БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата

ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл
1 фев 2023 10:31, Нели Христова
210
БСП не почетоха паметта на жертвите на комунизма в НС, напуснаха залата
Снимка: БГНЕС

С декларации в памет на жертвите на комунистическия режим започна парламентарния ден. Позициите обаче бяха изчетени в отсъствието на БСП, чиито депутати напуснаха залата.

Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов.

"Макар че комунистическата власт не е питала народа дали иска реки от кръв, в негово име са извършени зверства, съизмерими само с тъмните времена на Средновековието", заяви той. Освен изброяването на убити и изчезнали, той включи и Възродителния процес. Опитите да бъдат омаловажени и забравени престъпленията от комунистическия режим трябва да срещнат силен отпор, заяви той и призова за едноминутно мълчание.

Людмила Илиева от ДБ повтори историческата справка от Христов и обяви, че след 9 септември 1944 г. България е потънала в беззаконие, насилие и масови убийства, "чийто опит да им се придаде легитимност бе Народния съд".

Станислав Анастасов ДПС пък отбеляза, че денят е повод за много размисъл. "За този ден през 1945 г. има няколко мита, които трябва да бъдат развенчани. Смъртните присъди на 1 февруари 1945 г. са изпълнени по т.нар Московско примирие. Много са престъпленията на комунистическия режим", смята той.  И посочи, че целта не е да се обвинява конкретна партия. "Независимо под какво име е замаскирано , трябва да изобличаваме всеки режим, който се опитва през саморазправа с неудобните, с онези които защитават човешки права и демокрацията, търси начин да ги унищожи - дали през убийства, изследване или притискане да мълчат. Няма да позволим да се поругава паметта на тези хора, нито да се забравя, нито някои да използват същите прийоми", каза Анастасов. И той поиска минута мълчание в памет на жертвите и героите на съпротивата, като д-р Ахмед Доган. След което се присъедини към искането на минута мълчание и покани депутатите пред паметника в памет на жертвите на комунизма пред НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
3
 
12
 
! Отговори
БКП=БСП=РАДЕВ=КИРО преди 1 година
НА ЛЕНЧЕТО ДЯДОТО Е БИЛ ПАРТИЕН СЕКРЕТАР В БКП
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Копейкин.. Да не беше лошо ?
140
3
 
10
 
! Отговори
демократичен талибан преди 1 година
До До РеалистНаселението намаля,защото хората отидоха навън да работят!В момента навън има около 2,800,000 човека!Някои вече се връщат,но са единици!Народа иска да живее в подредена държава без мутри и комунисти!Тези хора вече сме ги загубили!
139
7
 
17
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Няма по-престъпна партия в историята на България от бкп,наследена от бсп и не дай Боже, путин да ни завладее отново и да я възкачи отново на власт, както на 9.Х.1944г. тя ще ни покаже истинското си лице,а ние знаем какво е то и какво ни чака.Нови концлагери,съизмерими с путинските,убити и безследноизчезнали и всичко друго познато ни от историята.
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ивелин Михайлов от исторически парк е престъпник.
137
12
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Време е за Възраждане, ама на комунизма.
136
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че до 1944г. , ''нямаше'' убийства !
135
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПеПе ДА ВИ ЗАТРИЯТ ОКОНЧАТЕЛНО С ЕВРОТО И ДА СВЪРШВА АГОНИЯТА
134
5
 
8
 
! Отговори
До Маркс и Енгелс преди 1 година
Че в Германия и въобще в западна Европа е комунизъм. Налага се само едно правилно мнение и има страшна цензура. Полицейщина и тоталитаризъм.
133
4
 
7
 
! Отговори
Маркс и Енгелс преди 1 година
ако комунизма е нещо добро Германия щеше да е първата и най комунистическата държава .
132
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пак дедо ви... Благодаря на ДПС, БСП , герб , НДСВ , ДСБ , за спокойният живот до 1989г. , когато тях ги НЯМАШЕ !
131
3
 
7
 
! Отговори
ДА Е ЯСНО преди 1 година
БКП = БСП = РАДЕВ = КИРО
130
4
 
8
 
! Отговори
До 143 преди 1 година
Ами ломуняхите започнаха с убийствата - "въстанието" от 23' и взривяването на храма от 25'.
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Първи почитта си към убитите на 1 февруари 1945 г. изрази председателят на СДС Румен Христов. . . . Направете синтактичен и морфологичен разбор на изречението! Кога ще се ограмотите скъпи ***?
128
4
 
7
 
! Отговори
До 140 преди 1 година
Да, ще има народен съд, но за кремълските предатели.
127
0
 
9
 
! Отговори
До 127 преди 1 година
Ама комунистите никога не са спирали да управляват. Под "комунисти" тук не се има предвид хора с определени идеологически разбирания, а върхушката управляваща страната след 1944г. Тя не е сменяна никога.
126
1
 
11
 
! Отговори
Тц,тц преди 1 година
Така е честно! Щеше да е кощунствено "палачи" да почетат своите "жертви".Тази партия няма сурат(лице) ,за 30 г. не показа човещина,да постъпи достойно и признае вината си.
125
1
 
0
 
! Отговори
До Некъф преди 1 година
Ти банкомата като някакво върхова форма на благоденствие ли го възприемаш..Парите не се ядат байно, предстои скоро да го изпиташ на собствен гръб
124
5
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 година
Ако не бяхте преследвали,затваряли,нарушавали основните човешки права,ако не асимилирахте по най бруталния начин мирните и трудолюбиви турци и другите мюсюлмани-нямаше да има гара Буново!!! Още ли не си го разбрал,амсалак?! Ти се благодари,че се отьрвахте така леко!
123
4
 
4
 
! Отговори
До Реалист преди 1 година
Реалността е жестока..След идването на Демокрацията населението на България е намаляло с 30%..Сигурно щото условията за живот станаха по-добри, нале...