Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли

Парламентарната група отстрани депутата от редиците си
Обновена: 9 дек 2022 14:55 | 9 дек 2022 14:55, Нели Христова
286
Божанков се застъпи за изпращането на оръжие в Украйна, БСП го изхвърли
Снимка: БГНЕС

БСП изхвърли депутатът Явор Божанков от парламентарната си група.

Присъствалите единодушно са гласували за отстраняването му.

По-рано в пленарна зала депутатите гласуваха дали България да изпрати оръжие в Украйна. Парламентарната група беше против заседанието да е закрито и в знак на протест членовете на партията извадиха телефоните си и започнаха да предават на живо. Червените са и категорично против изпращането на оръжие в Украйна, тъй като това щяло да ни въвлече във войната.

Божанков, който тъкмо се върна от САЩ, обаче не бе на едно мнение с колегите си. Той обори твърденията на социалистите, че военната помощ ще ни вкара във война.

Божанков обяви, че хората не трябвало да се плашат. "Нашата отговорност е да водим нашия народ и макар да е трудно, не трябва да гледаме накъде води общественото мнение и да опънем платната и да се водим по него", заяви младият депутат.

Решението е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за "Коалиция на войната". Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизационен и нецивилизационен свят е истинско", заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизационния свят. Според него само диктаторски режими подкрепяли Русия, "от другата страна е демократични свят, дори Сърбия е заела своята позиция.

"Тази война рано или късно ще свърши, ще е лицемерно България е да част от програмите за възстановяване и развитие и да получава пари, но да не е част, когато народ е на тъмно студено, и страда. Жени и деца са подложени на системен геноцид от руската държава, каза още соцдепутатът.

"Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал.

С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите - ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война", каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
20
 
12
 
! Отговори
след 4 месеца преди 1 година
Вчера Русия е извоювала огромна победа в Бахмут с цената на хиляди жертви, обкръжила е сметището на града. Укрите като не могат да си изхвърлят бклyка със сигурност ще се предадат. Ако не се предадат следващата цел поставена от Путин на доблестните затворници от Вагнер е да поставят в котел гробищата на Бахмут и тогава руската победа е вързана в кърпа защото укрите няма да има къде да заравят убитите руснаци.
116
20
 
8
 
! Отговори
Пацо от Враца преди 1 година
Божанов - Президент!!!
115
5
 
20
 
! Отговори
Червен язовец преди 1 година
Божанката много майсторски тури секирата на Корнелия. Сега за него има 2 пътя - или кандидат за председател на БеСеПе-то или обратно в СеДеСе-то, разбирай в ГЕРБ. Пари играят тука, момчето иска да се пенсионира младичък.
114
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бързо му промиха мозайка на това ***,издигнато от нищото от Корени.Пораснаха пилци и така нататък.......След едномесечен предстой в краварника стана друг.
113
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бесене за бесепето, тия винаги са продавали България начело с майка си, винаги са били ***. СРАМ И ПОЗОР! Курнелио кажи истината за техноикпекс и защо плати сина ти да учи в БОСТЪН а не У МАСКВА?
112
12
 
6
 
! Отговори
Какво толкова преди 1 година
имаме да дадем, че русофилите пошръкляха? Бълха ги ухапала руснаците! Да нямаме нещо по-добро от хаймърс?
111
21
 
12
 
! Отговори
Vans преди 1 година
Божанков беше един от малкото кадърни и със свободно, собствено мнение в БСП
110
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП е за продаване на оръжие, не за подаряване.
109
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пращаме стари муниции, които трябва да утилизираме. БСП преиграва.
108
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И после се чудите защо няма Шенген.
107
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия ни е обявила за неприятелска държава, след като България е гласувала в ЕС, че Русия е основен враг и е заплаха за ЕС. Божанков е твърде млад и това в случая е порок, защото не си е наваксал с политподготовка. Бързото израстване в политичеслата кариера за всички партийци не е здравословно.
106
24
 
10
 
! Отговори
Гордея се преди 1 година
с това момче!
105
9
 
22
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
И тоя *** се е облажил в краваристан!!!
104
9
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Хахахха комунисти
103
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До взвд Защо да ходи в Украйна? Украинците и без него здраво пердашат разпадащата се руска "армия".
102
3
 
7
 
! Отговори
Министъра на убрана преди 1 година
Даваме пет лъка и 10 стрели. Копия - 4 броя. Щитове - 1 нов и единия е малко ръждясал, но боядисан. Коктейли *** - 20 броя - с онея бутилки от Кока кола където по Борисоффо праеха язовирните детектори. Бензин няма понеже е скъпо. Това е.Декласифицирана информация от Червената папка ! Код :45BGMaNg***L
101
12
 
27
 
! Отговори
АК-47 преди 1 година
Краварите му напълниха сметките и естествено Б-О/К-Л-У-К-ъ-Т се отметна. Който се е родил бо-клу-к, е до живот.
100
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е колос на глинени крака и силно се клати.
99
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Божанката изчегъртваше БСП изотвътре, но прекали и го прогониха. Жалко, можеше да нанесе повече вреди на БСП докато беше вътре, но и тази мизерия не е малко. БСП стана за смях!
98
12
 
21
 
! Отговори
взвд преди 1 година
божанков взимай автомата и марш в украйна умник