НС прие закона за компенсация от левче за горивата

Проектът е на ГЕРБ, според БСП противоречи на европейското законодателство
Обновена: 22 дек 2022 12:52 | 22 дек 2022 12:30, Камелия Цветанова
107
НС прие закона за компенсация от левче за горивата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След над два часа спорове депутатите приеха закона за компенсация на високите цени на горивата на първо четене, предложен от ГЕРБ-СДС.

"Законопроектът е за компенсиране на потребителите, защото има надвзети суми и то точно от тях", обясни по време на дебата Теменужка Петкова от ГЕРБ.

Със проекта на закон се въвежда устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива.

С него се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт. Вноската да се събира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка и приходите от тази вноска да се използват за компенсация на всички потребители, включително стопанските.

Набраните средства от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" ще се прехвърлят в НАП и ще бъде продължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните видове моторни горива ще бъдат компенсирани: бензин А95, газьол, втечнен нефтен газ, както и природен газ.

Още по темата
"Ако свръхпечалбата на Лукойл е 3,5 млрд. лв. за 2022 г., от която ние няма да видим нищо, както стана ясно. Ако ние го накараме да направят във Фонда „Сигурност на електроенергийната система” в размера на 2 млрд. лв. през 2023 г., то нетната им печалба ще остане 1,5 млрд. лв. Върху този 1,5 млрд. лв. ние ще наложим 33%, т.е ще вземем 500 000 млн.лв. Така сумарно държавата ще е взела 2,5 млрд. лв, от който 2 млрд. лв са сигурни. Те не зависят от молива на счетоводителя на Лукойл", обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Искрен Митев от ПП коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е завил, че когато спечели изборите цената на горивата ще падне с лев на литър.

"И това го казва един политик, който няма силите дори да състави правителство. Цените на горивата няма да паднат, защото това е свободен пазар на една стока която се търгува по цял свят. Пазарното равновесие ще бъде запазено и цените на горивата у нас ще са такива каквито са в цяла Европа или близките на нас страни", посочи той.

Делян Добрев му отговори, че "Лукойл" признава, че печели по 1 лев на литър дори и повече.

Драгомир Стойнев от БСП предупреди, че тези предложения противоречат на европейското законодателство и няма как да бъдат приети.

Той обвини, че при управлението на ГЕРБ "Лукойл" не са плащали данъци.

"Именно предишното управление наложи на "Лукойл" да плаща данъци. Това не може да се отрече колкото и да ви е неприятно. По думите му те не защитават нито една.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Лукойлгорива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувство, че за пореден път журналята не са разбрали за какво става въпрос...Отделно на това, посред отоплителния сезон не е ли по-редно да се гласуват енергийни компенсации, каквито имаше миналата година, а не някакви предизборни левчета... Газа ще мине 200 лв, а миналия сезон на 90лв имаше компенсации. Защо този парламент се занимава с абсурдно неприоритетни въпроси, а приоритетните ги замита под килима...
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и МРЗ зарди Шенген щеше да бъде 850лвМай идват избори
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са абсурди. Комунизъм.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Със проекта на закон се въвежда устоичив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива"Това как да го разбирам,от първи януари 2023 аз като потребител на горива ще плащам с един лев отстъпка?
11
8
 
17
 
! Отговори
търг.регистър преди 1 година
До Царя е гол - подобриха се сметките на Кики, Асан, Лена, Лорер фемили, Денков, Нинова... да продължавам ли? порови се малко за нестопанските организации, учредени от Кики и Денков, с мощно финансиране от "ХАмерика за България", с гост лектори - Лена, Асан, Лорер фемили, които между другото са и членове на консултативния съвет на организацията... и как въпреки конфликта на интереси станаха министри и как се наместиха в ББР... та така със заемите, но се мълчи, щото всички са нааасraniiiii
10
5
 
14
 
! Отговори
bbb преди 1 година
Безумствата на депутатите продължават, не и без съгласието на Радев! Какви са тез помощи, нали щяха да се подпомагат само нуждаещите се? Значи богаташът с кола за 100 х.лв. и обикновения човек, дето едвам си е купил втора ръка возило - с едни права! Време е да се разпусне този абсолютно вреден парламент!
9
5
 
3
 
! Отговори
математик преди 1 година
може ли "аввторчето" да сподели, как от 1.5 млрд лева, ще се удържат 500 млрд. лева, защото 500 000 млн.лева мисля, че реално са 500 млрд?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Левче?
7
8
 
31
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Ще станем като Аржентина, фалирали за винаги! Както по-отбелязоха, ГАЗТТА ще е без пари, НУЛА ЛЕВА! Тоест, ние с нашите петролни кладенци, ще осигуряваме безплатно гориво на народа? Какво под дяволите правят тия шШ иб ани политици, какво? Кой ще плаща масрафа на всичко? Няма безплатен обяд, както и пътя към АДА е осеян с добри намерения! Те и ПП изтеглиха заеми, дето не беше чувала и виждала България, че и за рекордно кратък срок и кво? Какво се промени, кое се подобри? Пътища, мостове, магистра
6
7
 
9
 
! Отговори
Честито преди 1 година
В България полицията масово следи и Екзекутира Българи за удоволствие!
5
3
 
14
 
! Отговори
Токсичен режим преди 1 година
В България няма елементарни Човешки Права!
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието е лъжа
3
4
 
29
 
! Отговори
Ей лъжци преди 1 година
Ей ги другите луди, държавата върви към фалити! Сигура! Не знам кой и защо цели да ни унищужи и фалира, но това ще стане факт съвсем скоро! Какво е туй харчене, какво е туй нещо? Аква е тая намеса на държавата във всичко, да не сме обратно в Комуннизма, това ли докара преврата на президента, комуниззъм? Какво става пп дяволите? Колония ли ще ставаме, роби ли, какво? Баси изметта в парламента!
2
5
 
11
 
! Отговори
Екзекутират хора бе преди 1 година
България има огромен проблем с Човешките Права, огромен, и ромката Омбудсман неразбират въпреки множеството сигнали отправени до нея!
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Т.е газта става безплатна ?