Румен Радев към Пендаровски: Вратите ми са винаги отворени за него

По-рано президентът на Македония заяви, че няма диалог между двамата
12 апр 2023 12:20, Нели Христова
36
Румен Радев към Пендаровски: Вратите ми са винаги отворени за него
Снимка: БГНЕС

Президентът на България Румен Радев отговори на македонския си колега Стево Пендаровски, който по-рано днес заяви, че от няколко години двамата не са имали конструктивен диалог.

Още по темата

"Поне 10 пъти съм канил Пендаровски да посети България. Дори на 1 октомври съм съдействал РСМ да получи финансова помощ от ЕС за електричество. Аз разбирам болката на президента на РСМ, че аз бях човекът, който преди 2 г. постави пред европейските институции проблема за правата на македонските българи", заяви президентът.

"Аз успях да работя с всички европейски институции, така че вписването на македонските българи да стане задължително за начало на преговорите", добави Радев.

"Президентът на Северна Македония трябва да осъзнае, че това е в полза на неговата страна, за да скъса с идиогените на тоталитарното минало и да премине към демократизиране към страната", заяви президентът, след като депутатите не успяха да изберат председател на НС.

"Моите врати винаги са отворени за него", заяви Радев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кръвта вода не става. Северномакедонците са българи. Имат българска история, говорят на български диалект. Време е Северна Македония да загърби лъжите и да признае реалностите.
28
2
 
2
 
! Отговори
Паричков до пендаров преди 1 година
Пълен бойкот на всичко северно-македонско. Аз не бих посетил тези територия нито бих пазарувал от там .Защо да подхранваме мижавата им икономика. Сърбите за 100 години ги превърнаха в еничари-***. ,,Ти му подаваш пръста , а той ти отхапва ръката".
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако аз бях президент, щях да намекна, че вратите твърде бързо се затварят. Затворени са! Харесвах РР, но вече НЕ!!!
26
4
 
3
 
! Отговори
Дрън-Дрън преди 1 година
/// "Моите врати винаги са отворени за него", заяви Радев. /// А за Митрофанкова и Путин ??? И за тях, нали? ;)
25
2
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Оригиналът се съхранява в градския архив на Битоля. В съдържателно отношение неговият текст е двусъставен. Сърцевина на информацията е Писмо 2625 от 6 май 1945 година, подписано от министър председателя на ФНРМ - Лазар Колишевски и министъра на просветата Н. Минчев. А втората част съдържа указания на просветното министерство в Скопие как точно да се изпълнява правителственото постановление:Решението с 347 от 21.V.1945 РЕШЕНИЕЗа македонска азбукаЧл.1Македонската азбука има 31 буква. Тие се:Аа, Бб, Вв, Гг, Дд, , Ее, Жж, Зз, , Ии, , Кк, Лл, , Мм, Нн, , Оо, Пп, Рр, С
24
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
В тази посока - продължава да умува Новакович, - ми се струва най-необходимо съставянето на един специален буквар на македонски диалект за Македония. В този буквар трябва с македонския да се съедини сръбският буквар, но така, че македонският да е две трети, а сръбският една трета, при това във втората му половина. Букварът трябва да се напише със сръбския правопис и с внимание за добра транскрипция на македонския диалект."
23
3
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 1 година
Сензационнен документ от 1945 г., съхраняван в Битоля, в който се дават указания за създаване на "служебен" македонски език.Така нареченият македонски език е функция на така наречената македонска нация. Която пък е издънка на македонизма.Негов баща е сръбският политик Стоян Новакович. В края на XIX век той го готви за задушаване на българщината и сърбизиране на областта.Този съюзник аз виждам в македонизма, или в разумни граници отразяване на МАКЕДОНСКИЯ ДИАЛЕКТ и македонската специфика
22
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Служебното правителство само за последните три месеца свали с още 60% цената на газта.
21
2
 
8
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Във връзка с пребития Кристиян Пендиков Пендаровски е изплюл камъчето: "- истинската история е заплаха и не трябва да бъде допускана дори и с цената на репресии"
20
3
 
4
 
! Отговори
Гери преди 1 година
продължение на Приведствието:"чрез нашия свободен конгрес, заедно с вас, ние изразяваме нашата погнуса от раболепните Титови аргати в Скопие, които се мъчат да фалшифицират историята, в чиито страници са рекордирани (записани, б. а.) славните борби на македонските българи. Заедно с вас, ние изказваме нашата погнуса и от сърбоманските професори в Скопския университет, които измислиха така наречения македонски език. Ние посочваме пред културния свят това нечестиво творение, като пример за флагрантно и коварно погазване на едно от свещените и неотменими човешки права.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гери Там са сръбски медиите, също са сръбски политиците, не очаквай да чуеш хубава дума за българина, тъй като сърбетата са комплексирани от нас :)))
18
4
 
6
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Заради македонизма и сърбоманията след 1945 г. има хиляди имигранти от титово македония по целия свят.-%-Интересен е фактът, че през 1968 г., делегатите на 47-мия конгрес на МПО/Македонски патриотични организации/, провел се в Питсбърг, единодушно гласуват Приветствие до народа в поробена Македония, в което се казва: Днес, когато сме изправени пред Траурния ден за Македония..., когато червените империалисти от Белград... се мъчат с кървав терор и подли фалшификации да изменят народностния облик на Македония чрез погазване и отричане на българското име..., чрез нашия свободен конгрес, заедно с
17
4
 
7
 
! Отговори
Гери преди 1 година
По сръбската статистика на Стефан Веркович от 1889 г. българите в Македония са близо 68%. По френската статистика от 1904 г. близо 53%; По германската статистика от 1906 г. над 60% ВМОРО изнася данни от 1905 г. за по-голям процент на българите в Македовия близо 56% В турската статистика се дават данни и за български училища, български учители, за български църкви. Основни и прогимназиални училища в Македония през 1900 г.1 132 с 63 774 ученика и 1 776 учители.Средните български учебни заведения са били 9 с 1 700 ученици и 108 учители. Български църкви и параклиси 1
16
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ГериТе са 1.5 милиона, ти ги изкара *** многолюдната нация :)))
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направим като руснаците - да им спретнем СВО да обявим, че те са ни нападнали.
14
2
 
4
 
! Отговори
Гери преди 1 година
Според тези данни към 1900 г. в Македония, взета в географските й граници е имало: --българи-------------1 181 336;-- турци- ------------ 499 204; --гърци- -----------228 702; --албанци- ------------128 711; --власи-цинцари-------80 767; --евреи- --------------- 67 840;--***------------------54 557; --разни---17 107, от тях 700 сърби
13
2
 
3
 
! Отговори
Гери преди 1 година
"И в бивша Югославия никога не сме използвали термина "национални малцинства", а имаше "нации" и "националности". Защо? За да не обидя някой, който живее тук и е като бройка по-малко от мнозинството хора. Мисля, че това е неуместен дебат и не бива да губим време с него," каза Пендаровски. А защо не признавате българската нация и националност в Северна Македония??? Българите във вашата измислена дължавица не са малко на брой.---------Данни от официалната турска статистика за облика на Македония по национален признак, потвърдени от изследванията на големия познавач на Македония Васил Кънчов. Спо
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо се качихте по диагонал по стъпалата на народното събрние, вместо да застанете перпендикулярно и да се качите по червения килим? това говори за пренебрежение от президенството към НС
11
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Нелито ли става на въпрос ? Българина ако реши може да затрие некоя нация само с обидите си, много подценяваш "татарите" " :)))
10
2
 
1
 
! Отговори
Абе хубаво ама преди 1 година
Все пак гледай го какво внася и изнася през тях !