Скопие: България провокира, блокира с „Вие не сте този, за когото се мислите“

Президентът на РСМ за 2 г. нямал един конструктивен разговор с Румен Радев
12 апр 2023 07:03, Елка Василева
145
Скопие: България провокира, блокира с „Вие не сте този, за когото се мислите“
Снимка: архив, БГНЕС

Организираното намерение на България да провокира чрез серийно отваряне на т.нар. клубове на българите в Република Северна Македония допринесоха за нарастващото недоволство сред гражданите от "френското предложение" (преговорната рамка на страната), каза в интервю по телевизия Сител президентът на страната Стево Пендаровски.

Още по темата
Пендаровски каза, че през последните две години не е имал нито един конструктивен разговор с президента на България Румен Радев.

"За танго трябват двама. Обективно през последните две години България имаше поредица от провокации към нас и извади аргументи да блокира пътя ни към ЕС, каквито не е имало в историята на ЕС. Нито една държава не е блокирала друга държава с думите „Вие не сте този, за когото се мислите“, посочи Пендаровски.

По повод негови изказвания, предизвикали реакция в София, Пендаровски каза, че не му е важна реакцията на София, а реакцията на гражданите в Северна Македония.

"Един не ми каза: Не ти трябваше тая работа, не говоря за политици. У нас има политици, които искат постоянно, независимо какво идва като провокация от София, да създават добра среда за преговори и сваляне на напрежението. Аз не съм от тях. Докато съм тук, ще защитавам интересите на македонския народ и македонските граждани", посочи Пендаровски.

Според него идеята да бъде съставена работна група, която да изготви конституционните промени в Северна Македония, а след това тези предложения да влязат в парламента на страната, е с цел властта и опозицията предварително да чуят аргументите си и да се разберат.

Той не смята, че създаването на работна група, преди парламента да гласува необходимостта от конституционни промени, е проблем, защото, както и в други случаи, правителството е това, което ще внесе изготвеното предложение в парламента.

Правителството замисля диалог, който да продължи няколко месеца. Аз смятам, че предложението за промяна в конституцията трябва да се гласува в парламента. И ако сте против на следващите избори, да обясните защо сте против Северна Македония да влезе в ЕС, посочи Пендаровски, който повтори тезата си, че „наличието на българите в конституцията не подкопават държавата, ако в нея има вече изброени няколко части от народи”.

Според Пендаровски има три места в конституцията на Северна Македония, където трябва да бъдат вписани българите - преамбюла, Комитета за отношения между общностите и в член от нея, в който се говори за диаспората, а опозицията преднамерено е предложила хърватския модел за конституция, в която има един конституиран народ и малцинства.

Пендаровски посочи, че е за конституционни промени, но „опозиционните партии правят партийна, а не държавна политика, което е легитимно от гледна точка на партията, но по отношение на държавата - не е.
(Маринела Величкова, кореспондент на БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
5
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Македония е българска.Била е и винаги ще бъде. Точка.
67
4
 
3
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Прави са македонците. Москва ни насъсква срещу тях но скоро руския режим ще рухне и ще се прегърнем с братския македонски народ.
66
3
 
3
 
! Отговори
Гадна Твар преди 1 година
За всички маймунодонци има два вида лекарства - дървена сопа и кожена сопа! Така наречената Република Северна Маймунодония е най-голямата психиатрична клиника в Европа!
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ветоооооооо
64
2
 
17
 
! Отговори
д-р Фройдовски преди 1 година
Не ни интересува за кого се мислите, а за кого се представяте! Гърците вече ви показаха, че нямате нищо общо с античните македони. Хайде сега да се определите кои сте, без да си приписвате чужда биография и без да се представяте под чужда самоличност. В нормалните общества едното те води в затвора, а другото -- в психиатрията. То затова и вие не сте при нормалните. а сте тръгнали към белградската психиатрия и към кремълския затвор... И прав ви път, родоотсръпници! Българите ще си ги припознаем.
63
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скопие не разбра ли , че ние не бързаме за никъде ?
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стево Коминтерна Пендаровски.
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български шамари искаш ли ве сръбски пуяк, не искаш нали :)))
60
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скопската мизерия е в парадокса, че дори за да впишат в конституцията си българите, което е положително, ще трябва пак да плюят по България за да се оправдаят пред заблудения в комунизъм електорат, че, нали, всичко си е наред- ние пак ще си ги мразим, но тук сега трябвя дя ги впишем заради ЕС... Това е единствената държава в ЕС с булеварди и училища на имената на Тито, Колишевски, партизанските отряди и прочие престъпници бесни комунисти.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пендера да не го набучим на некой кол, че много му знае устата по сръбски :)))
58
1
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
То за онанирането може и един. Да си се оправя сам
57
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оставете ги най после тия да се опрсвят както искат и могат но без нас и стига сте ни занимавали с тях !!!
56
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакъв ЕС за тези смазки.
55
1
 
16
 
! Отговори
Зоро преди 1 година
Тея явно си харасват скорошното поалбанчване. Да им е честито. Като ги присъедини Албания заедно с Косово, ще почнат да се молят и в джамии. Абе не видяха ли какво стана в Косово? Беше сръбско, а сега е албанско.
54
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ех педаровски, ще има диалог, ако тряба 70-80 години ще се преговаря :) и европаска уния през крив Мак(a)рон
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нещо в което Рундю и площадниците да не се издънихте епично, кажете едно нещо което подобрихте и има добър резултат за 2 години, ами точно обратното разрушихте до основи!
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ние искаме да влизаме в ЕС, а те. Така че нашите политици да се държат на ниво и да не правят никакви отстъпки на тия самозабравили се вардарци. Ние не бързаме за никъде.
51
1
 
21
 
! Отговори
с.т. преди 1 година
Както Пендаровски мисли за хората си, така и Р.Радев мисли за хората си! Пендаровски за какъв се мисли? Да, има българи в Македония и те трябва да имат място, където да се събират, да общуват и т.н. Какъв им е проблема с клубовете? Проблема е, че не могат да преглътнат, че са част от България. Какво лошо има-един народ, две държави, както са Австрия и Германия? Значи може там да има албанци навсякъде, даже и в Парламента, а не може да има българи с едни-два клуба? Простотия!
50
1
 
15
 
! Отговори
Не искаш преди 1 година
Когато не искаш да имаш диалог, можеш да измислиш много причини и извинения ...
49
1
 
15
 
! Отговори
хаха преди 1 година
И кой е казал, че искаме да танцуваме танго с тия античните?