Социалното министерство финансира достъпна среда за хора с увреждания

Документи по проектите могат да се подават от 23 януари до 24 април
3
Социалното министерство финансира достъпна среда за хора с увреждания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) започна кампанията по набиране на проектни предложения, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност на хора с увреждания през 2023 г. Документи могат да се подават от 23 януари до 24 април.

По Компонент 1 „Достъпна жилищна среда” хората с увреждания могат да кандидатстват с предложения за изграждане и монтиране на рампи, подемни платформи и асансьори. Всеки одобрен проект ще бъде финансиран с до 100 000 лв. от МТСП.  В случаите, в които стойността на проектите е по-висока, кандидатите ще могат да съфинансират изпълнението на допустимите дейности.

По компонента могат да кандидатстват собственици на жилища, които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда. Допустими кандидати са и сдружения на собствениците в етажната собственост в многофамилни жилищни сгради, в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички, с постоянен или настоящ адрес в същата сграда.

Одобрените проекти по Компонент 2 „Лична мобилност“ ще се финансират с до 8000 лв. Средствата ще се отпускат за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания, монтиране на помощно съоръжение или приспособление за качване и сваляне на инвалидна количка в моторно превозно средство, както и за закупуване на автомобил с вече извършено изменение. Кандидатите ще могат да получат и средства за шофьорски курс.

Право да кандидатстват по втория компонент имат хора с трайни увреждания, с доказан дефицит на долни и/или горни крайници и решение на органите на медицинската експертиза, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори.  

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по двата компонента може да се намери на интернет-страницата на МТСП (www.mlsp.government.bg) в рубрика „Политики“, категория „Хора с увреждания“, секция: „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само дето досега не съм видял инвалид да ползва тези специално изградени за тях неща. Даже не съм видял инвалид да паркира на тези специални паркоместа. От време на време виждам някой голям джип да паркира на инвалидно място, но в него инвалид няма. Много грозно звучи увредени хора и предпочитам предишното инвалид.
2
0
 
3
 
! Отговори
общ поръчки преди 1 година
кандидатстват с предложения за изграждане и монтиране на тайни долапи и чекмеджета
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е похвална инициатива, но са пропуснали нещо. НА НЕ МАЛКО ОТ СТЪЛБИЩАТА НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА НЯМА ПАРАПЕТИ. Другаде пък са направени така, че е трудно и дори невъзможно човек да се хване за тях, за да може да се качва и слиза. Дори има и жилищни сгради с апартаменти, чиито стълбища са така проектирани, че парапет не се предвижда и стълбището е сравнително тясно, за да се пести място.