Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе

Войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна, добави президентът
23 дек 2022 13:08, Нели Христова
88
Радев отговори на Нинова: КС категорично няма за какво да се произнесе
Снимка: БГНЕС

"Неведнъж призовах народните представители, включително и от трибуната на НС, за разум и отговорна позиция по темата. За съжаление, войнолюбците в НС взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор с Украйна за такава помощ.

Но в днешната изключително крехка политическа ситуация и междуинституционално равновесие, всяка институция в своето действие и всяка партия в своето говорене, трябва стриктно да се придържат към закона. Така, както правя и аз". По този начин президентът Румен Радев коментира критиките на БСП и "Възраждане", че днес в Държавен вестник е обнародван указът за изпращане на военна помощ за Украйна.

Още по темата
"Съгласната нормативна уредба налагането на вето не може да променя текстове по вече сключен международен договор. Тоест - ветото е абсолютно безпредметно", обясни държавният глава.

"Знаете в какви срокове работи КС. След ратифисация на международен договор е невъзможно. Тоест, КС категорично няма за какво да се произнесе. Но докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е абсолютно безнадеждна кауза и няма да има никакъв ефект, както и ветото, министерството на отбратата свърши нейната работа. То ревизира наложения от парламента договор с Украйна. Така че, тази алинея, срещу която протестира г-жа Нинова, разбира се, с основание, отпада от договора. Това е съгласувано с украинската страна. То ще бъде внесено като вариант веднага след нова година в НС."

"Надявам се госпожа Нинова да не предава социалистите и да гласува промяната в договора, според която промяна никое правителство няма да може само да взима решение за военна помощ за Украйна, а това ще става само с акциите на парламента", допълни Радев.

"Категорично това МС няма да дава самолети, зенитно-ракетни комплексни и танкове, които по някакъв начин може да накърнят нашите военни способности", увери той и добави, че процесите за заместваща техника са много сложни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам сте затрили питането ми към човечето-фелдфебел,та пак да питам,колко ПОЛУЧИ като сума въпросното лице от Червената Олигархия за увъртането и отказът който видяхме от неговото служебно правителство да бъде приета Евро Директивата за минималното заплащане на труда която така или иначе става закон от 2015 година!Чакаме Отговори от теб лукав и наведен фелдфебелю?
21
3
 
11
 
! Отговори
Тодор преди 1 година
Военнолюбците защо не помогнаха на Ирак и Афганистан когатп бяха нападнати ?
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военнолюбците помагат на Украйна, която беше нападната.
19
2
 
5
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Ми кво да ви рекъ, станааме държавъ - Резерват и народ - т.уземци. Квото ни каже Шерифъ туй прайм, инак шъ има " сръбска музикъ и бой"!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно,това нещо като какъв се явява Президент,Резидент или Надуупен Послушко на червеният бизнес?
17
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що се отнася до "националните катастрофи как да се нарича подаряването на СССР на златния резерв на България в размер на 21 тона злато? И още 4 тона през 1965та година? Сигурно щото са ни "братушки"?
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предателите в не народното сърбание подлежат на съд и много години затвор. Така пише в Конституцията която едвали са си направили труда да я прочетат сеяндурските тарикати от седенките. Президента ако е истински мъж да излезне по телевизиите с обръщение до предателите и да им прочете текста от конституцията в който пише какво следва за национално предателство.
15
2
 
9
 
! Отговори
до Г.Луков преди 1 година
Защо не коментираш така и за бандитите отвъд окена бе злекарус? В колко държави влязоха,бомбардираха и ОПУСТУШИХА градове и села без да бъдат страна на евентуален конфликт,ей така,решават,измислят си редовното клише "застраешена е националната сигурност",имаме данни за това и онова и после......опаааа,съжаляваме,сбъркали сме.Познато ли ти е бе злекурусче?
14
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Изпратете в Украйна дебелогъзите ни генерали . Тъкмо да не тежат на бюджета. Формално само имаме армия .И генерали бол!
13
9
 
5
 
! Отговори
до до 10 преди 1 година
Това за "националните катастрофи" беше поредната комунистическа лъжа пробутвана н българските младежи в учебниците. Самите комунисти не отричаха че най висок Брутен вътрешен продукт преди войната сме постигнали през 1939та година. Същото развитие Българи не можа да постигне до 1975та година. И когато се изравнихме по производство с 1939та година беше, че ето на най-после произвеждаме повече /през 1975та годидина!/България до войната била най-бързо развиващата се страна на Балканите.
12
7
 
3
 
! Отговори
Станков преди 1 година
Ние не мислим за някакъв мир, друзя , а мислим за мир чрез поражение на агресора, на който Крим и Донбас му бяха малко и реши да вземе цяла уркаина. За тази цел не може да казваш от една стана че втарженеито е недопустимо, а от друга да казваш ама нас това не ни интересува. След като сме в ЕС и НАТО ни интересува. Поняли?
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност като не се дават оръжия на Украйна се удължава войната. Радев е истинският войнолюбец.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами трябвало е да наложи вето още при гласуването на закона. Радев оросто е мижитурка, която се опитв да играе двойна игра
9
2
 
10
 
! Отговори
До До 10 преди 1 година
Абе то след 9ти не е имало коруппция. Властта отиде в ръцете на некадърни главорези и сатрапи, които затриват хората само затова че казват истината.
8
9
 
11
 
! Отговори
Г. Луков преди 1 година
Кой е войнолюбец бе радеф? Да не би да е кремълския гном който иска да се прави на велик? Ако смаxнатото джудже не беше се нахвърлило на украйна преди 10 месеца(да не говорим за 2014та), нямаше да се налага да пращаме въоръжение. Понял?
7
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До 7 Вас не ви знам, аз съм за изпращане, НС с голямо мнозинство също, да сте гласували по друг начин.
6
7
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
ФСБ, тия комунистически лъжи не ни ги пробутвай. 45години се нагледахме на комунистически лъжи. Когато избиваха хората в Белене лъжеха, че го правят за наше добро, когато избиваха младежи по гръцката граница лъжеха, че са диверсанти, когато не искахме да ходим по манифестации лъжеха, че поддържаме империализма , когато не ни пускаха да пътуваме на Запад било щото гниел. Нищо, че техните дечица учеха в Оксфорд и Харвард но Западът гниел и не бил за прогресивните българи.
5
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Болщенството народ беше против изпращането на оръжия, за друга помощ, да. Предатели гадни
4
7
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Докарахме го до там -че да слушаме по Медиите че давайки оръжие -НИЕ МИСЛИМ ЗА МИР--ТОВА Е ПЪЛЕН ПАРАДОКС И ЦИНИЗЪМ - ДВАМА ДА СЕ БИЯТ А ТИ ДА ДАДЕШ НОЖ НА ЕДИНИЯТ ЗА ДА СПРАТ ДА СЕ БИЯТ! НИЕ ВЛИЗАМЕ В ГРУПАТА НА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ В ТАЗИ ОТВРАТИТЕЛНА ВОЙНА!
3
8
 
11
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Ех ти зелен чорап. Все към Русия те тегли. Ама млатиш от европейските кюфтета.