Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна

Партиите се интересували само как да дадат оръжията на Киев
765
Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Още по темата
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година.

В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. "Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
"Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна", заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. "триъгълни сделки" вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника.

Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
"Всички, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива.

По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


765
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
14
 
! Отговори
Президент-сoпoл преди 1 година
Радев, що не отидеш направо на фронта да помогнеш за победата на твоята майка-родина - Рашистан? Явно е, че си роб, няма смисъл повече да ни го доказваш.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ни е донор за чужди държави заради теб!
18
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво!
17
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има вето ,но дали го пускате в действие не зная?С думи не става и аз не искам чужди американски бази ,но какво от това те са тука и те са предпоставка за огън по нас мирните .
16
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв гарант бе Радев , отдавна да са ни нападнали и окупирали ,ако не бяхме част от НАТО. Държат си на съветското и това е , няма интеграция, няма НАТО, няма нищо
15
16
 
24
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАРОДА Е ДО ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ !!! САМО ЧУМАВИТЕ ,,ЯДРА " НА ВОЕННАТА КОАЛИЦИЯ СА ЗА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ !!!
14
7
 
20
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Украйна има повече от 1/3 от населението на Русия и също армия, както и тонове оръжие най-вече наливано от Америка години наред, България си няма нищичко, на всички ще им се реве ако руска армия дойде тук.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Армия коя ?Тука няма армия .А с афроатлантик никой няма да е никой или по точно 10.% продажен вагон
12
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев нещо се е объркал! Путин прави мобилизации и иска от подчинените си страни Белорус, Чечня и др. да бъдат донори на войната му срещу Украйна.
11
14
 
5
 
! Отговори
Гошу преди 1 година
До Генерал ... Така е трябва да ни е страх от руснаците шото ние с украинците не можем да се мерим въобще а пък Русия не може да бие Украйна на фубтбол и война кво говорим
10
22
 
33
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Мъж с топки !!!!
9
23
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, г-н Президент! Никакво оръжие за киевската фашистка хунта!
8
21
 
35
 
! Отговори
анаЛизатор преди 1 година
Браво на Президента !!!! Той смело им показа пръста намиращ се между показалеца и безименния...Честито на пИИИчелившите !!!
7
6
 
6
 
! Отговори
Генерал преди 1 година
До NoirFireза три дена превзеха киев
6
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не дава Господ българската армия да е гарант за сигурността ми!
5
36
 
22
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Тоз па, тебе кой те е карал да пращаш армия бе Рундьо недъгав?!? Пропиля като пълния оли всички възможни сделки за нови оръжия и сега се опитваш да замажеш положението. Дори македонците направиха триъгълна сделка и скоро и те ще имат по-модерна армия от нашата. Ти си пази там ръждясалите железа
4
6
 
12
 
! Отговори
Право Куме в очи: преди 1 година
Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
3
33
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок. Но дали е гарант в действителност? Самолети летят ли? Или ако стане нещо ще се молим за помощ на нашите партньори, както Украйна прави сега. А ние се правим на улави! Трябва да се помогне на Украйна!
2
23
 
8
 
! Отговори
По ред... преди 1 година
До Анонимен 2.... Ще си получиш после заслуженото, когато Путин ти дойде на гости.
1
23
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще гласувам така . че да няма редовно правителство:-)

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe