Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе

Войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна, добави президентът
23 дек 2022 13:08, Нели Христова
88
Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе
Снимка: БГНЕС

"Неведнъж призовах народните представители, включително и от трибуната на НС, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.

Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Така, както правя и аз". По този начин президентът Румен Радев коментира критиките на БСП и "Възраждане", че днес в Държавен вестник е обнародван указът за изпращане на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Съгласната нормативна уредба налагането на вето не може да променя текстове по вече сключен международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно", обясни държавният глава.

"Знаете в какви срокове работи КС. След ратифисация на международен договор е невъзможно. Тоест, КС категорично няма за какво да се произнесе. Но докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото, министерството на отбратата свърши нейната работа. То ревизира наложения от парламента договор с Украйна. Така че, тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. Това е съгласувано с украинската страна. То ще бъде внесено като вариант веднага след нова година в НС."

"Надявам се госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която промяна никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна, а това ще става само с акциите на парламента", допълни Радев.

"Категорично това МС няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплексни и танкове, които по някакъв начин може да накърнят нашите военни способности", увери той и добави, че процесите за заместваща техника са много сложни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадев е антихрист и слуга на Сатаната!
61
0
 
4
 
! Отговори
Даа преди 1 година
Зеленият чорап мисли, че е над всички и всичко!
60
1
 
4
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 1 година
Радев и руската агентура направиха така,че да не сме в Шенген.Сега ще ни працакат за еврото.Ше сме в торта,и ще ни убеждават колко добре живеем.Трябва да си сляп,глух,незаинтересован от собствения си живот,за да не излезеш и не гласуваш мощно срещу мутрите.Трябва Промяна,ако искаме да сме нормални хора и да ни гледат с уважение в Европа.Радев предаде всички,които го подкрепяха.Използва юмрука си за собствената си игра и забрави за Борисов и Гешев.На мисирките не питат защо?ПОМНЕТЕ!
59
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
е нали чотно президенството като институция каза че има проблем с доставката на оръжие за Украйна ама президента не лично не вижда проблем. Какви са тия произволия какво е това нещо, станайме бананова република
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
радев е срам за всеки българин. Нито русофили нито русофоби го харесват. Ще стане плевнелиев 2.
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гном
56
3
 
15
 
! Отговори
джон преди 1 година
този е заплашен от американците и да си запази кожичката е готов да хвърли народа си в огън,алчен за власт човечец
55
1
 
13
 
! Отговори
Американски слугинаж преди 1 година
Радев - американска марионетка номер 1. Какво се прави на ощипана мома? Все едно не му възложиха от американското посолство да лансира другите три американски марионетки - Кирчо, Кокорчо и Янев. Само неуки хора могат да се вържат на евтиния театър
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До УтoчнeниeТочно и ясно ! :)
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадливите комунисти се карат за пари а за народа мазни лъжи и хиперинфлация!
52
3
 
10
 
! Отговори
Про Комбо преди 1 година
Чорапа не е виновен,русофобите от ГРОБ,ПП и ДБ са взели решението за оръжие за Укровермахта.Ако чертежите на янките за Ф16 са вече готови да ги пратят на нашмъркания Зелен потник.
51
1
 
5
 
! Отговори
До ПроСтоТо преди 1 година
На това твоето лице ли викаш,явно ни се поглеждал скоро в огледало,ако го направиш най вероятно ще видиш един *** сурат а не лице!
50
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПроСтоТо...е,надявам се да не е умрял/а...А че ми ползва ника е известно отдавна..Но,като немаш собствено лице,използваш чуждо..Особено ако имаш възможност хем да си АНОНИМЕН,хем да си "ПроСТоТо"...
49
7
 
7
 
! Отговори
До До 10 преди 1 година
Ти какво си ***! Мои роднини са били затваряни в белене и са им запалили къщите, защото са имали 2. Ако твои роднини са били партийци и са се настанявали по къщи взети от други хора, нормално да ждрапаш към красотите на комунизма, но в края на краищата си е чисто разбойничество и няма как да ми го пробуташ
48
3
 
11
 
! Отговори
Бонифаций преди 1 година
Тавариш Радев го играе троен агент. Oт една страна каза че втаржението на Путин е недопустимо, от друга казва че е за мир и че не трябва да помагаме с оръжие на украина, демек Путин да ги завземе по-бързо и да настъпи мир(сигурно си мисли като всички ватняци че така или иначе ги превземе и няма смисъл да се борят), и от трета страна не налага вето и нарича герп , пепе и дебе военнолюбци. Пълна каша е в главата на тоя човек или се прави на ударен с мокър пapцал и гледа откъде ще духа вятъра.
47
2
 
8
 
! Отговори
До ПроСтоТо преди 1 година
Умрял някой да ти ползва ПроСтиЯт ник!Нещо много насериозно взе да се взимаш?
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е не можахме да случим на генерали,единият Борисов се оказа голям крадец,другия Радев се оказа наведено и нечистоплътно зло,съдба братче,каквато ни е държавата такива ни и генералите!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е информационен тероризъм.
44
3
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До До ПроСоТо...драги,ТРОЛЧЕТО,което използва моя ник доста често се опитва да пробута простотиите си !..Не му обръщай внимание!..-Ще го познаеш много лесно по ДЕКЛАРАЦИИТЕ и КЛИШЕТАТА,които блъска...Но знаеш:-Жената науми ли си нещо,нищо не може да я спре..
43
4
 
4
 
! Отговори
Отвратен преди 1 година
Ще има, ще има! Българският народ бави, но не забравя!