Гешев иска обяснение от Демерджиев и Шишков за ремонтите по магистралите

Главният прокурор изисква цялата налична информация за нарушения
6 мар 2023 13:01, Нели Христова
98
Гешев иска обяснение от Демерджиев и Шишков за ремонтите по магистралите
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор изпрати писма до служебния вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до служебния министър на регионалното развитие и благоустройството архитект Иван Шишков, с които изиска цялата налична информация относно установени нередности при изграждането и поддържането на пътища в страната, съобщиха от прокуратурата.

Информацията е поискана във връзка с твърдения в медиите за извършени нередности при строителството и ремонта на магистрали и участъци от републиканската пътна мрежа, включително Северната скоростна тангента и магистрала „Хемус“.

Наличната в МВР и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) информация следва да бъде предоставена в най-кратък срок. „Тя е от съществена важност и е определяща, за да може Прокуратурата на Република България да осъществи правомощията си за извършване на проверки по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), за образуване на досъдебни производства и провеждане на ефективни разследвания по реда на НПК“, се посочва в писмата.

Разкриването на престъпления е от компетентността на МВР. То от своя страна следва да уведоми своевременно компетентните прокуратури като предостави събраните данни или доказателства и с оглед установения в Закона за МВР принцип на взаимодействие (чл. 3, ал. 1, т.8).

В случай че при анализа на събраната информация се установят данни за незаконосъобразни административни актове, Върховната административна прокуратура ще предприеме действия в изпълнение на компетентността си по Конституция и ЗСВ.

При установяване на достатъчно данни за извършени престъпления, материалите ще бъдат изпратени на компетентните прокуратури с оглед преценка за реализиране на наказателна отговорност.

Предвид високата значимост на информацията за състоянието на пътищата и в защита на публичния интерес Прокуратурата на Република България ще уведоми своевременно обществеността за предприетите действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 34 40 Всичко има, гербав, ще ви дойде времето и на вас - троловетe :)
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като мутрите се сдобиха с държава, е нормално да си имат и главен прокурор...
38
3
 
19
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 година
МУТРА В ТОГА ...жалко за БГ
37
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кьовеши вече е взела нещата в свои ръце, така че Гешев нема смисъл да се праиш на улав
36
3
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Това проблемът, че няма констатации, има само гостуване по студията на телевизиите където жълтопаветните тъ-па-нари слушат и преповтарят като папагали. Не се учудвайте когато руснаците вярват, че Путин води специална операцияи запада ги заплашва и те слушат само послушнит телевизии.
35
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 1 година
До До 26 31 Само за гербави троловe :)
34
3
 
13
 
! Отговори
Не му давайте нищо преди 1 година
Ще унищожи доказателствата и ще прати разследването в девета глуха. Долу мутрата Гешев! Затвор за Боце и крадливите му придворни герберастки министри! Конфискация на активите на приближените им фирми!
33
1
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 1 година
До До 26зле си много ...
32
3
 
14
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Що искаш от тях обеснения, искай от тези дет са ги правили. Питай де е асфалта, тези хора направиха анализ и асфалта е на половина.
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 Те, всички са к.ому,няги. Каскетът, приет 1988 г. в Симеоново, профил ДС какъв е, че не и той от същия дол дренка. Или пък телохранителят на бае ви тошката.
30
3
 
9
 
! Отговори
Нагъл преди 1 година
Бреййй че наглец. Няма ремонти, има констатация че липсват 1/3 от заложения асвалт в техническите параметри!
29
3
 
12
 
! Отговори
ХАХА преди 1 година
Адвоката на Мафията ще замаже положението!Споко Боко!))
28
0
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 1 година
До стига безащото "народа" ги търпи ! дотогава ще го лъжат ...
27
11
 
6
 
! Отговори
До 26 преди 1 година
Уважаеми, време е вместо само да бълвате тъпотии, да се запознаете малко със законите на страната и правомощият на прокуратурата. Тогава ще разберете, че тя не раследва, а го прави МВР и за това иска те да си свършат работата. Защо не си зададеш въпроса защо това се тиражира по телевизии, а няма разследване ? Просто е, защото е предизборна пропаганда. Да простое, но не е за прости хора !
26
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев е много чевръст, когато не става дума за ГЕРБ и за Бойко. Стане ли обаче дума за корупция свързана с Борисов и партията му, или чуе за някакви шкафчета с пари и кюлчета, Гешев става по-тих от водата, по-нисък от тревата.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25... И обслужваха основно бсп...
24
1
 
7
 
! Отговори
Нео преди 1 година
А дано, ама надали!
23
6
 
10
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Този мързелак вместо да започне да работи и разследва, искал цялата налична информация събрана от други?! А прикриватурата чий го дири и какво прави толкова години? И като/ако им я предостави какво ще се случи? Ще прикрият отново няКОИ хора или ще излязат с номера, че информацията е недостатъчна или негодна за повдигане на обвинения. Вместо да иска този или онзи да им събира доказателства, прокуратурата да започне да работи адекватно, а не само да имитира дейност.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 21 Бяха, да. Може да не ни бяха от полза и те, но поне бяха умни и бяха юристи.
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом се е самосезирал трябва да изисква набирането на собствена информация по въпроса спрямо законите,разпоредбите,приложените стандартни норми по БДС на проектиране и задължителните за строителство като основополагащи за изпълнение,а тези дето ги изисквал като заведени за неизпълнени задължения или изпълнени с отклонения и финансирани въпреки допуснати нарушения са му за сравнение от набраната му информация от самосезирането му за разрешение на неродностите по въпроси на многогодишните практики.