Велкова: България може да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година

Усилията продължават, увери служебният финансов министър
Обновена: 19 фев 2023 13:01 | 19 фев 2023 12:57, Елка Василева
260
Велкова: България може да се присъедини към еврозоната на 1 юли 2024 година
Снимка: архив, БГНЕС

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1-ви юли". Това заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова.

Тя беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм  2, а това са 4 закона, които трябва да бъдат приети, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.

Още по темата
"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". ... Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация", каза Велкова.

"Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни министър Велкова.

"Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават", посочи Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, заяви служебният министър на финансите.

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, уточни тя и добави, че въпрос на политически решения е този процент да бъде свален до 3, за да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии.

Министър Велкова подчерта, че преди евентуален референдум за лева и еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
4
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Русия иска България никога да не види Еврозона и да си останем в каменната ера заедно с Русия. Само че Русия има минало, а България има бъдеще. Така че сбогом Русия! На добър час към ада!
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая къде я сложиха там, прилича на една ниско платена канцеларска ***!
166
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глyпeндeрите като искат да излизат от еврозоната с референдум. Аз ще си обърна парите в евро и ще си имам пари, когато левчето пак стане хиляди лева за долар/евро благодарение на тях. Явно не си спомнят изобщо защо се вързахме на това хоро с еврото - за да е стабилен ЛЕВА. Сега пак си искаме лева, защото картинките са му наши и си ни харесват повече отколкото на еврото.Ако ви сложат картинка с лъвче на българското евро - ще сте доволни, защото грам не разбирате смисъла, а гледате само картинкит
165
4
 
5
 
! Отговори
Провинцията преди 1 година
Вдигни заплатите на хората, защото мизерстват. Не се занимавай с Еврото.
164
4
 
7
 
! Отговори
Четейки преди 1 година
коментарите ,стигам до извода ,че на нашето племе никога няма да му уври главата! Няма такъв бетон! Малко ли ви беше 96-97ма с инфлационния "ЛЕВ" , за който някои толкова си мечтаят или ,тогава не са били родени и не знаят!? Помнете , "сам каквото си направиш ,никой не може да ти го направи". Пак ли искате да ставате "милионери", само за няма и няколко дни , 3000лв. за долар ,помните ли?
163
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тези евроглупости
162
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние докато влезнем, тя ще се разпадне. По- добре да не влизаме.
161
2
 
3
 
! Отговори
до 215 преди 1 година
Ти няма да влезеш, щот не ти става.
160
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДАНО НИКОГА ДА НЕ ВЛИЗАМЕ !!!
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АТИЛА Цункай се по задната опашка недомислек човешки и се заври в 19ти век, където ти е мястото. Светът няма нужда от такива, като тебе, репей.
158
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото по-бързо, толкова по-добре за всички. За хората и за държавата. Референдумът само пречи и забавя. Един ден тези хора ще се събудят с неприятната констатация, че са изгубили част от живота си и на децата си от глупост.
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази може и да се разхубави, но надали.
156
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росице, твоята цел не ме интересува. Моята цел е да не съм в еврозоната. Та, как ще решим разногласията? Предлагам с референдум.
155
8
 
9
 
! Отговори
подписан за РЕфернду преди 1 година
Днес се подписах на Плиска . Много хора се подписваха .Имаше и един *** на колело който спореше с хората. Всички изпиваха пълно презрение към него
154
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще стане това??? Изборите са април месец. Май ще се сформира парламент. Кога ще приемат закони, как ще се промени положението? Луда ли е тази?
153
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът ли решава, народът ли избира, ами абсурд е, той е некомпетентен и експерти трябва да го водят, къде, където решат. Хайде честито.
152
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От еврото има смисъл само ако имаме висок стандарт на живот или поне се доближаваме до западният такъв, а ние в момента сме пълна нула. За какво евро говорим и защо ни е да се бутаме в еврозоната ?
151
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
Но това не ни превръща в друга класа - най-бедните сме в Европа, просто е очевидно. Няма какво да се лъжем, трябва нещо по-различно като събития, освен някакви си такива.Пълни бъркотии.
150
0
 
0
 
! Отговори
ТЪЖНА ВЕСТ преди 1 година
ДРУГАРЕ, ВАШИЯТ БОКО ГО ХВАНАХА ЗА ТТООПКИТЕ С НАМАГНЕТИЗИРАНИЯ ГОРАНОВ И СЕГА ЩЕ НЕ ЩЕ ЩЕ ВИ ПОДГОНИ ЧРЕЗ ПАЛАША СИ ГЕШЕВ! ЗОР ГОЛЯМ ЩЕ ВИДИТЕ! БЕГАЙТЕ У ПРОZИЯ ДОКТАО Е ВРЕМЕ.
149
10
 
14
 
! Отговори
Референдум преди 1 година
Табуретке първо ще минем през референдум народа да си каже думата и после излизай и дрънкай глупости ! Те попа не го искат в селото а той пита за църквата