Българите зад граница - втора категория избиратели

Отново няма избирателен район "чужбина"
8 мар 2023 15:43, Анисия Иванова
114
Българите зад граница - втора категория избиратели
Снимка: Bulgaria ON AIR

Държавата продължава да третира българите в чужбина като втора категория избиратели. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК).

Той изрази разочарованието си от последните поредни промени в Изборния кодекс, които отново не съдържат формирането на избирателен район "чужбина".

"Избирателен район "чужбина" беше отложен за далечното бъдеще - 2025 г., не се създаде и методика. Докато гласът на българския гражданин в страната определя както процента за дадена партия, така и избира депутати от своя избирателен район, така гласът на българите от чужбина служи само в общия резултат на партията", каза Манов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските законодатели пилеят огромни средства за организацията на вота в чужбина, които "се наливат в бездънна яма", стъпките, които биха улеснили гласуването в чужбина, просто не се предприемат.

Според Манов, ако сънародниците ни зад граница имат опцията за електронно и дистанционно гласуване, това би облекчило процеса, а и би било далеч по-евтино.

"Вероятно ще е и по-гъвкаво като организация. Не е тайна, че организацията на вота зад граница е свързана с много кратки срокове, особено в секциите, в които се изпращат машини за гласуване. Това напряга цялата организация и от МВнР, и от страна на ЦИК, и от общностите по места.

Нека припомня, че Изборният кодекс беше променен и в тази му част, относно ролята на общностите по места в предлагане на членове на секционни избирателни комисии. Те бяха лишени от тази възможност, което налага командироването на близо 1000 държавни служители от България. Нали си давате сметка какъв държавен ресурс се пилее", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
13
 
! Отговори
Лекаря от САЩ преди 1 година
Ние отдавна не гласуваме и не ни дреме за България. Целия вот в фалш. Най вече външния вот, дори няма кой да го контролира.
63
10
 
7
 
! Отговори
български избирател преди 1 година
до т.н. Чужбина-76...Прав си !Стой си там!Но няма да гласуваш за това кой да ме управлява!!!!Много ти здраве!!!Ние "високо-интелигентни" люде можем да преживеем и безПуткиКатоТЕБ!!!
62
6
 
8
 
! Отговори
Местен преди 1 година
До дообрееБългарите в чужбина живеят и работят в чужбина, плащат данъците си там, лекуват се там, децата им ходят там в училище, карат колите си по тамошните улици, живеят по правилата на тамошните политици, а защо да определят кой тук мен ще управлява? Защо някой отвън да определя моя живот тук? Ако е толкова голям патриот, да дойде да живее тук, в България и тогава да гласува за когото иска.
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българите зад граница да си гледат зад границата , щом работиш ,живееш и плащаш данаци в друга държава дори нямаш право да гласуваш това само в България го има.
60
5
 
8
 
! Отговори
от т.н. Чужбина преди 1 година
До български избирател: Кажи поне една свестна причина, да останем в България, редом до такива "високо-интелигентни" люде, като теб!!
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Половината от заявките за гласуване в чужбина са от Турция ! Докога бе ! Стига , че ще почна с калашника !
58
2
 
8
 
! Отговори
ГочоОтДолноУйно преди 1 година
Избягали от България а искат да ни избират и нареждат кой да ни управлява...АМАто така и баба знае...Който се чувства българин и иска да управи нещата в България да дойде тук и да се бори да я направи по добра и по хубава за живеене...Иначе от българи избрали да живеят на Малдивите,Бермудите,Нюйорк,БостънЛондон и т.н. да си гледат тамошните избори ,закони и порядки и да не ни се бъркат в нашите!!!!
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво да гласуват, че мразят България ли?
56
9
 
10
 
! Отговори
български избирател преди 1 година
БайГаньо от чужбина не може да ми избира и нарежда кой да ме управлява в България !!!
55
7
 
8
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй Ърьь преди 1 година
А бе това ми прилича на оная приказка дето.... комшията от съседния апартамент ми разпорежда кога да мандръсам жена си...Та и тия пишман "българи" от чужбина да ми разпореждат/гласуват кой да ме управлява тук в България ....Айде ЪРььь У ЛЕВО !!!
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе то в България никои не иска да гласува и им е писнало на хората Вие се хванахте с живеещите навън. Не са те проблема на държавата, нито на вота от следващите Н избори, нито за това че са избрали да живеят навън. Проблема е в корупцията, кражбите, измамите и неспазването на законите. Следващите избрани ще бъдат същите като предходните но с по различно име. А ние се джавкаме и се мразим. Съединението прави силата, не разединението. Останете с здраве!
53
9
 
7
 
! Отговори
български избирател преди 1 година
Който българин иска да гласува на избори да заповяда в България, а който си вее гагата в чужбина да ДУХАсупата...!!!!!Ние не сме длъжни да угаждаме на Кирчовци-Кокорчовци и всяАстаналаяНеолибералнаСволач !!!!
52
9
 
8
 
! Отговори
дообрее преди 1 година
Българите в чужбина имат имоти в България и внасят над 1.5млр евро в икономиката под формата на финансова подкрепа за роднини. Повечето си идват всяко лято в България и посещават скъпите ни курорти. Защо да нямат право да гласуват? Плюс това , не те гласуват за мутри и псевдодемократичния слугинаж. Защото добре познават западните методи за подчинение.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставам с впечатлението, че избягалите се мислят за по - умни от българите живеещи и работещи в Родината си!!
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези са виновни са нашата мизерия в момента, започнаха с избирането на чалгарина за главатар на племето.
49
3
 
13
 
! Отговори
Летни протестъри преди 1 година
С вота, който идва от чужбина, се доказва, че изтичане на мозъци няма!
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МНОГО ОТДАВНА КАЗАХ,КОЙТО ИСКА ДА ГЛАСУВА ДА СИ ДОЙДЕ ДОМА!!... В ЧУЖБИНА СЕ ПОДАВАТ НЕЗНАЧИТЕЛНО КОЛИЧЕСТВО ГЛАСОВЕ И ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ В ЧУЖБИНА ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ САМО ЗА ЛИЦА ЗАДЪЛЖЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА ДА БЪДАТ ТАМ: ВОЕННИ И ПОЛИЦЕЙСКИ КОНТИНГЕНТИ УЧАСТВАЩИ В ОПЕРАЦИИ НА ООН И ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПЕРСОНАЛ. ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДА СИ ДОЙДАТ ДОМА И ДА ГЛАСУВАТ!!!АКО ЛИ НЕ - НЯМА ДА ГЛАСУВАТ.
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сериозно накланя резултата броя на българите живеещи в русия двуцифрено число е
46
9
 
18
 
! Отговори
Някой си преди 1 година
Човек, който не е трудово зает в България и пребивава повече от 183 дни в годината извън държавата ни не дължи нищо на бюджета, вкл. здравни вноски като безработно лице! В тоя ред на мисли той няма никакъв принос към БВП на държавата. Такива хора идват веднъж на 2 или 3 години тука, да си оправят зъбите, защото в чужбина нямат пари да го направят. И тия същите полуграмотни граждани на България, продължават да имат право на глас и да ми определят на мен данъкоплатеца, кой да ме управлява!
45
11
 
12
 
! Отговори
Даже преди 1 година
Даже въобще не трябва да гласуват. избират някви предатели. Те са отишли на майната си да бачкат, и решават съдбата на България.