Протестиращи освиркваха Кирил Петков заради ангажиментите за емисиите

Демонстрантите подариха фенер на Петков
12 яну 2023 13:12, Нели Христова
177

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Протестиращите в защита на енергийната сигурност освиркаха съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който също се присъедини към протеста на синдикатите.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа" протестират пред служебния вход на Народното събрание в защита на енергийната сигурност на страната, съобщава БТА.

Синдикатите са недоволни от поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 година.

На протеста има граждани от цялата страна. Към момента няма напрежение сред протестиращите. Има засилено полицейско присъствие.

При протестиращите дойдоха повечето от депутатите, които са членове на парламентарната комисия по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, Драгомир Стойнев от БСП, Рамадан Аталай от ДПС, Ивайло Мирчев от ДБ, както и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и бившия министър на енергетиката Теменужка Петкова.

Демонстрантите подариха фенер на Петков, а изказването му беше напълно заглушено от дюдюканията, освиркванията и виковете им. "Не ме интересува", "Скрий се, Кирчо" и "Да живее България", викаха протестиращите.

Синдикатите искат депутатите да задължат Министерския съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката представиха преди няколко месеца. Синдикатите настояват да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение.

Заради протеста движението по улица "15 ноември" и площад "Св. Александър Невски" е блокирано.

Днес Народното събрание ще обсъди проект на решение за задължаване на Министерски съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост в част енергетика, предложено от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и група народни представители, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
23
 
! Отговори
ПП - Пълен Провал преди 1 година
Петков и котилото му са доказателство, че простотията, даже и със съмнителни дипломи от Харвард, не се прикрива ...
91
4
 
6
 
! Отговори
Герб преди 1 година
Герб не испрати тока ни на европейските борси за да купуваме прескьпо сега от тях сигурно кирил пак е виновен
90
12
 
9
 
! Отговори
Чудя се преди 1 година
Като герб подписва за намаляване на емисиите с-40% защо никой от синдикатите не протестираЗабравих биеха по протестите
89
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия синдикати бяха много кротки по времето на ГЕРБ.По-ниски от тревата и по-тихи от водата.А сега как са се развихрили!Дали пък не са много изгладнели?То верно,с тоя мижав членски внос не се живее.Освен ако оня с пачките и кюлчетата не е развързал пак торбата.
88
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия намаления са договаряни с ЕС още през 2018г(че и по-рано)., преди Кирчо да изгрее на сцената. Централите, трябваше вече да са почнали да инвестират в намаляване на емисиите, но няма и вложена стотинка. Ама хората имат навика да забравят и да скачат на който им покажат мутрите. После се чудят, защо само мутри ги управляват. Ако искате централите да работят - протестирайте пред тях, да влязат в новия век, а не да ползват технологии от комунистическо време.
87
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е самата истина герб ликвидира енергетиката
86
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя живее в паралелна реалност. Доказано. Време е да се намесят медицинските лица.
85
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как може институция да е Конфедерация?
84
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78Герб договори-40% намаление на емисиите но пьк киро..)))))))ГЕРБераstите освен да лъжете, друго не знаете.Черно на бяло написано в документите ГЕРБ затварят ТЕЦовете през 2030 и намаление на емисиите с 55%.ПП вкара в ПВР 40те %.
83
13
 
6
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Киро какво да направи като герб е договорил намаление на емисиите с - 40% вьпреки толкова свободни квоти които продаваме заради унищожението на индустрията
82
0
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Ти репортажа не видя ли,или драскаш по инерция?
81
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто Кире ще го бият някъде накрая. Понеже е много просто и си мисли, че американците са длъжни да го пазят от народната обич. Ама американците вече май не мислят така.
80
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе теменужка която ликвидира вьглищните централи стига глупости как ще се появи на протеста се едно баце който договаря да иде
79
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Киро ще се чуди, къде да се скрие от всенародната любов. Най-добре още сега да хваща самолета за Канада и повече да не стъпва в България.
78
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На първа линия с протестиращите Теменужка и Делянчо.Сетете се от първи път кой организира протестите.
77
7
 
12
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Герб договори-40% намаление на емисиите но пьк киро е вкарал техните безумия в плана незнам кой е по виновен герб или пп
76
14
 
8
 
! Отговори
Алек преди 1 година
Като гледам знамената, то туй си е личния синдикат на ГЕРБ - дето шефа на синдиката си лягаше официално с шефката им на НАП. Идилия. И същия синдикат дето винаги като герб-авите правят мизерии, се крият за него.
75
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че го няма големия виновник бацун на протеста с кироКой знае как щеше да разгневи протестиращите
74
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше да замеряте простото Киро с павета поради липса на сняг и снежни топки вместо да викате да се скрие.
73
4
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Това момче мисли ли,преди да направи нещо? С кой акъл отива на протеста,след като той е причината за този протест.