Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата

Неравенствата се увеличават и убиват, заяви евродепутатът
20 мар 2023 14:11, Анисия Иванова
105
Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Голяма група евродепутати призоваха да има данък "богатство". У нас финансовият министър поиска фирмите да плащат за своите свръхпечалби.

"Инициатива е на мултимилионери от Давос, които сами са стигнали до извода, че трябва да бъдат облагани повече, за да могат да се генерират повече приходи в държавните хазни. Тези пари да стигат за социална политика, климатични политики, за енергийна трансформация, която да бъде на социално приемлива цена", заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов в "България сутрин".

"Смисълът е свръхбогатството, което е над 50 милиона, да бъде облагано допълнително с аналог, който също е прогресивен в зависимост от размера на това богатство и да се преодолеят огромни неравенства, натрупали се през последните години", обясни още гостът.

По повод скритите документи, евродепутатът коментира, че "сделката, която постигнаха страните на ниво ОИСР, е за глобален аналог върху мултинационалните компании. Установява се, че големите транснационални компании плащат средно 9% европейски данък, при положение, че малките средни предприятия плащат над 20%, посочи той.

Според Витанов това означава, че големите предприятия "имат юридическата и финансова помощ да избегнат данъците, да се регистрират там където данъчните аналози са най-ниски и да избягват данъци, да влизат в офшорни зони. Това е начин да се ограничи бягството на капитала."

"Неравенството, което се създава, убива. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазването, това коства човешки живот", настоя Витанов.

По негови думи тези неравенства се увеличават. "1% от световното население притежава 80% от благата, това е страхотно неравенство. Покрай пандемията 10-те най-богати души са удвоили богатството си, при положение, че над 95% са загубили средства", уточни евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Витанов коментира и ситуацията у нас: Държавата е предоставила близо 6 млрд. помощи за последната година. Установява се, че имаме сектори, в които има видими картелни споразумения, където крайната цена и инфлацията се калкулира на гърба на потребителя. Според мен трябва да се калкулират печалби, но не навсякъде. Против съм повсеместно даване на помощи на всички и за целия бизнес.

"Ако искаме да имаме силна държава, със силна социална политика, трябва да имаме достатъчни средства", категоричен е евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
3
 
! Отговори
(..) преди 1 година
Дотук добре. И после корумпираният държавен служител го краде за собствена изгода. Това без ясен контрол върху разходването на държавните средства може да ни върне назад. Иначе да - над определен праг богатството няма смисъл в персонален аспект.
45
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
Си е на среща с Путин в Москва. Някаква новинка така и за това не дотам маловажно събитие, ***?!? :) Или българите трябва да останат с впечатление, че нищо не се случва и че ФАЩ са си шефчетата на света? Жаалки БГ медийки!
44
2
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Гответе се идва лошо !
43
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пример : Всички бизнеси на Мъск са с цел да събере 1 трилион за колонизация на марс. Ако го обложат допълнително това ще забави тази мисия, и съответно ще забави прогреса на цялото човечество. Това не трябва да се допуска. Колкото и пари да имаш - ако си ги придобил честно и си си платил данъците не би трябвало да те закачат. Тежък популизъм. Да вземем от успелите и работливите и да дадем на неудачниците и мързелите.
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма лакомия е, да. Разни спортисти, артисти, путинисти. Много са, много.
41
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако тези от Давос са решили да спасяват планетата , трябва да се откажат от часните си самолети , яхти и всякакви играчки които замръсяват , а не да ми правят колите с 1 литър двигател . Лицемери .
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи означава , че са робовладелци , тоест не заплащат адекватно труда на работещите за тях и генерират големи печалби за себе си .Всичко скъпо , труда евтин , това те го правят , не южния вятър
39
2
 
0
 
! Отговори
до Българин преди 1 година
По-скоро означава, че ти си в единия процент.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако разгледате статистиките на ООН, може с изумление да установите, че почти няма български гражданин, който да не е в единият процент най-богати хора на планетата.
37
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Това значи ли, че аз ако имам едно кило салам, този 1% консумират хиляди тонове салам?
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплати по 50-100 хиляди лева и проблеме е решен. Ако няма пари както беше 1989 г. сички по равно.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой които участва в Давос , дори не чувал името на Витанов , но той компетентно изказва мнение ......
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При капитализма трябват регулации за избягване на събирането на парите в определени хора, които изтеглят тези пари от обращение в западни банки и офшорки и за купуване на луксозни стоки и скъпи играчки за богати. Парите в обращение намаляват с тези средства и излизат от икономиката на България. Западните компании произвеждат играчки за богати, които използват за вземане на парите от презадоволени и чудещи се какво да си купят богаташи по света в бедните страни. Скъпи часовници, автомобили и др.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност тоя закон гледа да убие средната класа от заможни хора , а корпорациите ще продължат да укриват данъци. най-лошото е , къде ще отидат тия пари? Ще отиват за зеления концлагер, който ни пробутват, за поробването на народите
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, кото притежава собственост на стойност над 113 000 долара, ИЛИ има годишен доход над 20 400 долара е в този един процент най-богати ххора на планетата.
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Инициатива е на мултимилионери от Давос" - когато Клаус Швабско сатанинско мекеpe , като другря Витанов, говори за нещо, треа да се направи точно обратното
30
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки, който има доход над 20 000 долара на година е в тоя 1%.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А добро утро!
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или по-точно 6000 души притежават над 70 трилиона долара. И болшинството от тези 6000 рептила се намират в щатите и Европа. Повечето са англосаксонци и евреи. Няма проблеми :)
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колко от вас използват над 50% от абонаментния си план за телефон?" - Аз бе мога защото е ... Београничен. Иначе 70-80 gb нет ... Спрях домашният просто.