Гешев иска обяснение от Демерджиев и Шишков за ремонтите по магистралите

Главният прокурор изисква цялата налична информация за нарушения
6 мар 2023 13:01, Нели Христова
98
Гешев иска обяснение от Демерджиев и Шишков за ремонтите по магистралите
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната, съобщиха от прокуратурата.

Информацията е поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“.

Наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок. „Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на Република България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК“, се посочва в писмата.

Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури като предостави събраните данни или доказателства и с оглед установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие (чл. 3, ал. 1, т.8).

В случай че при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме действия в изпълнение на компетентността си по Конституция и ЗСВ.

При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

Предвид високата значимост на информацията за състоянието на пътищата и в защита на публичния интерес Прокуратурата на Република България ще уведоми своевременно обществеността за предприетите действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Дайте им документите, но да се разпишат на копията ви "вярно с оргинала", входящ номер и пр. Никакво доверие на тумура от Банкя и неговите изчадия!!!
59
2
 
12
 
! Отговори
ГРОБ преди 1 година
До Anonymus Няма престъпления разбира се! И битови кражби няма ежедневно, за това и електоратът не е по затворите за да гласува за ГРОБарите!
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прокуратурата бърза да разпъне чадър над престъпниците и да прикрие престъпленията им.
57
1
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Гешев вероятно пътува по въздуха и то доста на високо за да не вижда очевадното по магистралите на ту-лу-па....магистралата при гара Яна се счупи за няма и 2 години...
56
1
 
14
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
И какво като му дадат обяснения? Каскета пак ще каже, че от страна на прокуратурата нарушения всъщност не са установени и който твърди друго е лъжец. То кога е имало престъпления в тая държава.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На този нищо не трябва да му се дава! Иска да види доказателствата и да подготвят защитната стратегия ако има събрано нещо и редно да се даде на европейската прокуратура!
54
5
 
2
 
! Отговори
Якооо преди 1 година
Статия за Гешф!! Сега ще бъде заринат от хейт!!
53
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нагъл, по-нагъл, най нагъл Гешоф
52
3
 
20
 
! Отговори
Суджука преди 1 година
ГРОБ си е метастаза. Помните ли как преди да си подадат оставката, въпреки протестите ГЕРБ се окопаваха като за последно. Назначава, сменяха кадри във всевъзможни институции. Калинките-метастази са почти във всяка една община на страната. А тези назначени кадри никой не може да ги барне, имат мандати по 4-5-6 години. Гнусотия голяма
51
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готовите магистрали трябва да се изкарат сега *** и некачествени защото искат да ги дават на концесия и трябва да им се свали цената, естествено! Няма как да играят за България тия неескопосници. Вместо да дадат на концеся ненаправените...
50
5
 
23
 
! Отговори
Гг преди 1 година
Прикриватурата трябва да знае предварително как да защитава мафиотите - шефовете им. За това са леко притеснени сега, не че не могат да "импровизират" в движение ако се наложи, ама що да си го причиняват?
49
4
 
19
 
! Отговори
:) преди 1 година
Като нахлу в президентството, някой беше ли му дал нещо :)
48
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оставка каскетарски!
47
4
 
18
 
! Отговори
боко преди 1 година
да се обади на шефа си с голямата глава-престъпници ,затвори нема ли за вас
46
4
 
21
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Гешевче иска доказателствата за да мислят отбранителна стратегия...
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да пита шефа си Бойче тефлона какво се прави на луд
44
7
 
22
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
ТОЗИ симулира дейност и пази мутрите на власт а про***Стият народ му вярва ....
43
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сетила се Мара да се "побара"!
42
6
 
24
 
! Отговори
Ефрейтор, 2023 преди 1 година
Човекът Гешев не е виновен. Само той в България не е разбрал, че магистралите ги строеше колегата му от ДС и Симеоново Борисов. При това, със собствените си пари. Поне така излиза, като ги хвърляше от джжипката на НСО. Затова е икономисвал от асфалта. За да не фалира съвсем. Както той, така и партията му, че дори и приятелите му от бившата ДС.
41
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе тиквуня викаше, че асфалта не се яде, па го изяде.