НС прие закона за компенсация от левче за горивата

Проектът е на ГЕРБ, според БСП противоречи на европейското законодателство
Обновена: 22 дек 2022 12:52 | 22 дек 2022 12:30, Камелия Цветанова
107
НС прие закона за компенсация от левче за горивата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След над два часа спорове депутатите приеха закона за компенсация на високите цени на горивата на първо четене, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Законопроектът е за компенсиране на потребителите, защото има надвзети суми и то точно от тях", обясни по време на дебата Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Със проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива.

С него се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската да се събира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Набраните средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще се прехвърлят в НАП и ще бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Още по темата
"Ако свръхпечалбата на Лукойл е 3,5 млрд. лв. за 2022 г., от която ние няма да видим нищо, както стана ясно. Ако ние го накараме да направят във Фонда „Сигурност на електроенергийната система” в размера на 2 млрд. лв. през 2023 г., то нетната им печалба ще остане 1,5 млрд. лв. Върху този 1,5 млрд. лв. ние ще наложим 33%, т.е ще вземем 500 000 млн.лв. Така сумарно държавата ще е взела 2,5 млрд. лв, от който 2 млрд. лв са сигурни. Те не зависят от молива на счетоводителя на Лукойл", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Искрен Митев от ПП коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е завил, че когато спечели изборите цената на горивата ще падне с лев на литър.

"И това го казва един политик, който няма силите дори да състави правителство. Цените на горивата няма да паднат, защото това е свободен пазар на една стока която се търгува по цял свят. Пазарното равновесие ще бъде запазено и цените на горивата у нас ще са такива каквито са в цяла Европа или близките на нас страни", посочи той.

Делян Добрев му отговори, че "Лукойл" признава, че печели по 1 лев на литър дори и повече.

Драгомир Стойнев от БСП предупреди, че тези предложения противоречат на европейското законодателство и няма как да бъдат приети.

Той обвини, че при управлението на ГЕРБ "Лукойл" не са плащали данъци.

"Именно предишното управление наложи на "Лукойл" да плаща данъци. Това не може да се отрече колкото и да ви е неприятно. По думите му те не защитават нито една.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Лукойлгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо няма да падне с 1 лев. Поредното манипулативно заглавие. Боко бил казал, че ако спечелил изборите, ще намали цената на горивата с 1 лв на литър. Вие на Боко ако вярвате, значи и на Путин повярвахте, като твърдеше че няма да напада Украйна.
54
2
 
17
 
! Отговори
А газта преди 1 година
Ще не компенсирате и потребителите на газ вашта ммм? Но ще я вдигнете с 40% вашта ммм
53
17
 
22
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Какво ПП те гони не знам ама предвид партийната ти ориентация, напълно разбирам с какъв човек се занимавам. Я пак? кога беше бензина 1.80, че не се сещам? И въобще, какво общо има едното с другото? Ти инфлация случайно да знаеш какво е? Кирчо и Кокорчо сигурно са виновни и за инфлацията в Америка, която е над 300 процента на храните, за инфлацията във Европа, Англия? Викаш избираме си Българския Меси в политиката и всичко става нормално, както беше през миналите 12 години. Мале, мале...
52
5
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Подлиз , подмаз на крадците ! Повече пари за хубавците и жените ...
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре де, доколкото разбирам цената на газта също ще се компенсира с левче. Тя в момента е около 1,20 лева. Означава ли това, че хората ще зареждат на цена 0,20 стотинки на литър? Малко нереално ми се струва. Нямам против естествено, въпреки че моята кола няма газова, но 0,20 стотинки на литър... :) ... Още малко и ще дават пари на хората да зареждат газ хахаха
50
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво стана сега? Нали преди 30 години ни обяснявахте как добрият пазар щял всичко да регулира и държавата не трябвало да се меси? Пазарът бил добричък, държавата лоша.
49
0
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
То хубаво, ама сега да вземат да натиснат и производителите да намалят цената на стоките. Когато им е изгодно много чевръсто цъкат в калкулатора ама като не им изнася се правят на беразбрали!
48
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе кво стана с Държавната петролна компания, рожба на все същите светли умове дето са измъдрили и това нещо. Я ми припомнете кога сте зареждали последно на държавна бензиностанция от тях, нали щеха да ни продават в тия бензиностанции с левче по-евтин бензин! Айде пък догодина като ги съберат всички тия пари дето са ги наобещали ни припомнете да се позабавляваме.
47
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като вземете цялата печалба на едно предприятие, а тук се отива даже и по-далеч, това предприятие в най-добрия случай ще работи известно време и ще спре. По-вероятно ми изглежда в един момент Лукойл просто да се откаже от производство или драстично да го намали. Общо взето все едни такива не особено приятни перспективи ... за обикновения българин. Тук отиват даже извън популизма към чистата идиoтия.
46
10
 
17
 
! Отговори
Дон Балон преди 1 година
Ха, тези пари отиват в един държавен фонд , после вече знаете - чекмеджета, сейфове и прочие.
45
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бензинчето в момента е на 2.30 абсолютно нормално - джуката ако си мисли че ще стане 1.30 значи или е побъркан или ви е взел за слабоумни
44
10
 
17
 
! Отговори
Правилно! преди 1 година
Делян Добрев ми е любимец като политик!!!!УМЕН ПИЧ!!!!
43
2
 
13
 
! Отговори
Лихваров преди 1 година
До До ПекатаКато изключим ковид аномалията, бензина не е бил под 1.80 повече от 15 години, при станишоглу беше се вдигнал до 2.40.
42
5
 
10
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
На първо четене ДА , на второ и трето НЕ.
41
2
 
14
 
! Отговори
Биковлиев преди 1 година
Ще има недостиг на гориво ми се струва. Но все пка лукойл е и монополист така че да видим какво ще стане.
40
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на добрев и другите гербероиди мозъчната пръдня - ще видим до къде ще я докарат. Според мен те не очакваха да се приеме и са пак ще гледат като прецицали
39
4
 
20
 
! Отговори
Хммммм... преди 1 година
Има някаква далавера тука. Никога, нищо не се гласува в полза на народа просто така. Ще ни доят от другаде.
38
12
 
6
 
! Отговори
Пахахахафафа преди 1 година
Поредният подарък на рашунгерите.
37
23
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи искаме Лукойл да произвежда продукция за нас и за Украйна. Накрая ако има печалба и нея ще я приберем. Хайде да се поставим на мястото на Лукойл и пак да си говорим. Зорлем ще затворим рафинерията и ще купуваме горива от другия край на света.
36
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е лош стопанин и това е доказано по цял свят. Нефтохим имаше 600 милиона долара дългове когато бе продаден. Лукойл плати около 100 мил. долара, но пое и дълговете. Но две десетилетия Иван Костов бе обвиняван, че продал Нефтохим без пари.