НС: Застрахователите първо плащат при ПТП, после проверяват

От бранша предупредиха, че "Гражданската отговорност" ще поскъпне
Обновена: 18 яну 2023 12:09 | 18 яну 2023 11:49, Камелия Цветанова
14
НС: Застрахователите първо плащат при ПТП, после проверяват
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националното бюро на автомобилните застрахователи ще бъде задължено автоматично да плати дадени претенции, въпреки липсата на документи и доказателства за реалност на претендираната щета и нейното заплащане от кореспондента на увреденото лице. Това предвиждат промените в Кодекса за застраховането, внесен от Министерския съвет и приети от парламента на първо четене.

Вносителите на поправките посочват, че целта е да се отстранят установени слабости в процеса на обработка на претенции с международен елемент от отделни застрахователи по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на българските шофьори в чужбина в рамките на системата "Зелена карта".

"Зелена карта" работи на базата на система от Национални бюра на автомобилните застрахователи и кореспонденти за уреждане на застрахователни претенции във всички държави членки, признаване на автономията на институциите в държавата по мястото на настъпване на пътнотранспортното произшествие и на причиняване на вредите да уредят претенцията и да определят нейния размер в съответствие със законите и практиките на тази държава, и след изплащане обезщетение на увреденото лице, да поискат пълно възстановяване на платеното от застрахователя в друга държава членка, застраховал отговорността във връзка с моторното превозно средство, причинило вредите.

От застрахователния бранш вече алармираха, че промените в Кодекса ще доведат до фалити в сектора и до поскъпване на "Гражданската отговорност".

Застрахователите са против, защото ще трябва да плащат предявените претенции при катастрофи в чужбина, без преди това да проверяват документацията и да имат възможност да откажат плащането.

От МФ посочват, че промените в Кодекса са свързани с приемането на България в Еврозоната.

По време на дебата се чуха критики към поправките от страна „Възраждане“, БСП и ГЕРБ.

Председателят на икономическата комисия в НС Мартин Димитров поясни, че работна група ще изготви предложения, които ще бъдат отразени в Кодекса при окончателното му изменение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
koko преди 1 година
АЛО Държавата/ НАПРАВЕТЕ ЕДНА СТАБИЛНА ДЪРЖАВНА ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ...........
11
0
 
1
 
! Отговори
Лева преди 1 година
Те Лев Инс и в България не плащат..
10
2
 
0
 
! Отговори
Лили преди 1 година
До Да фалиратКакво значи "да фалират"? Искаш да няма застрахователна дейност в България ли? Ти въобще схващаш ли какво е застраховането, или си спрял през 1989?
9
2
 
4
 
! Отговори
Да фалират преди 1 година
25 години им търпим мутренския модел на работа на вис,СИК , и *** уж застрахователи крайно време е държавата да се намеси и да спре порочното щавене на българи и европейци от нашите застрахователни мутри!!!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7 А за банкерите трябва да е даже 95%!!!
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За застрахователите трябва да има данък печелба от по 90 процента
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един паркиран стар марокански автомобил без шофьорката вътре, тръгна сам и ми удари леко колата, паркирана пред него, след което пресече улицата (централния бордюр 15 см висок и 30 см широк) и се натресе отсреща в един зид. Отне над година да ми изплатят щетата. Ако може да задължат и мароканския парламент да гласува арабите първо да плащат и после да търсят виновния арабин. Или там началниците не могат да нареждат?
5
2
 
10
 
! Отговори
7 години преди 1 година
ПТП. Аз с велосипед. Блъска ме автомобил. Счупено ребро, нищо работа, но нали си има застраховки, задължителни там. Водача на автомобила, гол като мишок - няма и стотинка. Но има валидна ГО. Дженерали отказват претенцията ми за 2 500 лева. Добрееее. Хайде дела. 7 години. Три инстанции. Накрая ми платиха 12 000 лева. За хонорарите на адвоката ми и съдебните такси не знам, но допускам, че масрафа им излезе към 20 000 лева. Ей от там ще поскъпва ГО. От тарикати-застрахователи.
4
2
 
12
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Тази промяна е заради Лев Инс - всички знаят, че те не плащат застраховки за ПТП в чужбина. Просто се спотайват и няма сила, която да промени положението.
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква еврозона? Още не са ни вкарали там, а вече искат автоматично да им плащаме за щети без тън мън. За какво канят магарето на сватба - да носи товарите/ плаща
2
5
 
5
 
! Отговори
??? преди 1 година
като говорим за Еврозона, интересно е на какви европейски практитки се базира подобно предложение...???впоследствие коя институция ще гарантира възстановяване на изплатено обезщетение, когато излезе, че е неоснователно предявено...
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не следва да е така. Защото когато първо платиш, а после проверяваш, често ще излезе така, че не е следвало да платиш, но няма как да си получиш парите обратно.