Радев зове за силна дипломация, която да сложи край на войната

Президентът и Мило Джуканович осъдиха руската агресия в Украйна
59

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България и Черна гора категорично осъждат руската агресия в Украйна, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Президентството с държавния глава на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в страната ни по покана на Радев.

 „Тази брутална война доведе до неизмерими жертви, страдания и разрушения, подкрепяме Украйна в нейния легитимен път и в борбата ѝ за суверенитет, независимост и териториална цялост“, каза още той.

Още по темата

По думите на Радев трябва да бъдат положени всички дипломатически усилия, така че на войната да бъде сложен край възможно най-скоро, за да бъде избегнат рискът, не само за нашия регион, но и в световен мащаб. Румен Радев и Мило Джуканович са обсъдили и възможностите да бъдат преодолени последиците от войната.

Държавният глава приветства решението на Черна гора да изпрати свой контингент в многонационалната бойна група в България с Италия като рамкова държава. Той добави, че България и Черна гора са напът да сключат реални споразумения за обмен в сферата на военното обучение, военните тренировки и учения.

По думите му днешната визита е ясен израз на отличния диалог между двете страни. България винаги е била особено силен поддръжник на европейския път на Черна гора, каза Румен Радев.

„Черна гора, с която ни свързват дълбоки исторически връзки и споделени ценности, е този важен приятел и партньор на България и съюзник в НАТО, с който споделяме общи отговорности, но имаме и общи възможности да работим заедно за сигурност, мир и просперитет на нашия регион“, коментира Радев.

„Убедени сме, че Черна гора ще запази своята лидерска роля в процеса на интеграция и сме готови и занапред да продължим нашата подкрепа и това е особено ясно от българската официална програма за помощ“, посочи президентът.

Според Радев процесът по интеграция изисква всяка от страните от Западните Балкани, поела по своя европейски път, да спазва ангажиментите и установените критерии в Европейския съюз (ЕС). Много е важно всички регионални формати и инициативи да работят, да бъдат съобразени с принципите за добросъседство, всеобхватност и работата за зачитането на правата на човека във всяка държава, коментира държавният глава.

Основният проблем и предизвикателство, които стоят пред нас, е транспортната свързаност, смята Радев. По думите му тя може да отключи едно много по-задълбочено сътрудничество във всички области. Убедени сме, че все още не сме използвали всички възможности, включително европейските инструменти и механизми, така че много по-бързо да имаме сухоземна и въздушна свързаност между двете страни, обясни президентът.

Двамата президенти отдадоха почит пред Паметника на Незнайния воин, а след това проведоха среща на „четири очи“. /Николай Трифонов, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Радев не знае ли,че с диктатор и фашист,какъвто е Путин, преговори не стават. Единственото възможно нещо е бой по руския агресор,докато напусне и последният инч украинска земя. СЛАВА И ПОБЕДА ЗА УКРАЙНА....А Радев е руски агент и ще си плати скъпо и прескъпо за предателството.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 - Абсурдно и нелогично звучиш ти, щото не можеш да схванеш какво казва Радев. Вместо да правиш "умозаключения" прибързано, по-добре пак го чуй и помисли.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко абсурдно и нелогично звучат думите на нашия президент.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хипитата едно време са били все "путинисти" така ли?!Който е за мир е "русофил","путинист" и не знам си какъв още?!Вие наред ли сте?!
42
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43:Вие сте неадекватните!По цял ден халюцинирате някакви болшевики и комунисти,които не съществуват от 1991 г. и искате война.Нещо си ви има...
41
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 година
Целата работа е - да се наложи американският модел на живот.Аз предпочитам българският модел на живот. Дълголетие и пълноценност.
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
зове не зове... кой се интересува от този??? Пълен неадекватник!
39
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агента на Путин зове за каквото му поръча царя.
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минал е през най-ситното "Сито" на военото разузнаване на Пентагона, момченце недоразвито!!! -----////----- Никакво сито не е минал. Американците даже не си дават сметка какви тьпигьози и кауни ражда равна Тракия. Те си мислят, че като кима с *** и вика йес,йес, нещо отбира и некви гънки оформя. А оно после па си рупа как си знае.
37
6
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Радев е нещастен, грозем *** де раз. Това е положението. Ако този нещастен, грозен геи-так може да дефинира какво е "силна дипломация", ше си отрежа един пръст.
36
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рунде имаш ли нови шарлатани да набуташ да ни окрадат или още държиш на старите!
35
2
 
10
 
! Отговори
Хичо преди 1 година
Подкрепяме суверенитета на Украйна?????Нали каза преди време,че Крим е руски??????
34
6
 
11
 
! Отговори
Стиви преди 1 година
Радев,взимаш една лаврова клонка и отиваш на фронта,размахваш до краен мир!Напълно неадекватен!
33
6
 
11
 
! Отговори
Импийчмънт преди 1 година
му е малко на този ... неадекватни празни приказки както винаги!
32
3
 
13
 
! Отговори
Ами хайде преди 1 година
Да даде пример - да поговори дипломатически с Путин, и да го убеди да изтегли войските от окупираните украински земи !
31
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Жозеп Борел..."Радев е наивен, да не кажа по-груба дума/***/"! Какво "дипломация бе,като единият е строил цялата държава и иска война ? Как я вижда наш'то Фелдфебел тая дипломация? По-скоро ги плещи общи приказки и лозунги ,за да не дразни червената петолъчка, дето грее на челото му! Откакто руският Поп му наби канчето, съвсем я подкара в някаква си негова орбита! Само тука се набира за "мъж"!
30
7
 
2
 
! Отговори
до зозо бозата преди 1 година
"""До Онуфрий......... 80% били, а?!?"""" ------ Първо: Алкохол и "препарати" за разлика от тебе не употребявам. Второ: Май си прав, не са 80%, май са 90% подкрепящите Русия в Бг и Черна гора! А, в Словакия - над 67% (бивша Чехословакия).-)))))
29
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
А село Славяново, Харманлийско, е центърът на Вселената и някой го чува нашия Радев. Ционистите са избезумяли да превземат целия свят, Радев ще слушат...
28
10
 
5
 
! Отговори
до карачанаков преди 1 година
""Последно Крим Руски ли е въ товаришч Радев ????""" ---- Първу: за Д.Б.л. кът тебе: Радку не е "товарищ" защото - - - През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ . През 2003 г. завършва Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ! - - - Минал е през най-ситното "Сито" на военото разузнаване на Пентагона, момченце недоразвито!!!
27
7
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Импийчмънт за Рундю - руският, зелен чорапогащник!!!