСП изхвърли депутатът Явор Божанков от парламентарната си група.

Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

По-рано в пленарна зала депутатите гласуваха дали България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Червените са и категорично против изпращането на оръжие в Украйна, тъй като това щяло да ни въвлече във войната.

Божанков, който тъкмо се върна от САЩ, обаче не бе на едно мнение с колегите си. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
21
 
30
 
! Отговори
Чендов преди 1 година
Докато БСП разчита единствено на замиращия си про руски електорат,ще печели все по-малко гласове,докато накрая не изчезне напъло от политическата сцена.
176
28
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво мпак закъсняха с изгонването му ! Сигурно отива при Кире , Божанката е поредния купен от промяната депутат.
175
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 189 А ти си един супер корумпиран рaшист.
174
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалки небългарски политици продължават да пържат държавата в тигана и лижат какви ли не обувки само и само да се облажат. Пълното дъно в продажничеството
173
19
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП се закла със собственото си русофилство. Корнелия трябва да е много горда ако на следващите избори премине 4%.
172
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е едно не-особено интелигентно, но твърде корумпирано хлапе с ком връзка във властта.
171
11
 
7
 
! Отговори
до 182 преди 1 година
Много ти е умна анкетата от масква посолство ли ти я възложиха !
170
17
 
15
 
! Отговори
за БСП това е... преди 1 година
..края !На следващите избори ще бъдат още по-слаби ! Възраждане са по-радикални и ще ги оглозгат до край ! А Възраждане ще загубят когато руската армия бъде окончателно развенчана и стане смешно да си фен на джуджи !
169
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите не искаха да им се виждат лицата, като гласуваха и обсъждаха военната помощ, която включва и български войници, български чеда, затова и направиха заседанието да е закрито. Действат по същият начин, като ББ. Начинът е излъчване на живо. Мутрата спря излъчванията на живо, за да си потули далаверите, а сегашните от ГЕРБ, ДПС, Да България и ПП за да потулят предателството си
168
3
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
да не са в списъка магнитски та затова се обърна като палачинкана нинова кадрите
167
14
 
17
 
! Отговори
До 180 преди 1 година
Не то харесва истината, затова и предателите искаха заседанието да е закрито, да не им се виждат лицата, като гласуват.
166
29
 
8
 
! Отговори
ОНЛАЙН АНКЕТА преди 1 година
Подкрепяте ли, в България да се обяви пълна мобилизация и да се изпратят всички мобилизирани в Украйна на война срещу Русия? /// ДА + /// НЕ - ///
165
27
 
14
 
! Отговори
IM-дртiйУАЙТBoY! преди 1 година
1 наистина умно и даровито и съответно прогрессивно мислещо младо и то НАДЕЖДНО момце го изгониха тия дрти и 3дали багажа коммюняги као мръсно коте... пука му на младия талентован юрист и тия се опитват да му накривят шапата - нема как да стане. Сега /имам чувството/, че заедно с Б.Бонев ще оформят новата готина перспективно гледаща напред истински профессионална ПАРТИЯ - за доброто на нацията+БЪЛГАРИЯ! Гледал съм неколко интервюта с него и ония могат шапо да му свалят - яко е напред с матряла..
164
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен177 много плашите и лъжете вие червените
163
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре са му промили мозъка в САЩ явно има и финандова инжекция Поредното доказателство че българинът се продава за пари ако не беше така нямаше да има убити бълг царе и Османско иго или присъствие както Ви харесва
162
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обективен__и коя държава, дала подкрепата си за Украйна е във война в момента с рашистан?... никоя, знам че това са механизмите на рашистанското джудже и съответно бсп/бкп,упраление чрез страх, за да манипулират на спокойствие
161
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пропускате да напишете, че военната помощ включва и български войници. Предателите от ГЕРБ, ДПС, Да България и ПП единодушно ни вкараха умишлено във война, която не е наша и на всичкото отгоре гласуваха да се изпращат български чеда да *** по чужди земи.
160
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мразя оръжията и войната. Намразих ги отдавна, преди повече от 40 г. Беше ми зачислена картечница Дегтьяров. Със снаряжението тежеше към 10 кг. и аз на 20 г. се озорвах да я нося при ученията.При автоматична стрелба не дупчеше, а направо чупеше шперплатовите мишени. Още тогава си задавах въпроси - Какво ли е ако вместо мишена отсреща има човек? А ако аз съм мишена на друг с картечница? След казармата повече оръжие не съм пипал, отвратил съм се от всякакъв милитаризъм и империализъм.
159
12
 
26
 
! Отговори
Последователен преди 1 година
Доказано е,че нискостеблените двуноги са хлъзгави и непредвидими.Този *** не е бил войник и няма да бъде,затова ломоти идиотщини подкрепяйки клоунът от Киев.
158
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мамин пундьо