Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата

Неравенствата се увеличават и убиват, заяви евродепутатът
20 мар 2023 14:11, Анисия Иванова
105
Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата
Снимка: Bulgaria ON AIR

Голяма група евродепутати призоваха да има данък "богатство". У нас финансовият министър поиска фирмите да плащат за своите свръхпечалби.

"Инициатива е на мултимилионери от Давос, които сами са стигнали до извода, че трябва да бъдат облагани повече, за да могат да се генерират повече приходи в държавните хазни. Тези пари да стигат за социална политика, климатични политики, за енергийна трансформация, която да бъде на социално приемлива цена", заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти Петър Витанов в "България сутрин".

"Смисълът е свръхбогатството, което е над 50 милиона, да бъде облагано допълнително с аналог, който също е прогресивен в зависимост от размера на това богатство и да се преодолеят огромни неравенства, натрупали се през последните години", обясни още гостът.

По повод скритите документи, евродепутатът коментира, че "сделката, която постигнаха страните на ниво ОИСР, е за глобален аналог върху мултинационалните компании. Установява се, че големите транснационални компании плащат средно 9% европейски данък, при положение, че малките средни предприятия плащат над 20%, посочи той.

Според Витанов това означава, че големите предприятия "имат юридическата и финансова помощ да избегнат данъците, да се регистрират там където данъчните аналози са най-ниски и да избягват данъци, да влизат в офшорни зони. Това е начин да се ограничи бягството на капитала."

"Неравенството, което се създава, убива. Когато една държава няма пари нито за пенсии, нито за социална политика, нито за достъп до здравеопазването, това коства човешки живот", настоя Витанов.

По негови думи тези неравенства се увеличават. "1% от световното население притежава 80% от благата, това е страхотно неравенство. Покрай пандемията 10-те най-богати души са удвоили богатството си, при положение, че над 95% са загубили средства", уточни евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Витанов коментира и ситуацията у нас: Държавата е предоставила близо 6 млрд. помощи за последната година. Установява се, че имаме сектори, в които има видими картелни споразумения, където крайната цена и инфлацията се калкулира на гърба на потребителя. Според мен трябва да се калкулират печалби, но не навсякъде. Против съм повсеместно даване на помощи на всички и за целия бизнес.

"Ако искаме да имаме силна държава, със силна социална политика, трябва да имаме достатъчни средства", категоричен е евродепутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
4
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Нали уж "Окото на Пирамидата" беше "конспирация"!
65
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъск е на държавна издръжка на НАСА, колонизацията на Марс е като македонец в Космоса на Слафчо. Прах в очите за прикриване на кражбите му. Бизнесът му без държавата ще бъде като бизнесът му с Туитър - фалит и загуби. Мъск е американският Пеевски.
64
0
 
5
 
! Отговори
Теодор преди 1 година
Ето това се нарича легална корупция в която е замесен целия държавен апарат. Милиардерите осъзнават че могат да мачкат работниците си и да богатеят още повече само ако задоволят държавата за да ги остави да правят каквото си искат. Под предлог че се прави в полза на народа парите постъпват в дръжавния бюджет и от там потъват по неведоми пътища на държавната администрация. Жална ни нмайка на нас бокновените работници които трябва да изкараме тези свръхпечалби на работодателите си.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 : Говори за себе си. Аз не съм направен от кал. Мен щъркела ме е донесъл.
62
1
 
3
 
! Отговори
Магнитски 2 преди 1 година
Горанов - прокси на Пеевски. Ша са упраим, да знайте...чрез гербейско развитие към мизерията.
61
0
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 година
Като погледна от брега, виждам в Сл.бряг построен рай на новобогаташите. Вас ви залъгват със спор за паркомясто, туризъм на световно ниво и др.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нужна е световна революция
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България са 2%
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60Точно в природата винаги има равенство. Всичко е в динамичен баланс. Ако един вид започне да доминира, освен неговата популация се увеличават популациите и на естествените му врагове като хищници и болести, които го връщат в нормата. Ако започне да изчезва, и тези които паразитират на гърба му започват да изчезват. Само хората се опитваме да "надхитрим" природата, но няма как - направени сме от кал, но не трябва да забравяме, че в нас има и дъх (дух). Като изДъхнем тялото пак става на кал
57
1
 
0
 
! Отговори
Оруел: преди 1 година
Нали ви казах...
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас този 1 процент са ГЕРБ-ДПС (и сие).
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 : Аз бих се писал доброволец, но вече минавам 50те и не съм във върховната си физическа форма, и няма да ме изберат. Иначе нямам против да посетя друга планета. Не се притеснявай, имат доброволци повече от нужното, няма да пратят теб.
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за какво ще се използват тези пари, които искате да вземате??
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя какво се праИ на музикант ? КАКВОТО КАЖЕ САЩ , защо не го каже направо : Всички пари трябва да отиват в щатите ... И Англия !
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Витанов заприличва на ония Витанов. В природата някъде да има равонство? Да има справедливост?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Витанов: 1% от световното население притежава 80% от благата . . . . . . . . . . . КОГАТО НЯМАШ КАКВО ДА КАЖЕШ, ПОНЕ СИ ТРАЙ! НЕ СМЕ ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ, ЧЕ ДА НЕ ГО ЗНАЕМ! ИНИЦИАТИВАТА ИДВАЛА ОТ ДАВОС! А ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво следва , освен да става още ПО-ЗЛЕ !
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма за какво да рИветИ , при капитализмът има мноО богати и мноО бедни ,.. иначе как богатите ще забогатеят , нали ще трябва постоянно да баламосват и ОБИРАТ бедните ..МноО яки европейски ''ценности'' + хАМЕРИКАНСКА ''демокрация'' . Нали това исКАХме ?
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Именно и затова беше и е пандемията - перераспределение на свония капитал - всичко даже Ватикан които часно владение НА БАНКИРИТЕ ОТ ЮСЕЙ СЕ КОМАНДВА ОТ НЯКОЛКО МИЛИАРДЕРА И ВОИНАТА В ИРАК БЕШЕ ИМЕННО ЗА ТОВА ЗА ДА ВЗЕМАТ ВСИЧКИТЕ И БЕЗЦЕННИ БОГАТСТВА ОСВЕН НЕФТ И ТОВА Е ВЗЕТО О ДИНАСТИЯТА БУШ
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали за това е борбата !Ние ФЪФ Бг си мислим че НЯЯЯКОГи шЪ забогатем ,... е да ама НЕ !ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗъМъ !